Sport
ANA BABAN NA SVJETSKOJ TRAP SMOTRI

Sredina bi bila idealna, ali konkurencija je paklena
Objavljeno 2. srpnja, 2019.
Članica GSD-a Osijek 1784 prvi put puca u najjačoj svjetskoj konkurenciji

Jedna od streljačkih velesila, kada je gađanje letećih meta trap u pitanju, bez sumnje je Hrvatska koja se diči europskim, svjetskim te onim najsjajnijim olimpijskim odličjima. Naravno, govorimo, prije svega, o našim elitnim strijelcima, kojima su se na velikim natjecanjima sada priključile i hrvatske "trapašice".

Na Svjetskom prvenstvu, koje danas počinje u talijanskom Lonatu, nastupit će i dvije mlade dame, a jedna od njih stiže iz Bizovačkih Novaka. Riječ je o Ani Baban, članici GSD-a Osijek 1784, koja će prvi put pucati u najjačoj svjetskoj konkurenciji.

- Prošle sam godine seniorski debi imala na Europskom prvenstvu, a dvije godine prije toga sam upravo u Lonatu odradila dobar nastup u juniorskoj eurokonkurenciji, gdje mi je "golub" nedostajao za prolaz u finale. Nema sumnje da je ispred mene najjači ispit dosada, koji želim odraditi na razini mojih trenutačnih mogućnosti - kaže Ana.

Najbolji rezultat je 109 pogođenih letećih meta, ostvaren je u svibnju u Zagrebu, a ujedno je bio i norma za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Primjerice, za prolaz u finale velikih natjecanja u pravilu je nužno naciljati 116-117 meta.

- Forma nije loša, nakon Zagreba sam u Novigradu naciljala okruglih 100, a vjerujem da bi i u Lonatu mogla biti između te dvije brojke, što bi moglo biti dostatno za solidan plasman. Priželjkujem biti oko sredine poretka, ali teško je tu bilo što prognozirati jer je konkurencija iznimna. Lani sam na Europskom prvenstvu pogodila 95 meta, realno je očekivati daljnji progres i bolji rezultat - kaže članica Osijeka 1784, koja će na vatrenoj liniji proslaviti i svoj 23. rođendan, koji pada 4. srpnja, kada su na programu mix timovi. Prije toga, slijedi pojedinačni nastup, koji počinje danas, a završava u srijedu.

- Pušku za trap prvi sam put u ruke uzela prije deset godina, posljednjih pet to je na ozbiljnijoj razini. Lani sam promijenila i model puške (Berreta DT 11), što je donijelo i bolje rezultate. Nije nevažno reći da sam do 2018. pucala na natjecanjima tri serije po 25 hitaca (osobni rekord je 68), nije se bilo lako prebaciti i prilagoditi na dodatnih 50 hitaca, ali stvari polako sjedaju na svoje mjesto.

Nakon pojedinačnog nastupa, slijede i mix timovi, a pucat ću za rođendan u društvu Antona Glasnovića. Godinu dana prije bila sam u timu s Giovanni Cernogorzem, ima se od naših vrhunskih strijelaca što naučiti - kaže Ana Baban, koja danas od 10.30 kreće s natjecanjem.

Pred njom su aktivna tri dana u kojima će pokušati dosegnuti osobne rekorde.

Nino Benčina
HRVATSKA U LONATU
Brojna je hrvatska ekspedicija u Italiji koja će u trapu imati osam predstavnika. Kod seniora, kandidati za pojedinačna, ali i ekipno odličje braća su Josip i Anton Glasnović te Giovanni Cernogoraz. U seniorskoj konkurenciji pucaju još Radovan Abramović i Saša Sedmak, a kod juniora nas zastupa Alen Čekić. Naravno, tu je i naš dvojac seniorki, Ana Baban i Una Sedmak.
Za prolaz u finale u pravilu treba "skinuti" 116-117 golubova, ali Ana će teško do tog podviga
Najčitanije iz rubrike