Sport
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH

Vinkovčanka Helena Puce državna prvakinja u atletici
Objavljeno 21. lipnja, 2019.

UMAG-U Savudriji se 18.- 25. lipnja održava državna završnica Plazma Sportskih igara mladih u atletici i graničaru. U prekrasnom okruženja kampa Veli Jože u tijeku je državna završnica Plazma Sportskih igara mladih u atletici, graničaru i Hrvatska pošta Cup u tenisu.

 Djeca iz cijele Hrvatske koja su se u kvalifikacijskim natjecanjima u svojim gradovima i županijama plasirali na završnicu provode po četiri dana sa svojim vršnjacima u igri, zabavi i sportskim natjecanjima.

 

Prva su na redu bila natjecanja u atletici za djevojčice i dječake i graničara za 2008. godište i mlađe. Sportski tereni u Umagu bili su središnje mjesto glasnog navijanja i bodrenja natjecatelja u četvrtak, 20. lipnja.Prva tri mjesta u svakoj kategoriji osiguravaju odlazak u Split na međunarodnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati krajem kolovoza.

Raspored atletike donio nam je pobjednike iz svih regija:

Djevojčice 2010: 1. Helena Puce (Vinkovci), 2.Helena Novak (Prelog), 3. Bruna Horvatek (Zagreb)

Dječaci 2010.: 1. Luka Čonkaš (Prelog), 2. Sven Patafta (Varaždin), 3. Petar Kuzmić (Križevci)

Djevojčice 2008.: 1. Nevia Fotak (Čakovec), 2. Luna Mandić (Zadar), 3. Petra Karaman  (Zagreb)

Dječaci 2008. : 1.Dorian Čavlek (Prelog), 2.Viktor Mađarić (Varaždin), 3. Marko Zvonar (Sv. Ivan Žabno)

 Nakon turnira u atletici na redu su bili natjecatelji u graničaru za 2008. Godište. Prvaci Hrvatske su ekipa Super 9 iz Koprivnice koji putuju na međunarodnu završnicu u Splitu. Medalje su osvojile i ekipe: Vatreni iz Križevaca i ekipa Prva iz Bjelovara.

Državna završnica Plazma Sportskih igara mladih u Savudriji okupit će više od 700 natjecatelja za koje su osigurani besplatni put, smještaj i sve animacije. U zabavnom programu nastupila je plesna atrakcija skupina Atomi. Edukacija djece i mladih važna je odrednica svih programa Plazma Sportskih igara mladih jer je cilj da se osim sportskog načina života djecu educira o fair playu, poštivanju različitosti, očuvanju okoliša i svim kategorijama održivog razvoja.

Državna završnica za ostale kategorije sportova održat će se u kolovozu u Splitu, nakon čega će uslijediti veliko međunarodno finale na kojem će se okupiti mali sportaši iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade u 2019. godini održava se po 23. puta i to u kontinuitetu od 1996. godine. U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Cilj im je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativu svim negativnim činiocima današnjice.

Plazma Sportske igre mladih su najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno od ožujka do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, HPB odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika). Igre se trenutno održavaju u 3 zemlje – Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja. U proteklih 23 godine Plazma Sportske igre mladih okupile su preko 1.500.000 djece i mladih.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...