Sport
KRUNA JE LANJSKO SREBRO IZ RUSIJE

Ponosni na uspjehe: Hrvatski nogometni savez proslavio 107. rođendan
Objavljeno 13. lipnja, 2019.

Hrvatski nogometni savez u četvrtak je proslavio 107. rođendan, ponosan na sve dosadašnje uspjehe hrvatskog nogometa, uključujući i onaj najveći - prošlogodišnje finale Svjetskog prvenstva, objavila je službena stranica HNS-a.

Izborom dr. Milovana Zoričića za šefa nogometne sekcije Hrvatskog športskog saveza, 13. lipnja 1912., službeno je počela bogata povijest Hrvatskog nogometnog saveza. Njegov zamjenik bio je Zvonimir Klobučar, a Ivan Pipinić rizničar. Oni su, zajedno s Hinkom Würthom, Dragutinom Albrechtom i Brankom Gavellom, preuzeli obvezu razvoja i unaprjeđivanja nogometa u Hrvatskoj, pa se stoga s pravom mogu smatrati prvim članovima nacionalne nogometne organizacije.

Nogomet su u današnjem obliku prvobitno u Hrvatskoj igrali još 1873. Englezi, koji su došli u Rijeku radi gradnje tvornice, a 1880. lokalni hrvatski mladići počeli su igrati nogomet u Županji. Prvo izdanje Pravila igre na hrvatskom jeziku tiskano je 1896. u Zagrebu.

Početkom 20. stoljeća, kada su u Hrvatskoj počeli nastajati prvi nogometni klubovi, došlo je do želje nogometnih čelnika za formiranjem nacionalnog nogometnog saveza. Težnja Hrvata za uspostavljanjem vlastitog sportskog saveza još je više rasla nakon što je u Zagrebu, na Marulićevu trgu, na mjestu na kojem se danas nalazi Sveučilišna biblioteka, 28. listopada 1906. odigrana prva javna nogometna utakmica, između HAŠK-a i PNIŠK-a (1:1). Reprezentacija Hrvatske odigrala je prve javne međunarodne utakmice u Pragu 23. i 26. lipnja 1907. protiv Slavije, u to vrijeme jedne od najboljih nogometnih momčadi Češke i Europe. Djelovanje HNS-a nakon Prvog svjetskog rata moralo je biti prilagođeno političkim okolnostima, a s uspostavljanjem suverene, nezavisne i demokratske Hrvatske nakon izbora 1990. obilježen je početak nevjerojatno uspješne ere.

Naime, hrvatska je reprezentacija u tom razdoblju izborila plasman na 10 od 12 velikih natjecanja, propustivši tek EP 2000. i SP 2010. Kruna tih nastupa dugo je bilo osvajanje svjetske bronce u Francuskoj 1998., kada su Vatreni zadivili svijet, a aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker bio prvi strijelac natjecanja sa šest pogodaka. Međutim, tu su broncu nadmašili izabranici Zlatka Dalića, koji su 2018. u Rusiji izborili mjesto u samom finalu, najvećoj nogometnoj utakmici na svijetu. Nakon pobjeda nad Nigerijom, Argentinom, Islandom, Danskom, Rusijom i Engleskom - uključujući uistinu dramatične trenutke - poraz od prvaka Francuske nije smanjio zlatni sjaj srebrne medalje. Doček svjetskih doprvaka u Zagrebu pritom ostaje jedan od najdojmljivijih dana cjelokupne povijesti samostalne Hrvatske - tada je Vatrene u ozračju rijetko viđenog zajedništva na ulicama čekalo pola milijuna ljudi.

Uz uspjehe seniorske nacionalne selekcije, Hrvatski nogometni savez ponosan je i na rad s mlađim kategorijama te na nastupe mladih Vatrenih na završnim turnirima Europskog i Svjetskog prvenstva, uključujući i skorašnje EP U-21 u Italiji i San Marinu, a organizacijskog se izazova prihvatio i u svibnju 2017., kao domaćin Europskog prvenstva za igrače do 17 godina. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike