Sport
EUROPSKE IGRE U MINSKU

Zlato za Luciju Babić, bronca za Barbaru Matić
Objavljeno 23. lipnja, 2019.
Na Europskim igrama u Minsku Hrvatska je počela osvajati medalje. Koje su nam donijele dvije naše borkinje. U disciplini sambo Lucija Babić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 68 kg. U finalu je svladala Ukrajinku Katerynu Moskalovu sa 4:0. Na žalost, u sambu kod muškaraca Dino Dominić Sumpor poražen je u borbi za broncu od predstavnika Bjelorusije s 2:1. zato je Hrvatska broncu osvojila u judu. Priskrbila ju je naša najbolja judašica Barbara Matić. Osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 70 kilograma. Natjecanje u Minsku ujedno je i Europsko prvenstvo u judu, pa je ovo Barbari treća bronca na EP-u Montpelliera 2014. i Varšave 2017. godine. Na jutarnjem zagrijavanju Barbara je "osjetila" leđa, no unatoč tome otvorila je dan ipponom i pobjedom nad Belgijkom Taeymans Roxane. U sljedećoj borbi s još jednim ipponom svladala je aktualnu pobjednica Grand Prixa Antalya, Grkinju Teltsidou. Ipak, u četvrtfinalu izgubila je od Francuskinje Gahie, da bi u borbi za broncu vrlo uvjerljivo svladala Poljakinju Pogorzelec.


- Zadovoljna sam danom, iako moram priznati da sam išla na zlatnu medalju. Međutim, zbilja sam zadovoljna i brončanom medaljom. Nakon poraza u četvrtfinalu od prve nositeljice, nisam htjela da tako završi nego da završimo dan kako je i počeo – pobjednički – rekla je Barbara Matić uz koju je u nedjeljnom judo programu nastupio i Dominik Družeta (do 81 kg).


Njemu je ždrijeb u prvom kolu doveo Talijana Parlatija. Protiv aktualnog svjetskog juniorskog prvaka i jedne je od većih nada talijanskog juda, Družeta je poveo na wazari, međutim točno na sredini borbe Parlati je izjednačio. Pred sam kraj regularnog dijela borbe mali Talijan je ipponom uspio doći do pobjede.


Uspješan početak nastupa imao je hrvatski boksač Toni Filipi. On je u kategoriji do 91 kilograma u osmini finala svladao Irca Anthony Brownia sudačkom odlukom 4:1.
Na žalost, u finalu gađanja letećih meta u disciplini trap, koja nas je toliko proslavila i u kojoj je Hrvatska osvojila čak dva olimpijska zlata, ovaj put u Minsku, naši strijelci nisu osvojili medalju. Olimpijski pobjednik iz Londona 2012. godine Giovanni Cernogoraz zauzeo je šesto mjesto u finalu discipline trap. Europsko zlato osvojio je Čeh David Kostelecky. Hrvatska je imala još jednog predstavnika u toj disciplini. Anton Glasnović zauzeo je deseto mjesto. Vrlo blizu medalju bio je naša mješoviti duo u streličarstvu. Hrvatsku su u mixu predstavljali Amanda Mlinarić i Mario Vavro. Tijesno sa 153:152 izgubili su susret za broncu od Turske. Zato je u konkurenciji još uvijek Mario Vavro, koji je u četvrtfinalu pojedinačno svladao Finca Juutilainena sa 145:142. K.L.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike