Svijet
KOSOVSKI PREDSJEDNIK UZBURKAO DUHOVE

Thaci: Kosovo i Albanija živjet će u jednoj državi
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je za posjeta Albaniji kako će u "bliskoj budućnosti Kosovo i Albanija živjeti u jednoj državi bez granica" te dodao kako će Kosovu priključiti i općine Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije uz granicu s Kosovom, gdje su Albanci većina.

- Budite sigurni da je vrlo lako ostvarenje sna da imamo jedan prostor bez granica između Kosova i Albanije - rekao je Thaci, dodajući kako će to biti lakše "nego što je bio izazov udaljiti Srbiju s Kosova" i "zbog tog pridruživanja Kosovo neće izgubiti ni milimetar svog sadašnjeg teritorija", prenosi prištinski portal Kosovapress.

Portal Kossev sa sjevera Kosova, gdje su Srbi u većini, ocjenjuje kako su ideje kosovskog predsjednika u suprotnosti s Ustavom prema kojemu "Republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahtjeve prema bilo kojoj državi ili dijelu države, niti će tražiti ujedinjenje s bilo kojom državom ili dijelom države." Podsjeća i na članak 65 ustava koji predviđa da Skupština Kosova na temelju dvije trećine glasova svih zastupnika mijenja Ustav, uključujući i dvije trećine svih zastupnika koji zauzimaju mjesta rezervirana i zajamčena za predstavnike zajednica koje nisu većina na Kosovu" i da bi Thachi uspio ostvariti ideje o zajedničkoj državi, nužna je promjena ove ustavne odredbe.

Dijalog Beograda i Prištine u višemjesečnoj je blokadi, a tenzije su u prosincu pojačane uvođenjem carinskih pristojbi od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. M.F.
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike