Osijek
PREDAVANJE U ČEPINU

Kako uzgajati zdravu hranu
Objavljeno 17. travnja, 2019.
U čepinskoj je knjižnici, u ovo vrijeme kada su aktualni vrtovi, oni s povrćem kao i oni samo s cvijećem u okućnici, održano zanimljivo eduakcijsko predavanje, ali i razmjena i podjela sjemena. Naime, Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt – u skladu s prirodom, održala je predavanje "Vrtlarenje u skladu s prirodom".

Prema riječima ravnatelja Centra za kulturu Čepin, u čijem sklopu djeluje knjižnica, na predavanju su posjetitelji saznali kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica je otkrila prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane. Nazočni su naučili kako u suradnji s prirodom vrtlarenje može biti puno lakše. Predstavljena je dobra organska tehnika malčiranja u biovrtu, govorilo se o korovima koji su poželjni u biovrtu kao čuvari tla, a moglo se saznati i koji nametnici mogu biti prirodni saveznici, pa im u vlastitom vrtu treba osigurati stanište.

Moglo se čuti kako nisu sve promjene bolesti biljaka, a najbolji način borbe protiv bolesti biljaka je zdravi rast biljaka. Silvija Kolar-Fodor otkrila je tajnu uspješnog vrtlarenja: bioraznolikost! Naglasila je uzgoj i kupnju sezonskog i lokalnog. Nakon predavanja posjetitelji su pokazali veliki interes za sjemenje iz Biovrta, a svi koji su nazočili predavanju dobili su na dar sjeme povrća iz Biovrta.

U sklopu predavanja predstavljena je i knjiga “Vrtlarenje u skladu s prirodom”, koju je autorica Silvija Kolar-Fodor tom prigodom darovala Knjižnici te će biti dostupna njezinim članovima. D. Pejić
INTERAKCIJA
Posjetitelji su komentirali kako je komunikativna i simpatična predavačica stvorila ugodnu interakciju s posjetiteljima i odgovorila na sva pitanja onih koji je zanimalo kako unaprijediti svoje vrtove jer je na predavanju bilo mladih visokoobrazovanih i osviještenih građanki koje žele prvi put zasaditi svoj vlastiti vrt. Njima se dolazak višestruko isplatio jer su poučene o vrtlarenju, a dobile su i autohtono sjemenje. Ovo je predavanje privuklo i mještane Tenje, Laslova, Osijeka, Meca, Brođanaca, Darde i Markušice.
Možda ste propustili...

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

TRGOVAČKA I KOMERCIJALNA ŠKOLA, 1973./74.

Obilježavanje 50. godišnjice mature

Najčitanije iz rubrike