Svijet
FRANCUSKI PREDSJEDNIK EMMANUEL MACRON UPOZORAVA:

Velika opasnost od raspada Europe
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je ponovio kako je uvjeren u važnost jakih francusko-njemačkih veza, nekoliko dana uoči europskih izbora. Europa ne može napredovati ne budu li se Francuska i Njemačka slagale, rekao je Macron u intervjuu objavljenom u nekoliko francuskih regionalnih listova.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron, u razgovoru za regionalni tisak objavljen u utorak, ponovo je upozorio na "veliku opasnost" raspada Europe opravdavajući tako svoje sudjelovanje u kampanji za europske izbore, što oporba otvoreno kritizira.


Francuski predsjednik, kojemu je 41 godina, a izabran je 2017., oduvijek je zagovarao proeuropsko stajalište i smatrao da EU treba "reformirati". U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika tumači zašto nije samo "promatrač, nego je sudionik ovih izbora". Emmanuel Macron ističe da su ovi izbori "najvažniji nakon 1979. jer se Unija našla pred velikom opasnošću". "Ako kao predsjednik države dopustim da se raspadne Europa koja je izgradila mir i donijela napredak, bit ću odgovoran pred poviješću", ocijenio je. Usto predlaže da se nakon izbora održi "europski utemeljiteljski sabor" na kojemu će sudjelovati čelnici i građani kako bi "utvrdili strategiju Europe u idućih pet godina, pa i izmjene ugovora" koje bi iz toga mogle proisteći.


Odgovarajući na pitanje o zaštiti okoliša, predložio je "opće oporezivanje kerozina u Europi".H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike