Svijet
PROSVJEDI PROTIV "NAMJEŠTENIH" IZBORA

Stotine uhićenih u Kazahstanu
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Policija u kazahstanskom najvećem gradu Almatiju stavljena je u stanje visoke pripravnosti tijekom noći, dok su se nastavili prosvjedi protiv predsjedničkih izbora koje mnogi smatraju namještenima, a stotine osoba su uhićene, kazali su iz policije u utorak. Glasanje u kojem je Kasim-Žomart Tokajev, suradnik moćnog bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva, potvrđen za predsjednika, izazvalo je niz prosvjeda, koji su inače rijetki u čvrsto kontroliranoj državi bogatoj naftom.
Skupovi su bili relativno mali, sa samo stotinama sudionika, no oni su najveći izraz javnog nezadovoljstva od 2016. kada su prosvjedi prisilili vlasti da odgode planiranu zemljišnu reformu te natjerali nekoliko ministara da daju ostavke. Policija je u utorak izjavila da je oko 200 ljudi uhićeno u ponedjeljak, a njih 500 dan ranije, u prosvjedima koji su inače ilegalni u nekadašnjoj sovjetskoj republici, osim ako ih odobri vlada. H
Država blokira Facebook i Instagram
Na ulicama Almatija u utorak se moglo vidjeti brojnije policijske snage, uključujući i nekoliko transportnih vozila Nacionale garde, parkiranih blizu mjesta na kojem je tijekom protekla dva dana bilo središte prosvjeda. Vlasti krivnju svaljuju na Demokratski izbor Kazahstana, pokret koji predvodi bjegunac te bivši bankar i ministar Mukhtar Abljazov, koji živi u Francuskoj te redovito napada Nazarbajeva na društvenim mrežama, zbog čega kazahstanska vlada često blokira pristup Facebooku i Instagramu.
Možda ste propustili...

ČETIRI DODATNE ZEMLJE - RUSIJA, AUSTRALIJA, INDIJA I JUŽNA KOREJA

Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti

RASTE POLITIČKA NAPETOST IZMEĐU KINE I SAD-A

Peking je zbog korone na rubu novog hladnog rata protiv Washingtona

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UMRLO 27.878 OSOBA, ZARAŽENIH 465.166

Brazil postao 5. država u svijetu s najviše žrtava koronavirusa

2

SMRT GEORGEA FLOYDA:

Nemiri diljem SAD-a dok prosvjednici traže pravdu

3

ČETIRI DODATNE ZEMLJE - RUSIJA, AUSTRALIJA, INDIJA I JUŽNA KOREJA

Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti