Sport
DOLAZI VRHUNAC SEZONE

Gostovanje u Puli moglo bi biti ključno u borbi za Europu
Objavljeno 17. travnja, 2019.
U sljedećih 20-ak dana bijelo-plave čekaju teški prvenstveni okršaji i polufinale Kupa

Razdoblje koje dolazi za nogometaše Osijeka nedvojbeno će predstavljati vrhunac sezone. Naime, u sljedećih 20-ak dana bijelo-plave očekuju ključni prvenstveni okršaji u borbi za Europu, a odmah nakon uskrsnih blagdana i susret polufinala hrvatskog Kupa protiv Dinama u Maksimiru.

Taj mini-ciklus u kojemu je pet utakmica stavit će na veliku kušnju trenera Dinu Skendera i njegovu momčad jer će četiri puta gostovati, a u Osijeku će dočekati nedodirljivi Dinamo. Kada pogledamo što samo bijelo-plave očekuje u manje od mjesec dana, posve je jasno kako su tri utakmice koje su iza njih sa Skenderom na klupi zapravo bile "kamilica".

Pula - iznimno važna
Treneri vole reći kako je prva sljedeća utakmica uvijek najvažnija. Ovaj put, kada je Osijek u pitanju, to nije samo floskula, nego čista istina. U petak će Osječani gostovati u Puli kod Istre 1961 i željeli oni to ili ne, imat će imperativ pobjede. Naime, uz Osijek, na Aldu Drosini ove sezone nisu pobijedili još samo Slaven Belupo (dva remija) i Rudeš (jedina pobjeda Puljana na domaćem terenu cijele sezone). Uopće ne treba naglašavati kako su svi Osijekovi konkurenti na pulskom stadionu imali gotovo maksimalan bodovni učinak. Samo je Lokomotiva prosula dva boda. Bijelo-plavi ovaj si put neće smjeti dopustiti takav luksuz žele li zadržati bodovnu razliku u odnosu prema pratnji kada je u pitanju borba za Europu, jer im nakon Pule slijede tri vrlo neugodna ispita. Prvo Dinamo u Gradskom vrtu, a nakon toga im dolaze dva vezana gostovanja. Prvo kod Slaven Belupa, pa kod izravnog konkurenta u borbi za Europu - Lokomotive. Stoga nije ni čudno što je trener Dino Skender uporno od predsjednika Ivana Meštrovića tražio amnestiju za ljevonogog bombardera Petra Bočkaja. Nema dvojbe kako će u tim iskušenjima Skenderu trebati baš sve raspoložive snage. Dobra je vijest što osim Ezekiela Hentyja, za kojeg je sezona već završena, u taj mini-ciklus Osijek ulazi sa svim raspoloživim snagama. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Skender nastaviti oslanjati na mlađe snage ili će se zbog složenosti tih susreta ipak osloniti na iskusnije igrače.

- Ne smijemo živjeti u strahu kada su u pitanju mladi igrači. Dobro su odgovorili na zahtjeve u prethodne tri utakmice, čime su zaslužili povjerenje i nove prilike - rekao je trener bijelo-plavih.

Sam je priznao kako još uvijek nije do kraja upoznao igrački kadar. Jednostavno nije imao vremena jer je ritam utakmica bio zgusnut. Uglavnom, pred Osijekom su utakmice kroz koje može praktički osigurati europsku poziciju za sljedeću sezonu, ali isto tako može si i dobro zakomplicirati život ako se stvari ne budu kretale u željenom smjeru. U kontekstu toga posve je jasno zbog čega smo susret protiv Istre 1961 u Puli označili kao ključan na tom putu. To je utakmica u kojoj Osijek nema pravo na krivi korak.

Kup kao bonus
Drugi put do Europe vodi kroz hrvatski Kup, ali taj je put iznimno težak. Polufinale donosi sudar s Dinamom u Maksimiru i već to objektivno izgleda kao nemoguća misija. Dinamo je ove sezone baš svijet za sebe u HNL-u, ako su "modri" pravi, ostatak lige im može samo staviti soli na rep. I sad će se Osijek s takvom silom sudariti dvaput u razmaku od samo četiri dana. Trebat će odvagati koja je utakmica zapravo značajnija. Kup ili ona prvenstvena koja će se igrati u Gradskom vrtu. Može se pretpostaviti kako će zagrebačka momčad zapeti u Kupu jer želi dvostruku krunu. No, to ne znači kako će se u Osijek u prvenstvenom susretu doći rekreirati. Dinamo je u Gradskom vrtu uvijek bio motiviran.

Zato su pred Skenderom i njegovim stožerom velike odluke. Nama se čini kako bi prvenstveni susret mogao biti važniji. Jer ako se i dogodi čudo u Maksimiru u Kupu, do konačnog cilja ostaje još jedna prepreka koju se mora preskočiti jer u Kupu utješna nagrada ništa ne vrijedi...

Dalibor Keler
4

od sljedećih pet susreta Osijek će odigrati u gostima
OSIJEKOV RASPORED
19. travnja - 30. kolo: Istra 1961 - Osijek

23. travnja - polufinale Kupa: Dinamo - Osijek

27. travnja - 31. kolo: Osijek - Dinamo

5. svibnja - 32. kolo: Slaven Belupo - Osijek

11. svibnja - 33. kolo: Lokomotiva - Osijek
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike