Sport
NE MORA BITI LOŠA VIJEST

U sljedeće četiri utakmice bijelo-plavi će triput u goste
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Ove sezone slavili su šest puta u gostima, a samo ih je Dinamo pobijedio kod kuće

Nogometaši Osijeka ciklus od šest utakmica, od kojih su četiri igrali pred svojim navijačima, nisu zaključili na očekivani način. U ta četiri domaća susreta ispustili su čak sedam od 12 mogućih bodova i sada to treba negdje nadoknađivati.

Općenito gledano utakmice u Gradskom vrtu očito nisu nešto čemu se bijelo-plavi vesele još od rujna prošle godine. Otad su ih kod kuće odigrali osam, a zabilježili su samo dvije pobjede, dva remija i čak četiri poraza. Unutar te loše serije, bijelo-plavi kod kuće nisu pobijedili nijednog izravnog suparnika u borbi za Europu (porazi od Gorice, Rijeke i Hajduka te remi s Lokomotivom nap.a.). Eto razloga zbog čega su se doveli u neizvjesnost kada je u pitanju treći uzastopni izlazak na europsku scenu.

Borba s pritiskom
Te nimalo impresivne brojke u domaćim susretima i više nego jasno govore kako se osječka momčad još uvijek muči s amortiziranjem pritiska igranja pred vlastitom publikom. Čak je i trener Lokomotive Goran Tomić osjetio golemu napetost u zraku iznad Gradskog vrta.

- Kakav ovdje pritisak vlada to se rijetko susreće. Ta nervoza koja vlada na tribinama itekako utječe na igrače, ali i na stručni stožer. Moram priznati kako nam je to bio jedan od aduta u ovoj utakmici, ali nisam očekivao da je napetost baš toliko izražena - čudio se strateg Lokomotive.

Za bijelo-plave sve bi bilo lakše kada bi imali više raspoloženih ljudi u realizaciji. U šest nastupa zabili su samo četiri pogotka, a tri od njih je postigao Mirko Marić te jedan tek pristigli Kristal Abazaj. Opet nedostaje doprinos veznjaka i krilnih napadača.

- To je apsolutno detalj koji moramo poboljšati. Nedostaje nam ulazak iz drugog plana koji smo imali jesenas i zbog kojeg smo izgledali mnogo opasnije i efikasnije. Jednostavno smo to iz nekog razloga prestali raditi, a osim toga, uvijek ima prostora poboljšati razinu agresivnosti i discipline u igri. Nismo se baš proslavili u razdoblju koje je iza nas, ali ni sreća nam baš nije bila saveznik. Dosta toga smo promašivali, a pogotke smo uglavnom primali iz prve suparnikove prilike. Svašta se tu poklopilo što nam nije išlo na ruku, ali vjerujem kako će se sve to okrenuti u susretima koji dolaze - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Možda će momčad sada malo odahnuti jer slijedi ciklus od četiri susreta, u kojima će triput biti gosti (Rijeka, Inter, Hajduk), a u Gradski će vrt doći Gorica, koja je jesenas iznenadila. Na prvi pogled loša vijest, no u slučaju Osijeka zapravo odlična jer u tom ciklusu nema gostujućeg susreta s Dinamom. Naime, Zagrepčani su jedina momčad ove sezone od koje su bijelo-plavi gubili na gostovanjima. Sva ostala prolazila su s više (pobjede) ili nešto manje (remiji) uspjeha. I to je potvrda kako se nekako lagodnije osjećaju u gostima, gdje je pritisak daleko manji nego u Gradskom vrtu. Jasno, ovo nije nikakvo traženje opravdanja za bijelo-plave, nego samo gola činjenica u kojoj bi poželjno bilo promijeniti taj dio s domaćim utakmicama, a zadržati navike gostovanja.

Rujevica, pa stanka
Osijek je trenutačno u prostoru u kojemu postoji jaz između očekivanja i trenutačnih mogućnosti momčadi. Koliko god se pokušavala stvoriti drukčija slika, mora se priznati kako je osječka momčad u ovom trenutku slabija nego jesenas. Pri tome mislimo na trenutačno stanje i formu pojedinih igrača, od kojih se više očekivalo, na činjenicu da je najveće zimsko pojačanje László Kleinheisler tek protiv Lokomotive napokon zaigrao. Naglašavamo, to je trenutačno stanje. Sad treba vidjeti koliko će trener Zoran Zekić uspjeti do susreta s Rijekom nadograditi detalje za koje tvrdi kako nedostaju u igri. Jesenas je Osijek na Rujevici odigrao jednu od boljih svojih utakmica ove sezone, ali je spletom okolnosti ostao bez pobjede, iako joj je bio bliži. Sada je taj trend još nekako izraženiji jer, osim poraza kod Dinama, bijelo-plavi ni u jednom susretu ovog proljeća nisu bili podređeni, u većini su bili i nadmoćni, ali često bi bili žrtve slabije realizacije.

- Protiv Lokomotive sam vidio pomake nabolje i nadam se nastavku te uzlazne putanje kada je forma u pitanju. Na tom će nam planu itekako dobro doći i stanka u prvenstvu koja slijedi nakon susreta protiv Rijeke. Tijekom nje ćemo se moći pregrupirati i dodatno uklopiti Abazaja, koji je stigao kada je nastavak sezone već počeo. Žao mi je samo što i Kleinheisler neće biti s nama tijekom stanke jer će on imati reprezentativnih obveza - priča Zekić.

Pred Osijekom je vrlo osjetljiv miniciklus, ali on ipak nudi mogućnost da se nadoknade neki rezultatski propusti koji su se dogodili ovog proljeća. U ta četiri nadolazeća susreta triput će igrati protiv suparnika (Rijeka, Gorica, Hajduk) koji su im izravni konkurenti u borbi za Europi, pa se isplati uzeti rizik i igrati na pobjede u tim susretima jer one bi imale dvostruku vrijednost.

Ako pogledamo dosadašnji učinak Osijeka na gostovanjima ove sezone, ta priča nije bez temelja. Bijelo-plavi su dosad u gostima ostvarili jednak broj pobjeda kao i kod kuće (šest) uz dva odigrana susreta manje u ulozi gosta. U tih 11 utakmica izvan Gradskog vrta, devet je završilo pozitivnim ishodom, a rekli smo već, poraženi su samo dvaput od lidera Dinama. Zato se bijelo-plave, bez obzira na to što u ovom trenutku možda nisu očaravajući, ne treba unaprijed otpisivati uoči izazovnog miniciklusa koji ih očekuje u sljedeća četiri susreta.

Dalibor Keler
kiksevi
JEDNA DOMAĆA PROLJETNA POBJEDA
6

pobjeda ostvario je Osijek na gostovanjima ove sezone
2

trijumfa imaju bijelo-plavi u posljednjih osam domaćih utakmica
OPASNOST ZA SEDMORICU
Zbog akumulirane tri javne opomene trener Zoran Zekić u Rijeci neće moći računati na Danijela Lončara. No u momčad bi se trebao vratiti Erik Janža, koji je prva opcija za lijevi bok. Međutim, čak sedmorici igrača prijeti prisilni odmor zbog žutih kartona jer dosad imaju dvije akumulirane opomene. Među njima ima i onih čiji bi izostanak bio baš ozbiljan hendikep. Prijetnju trećeg žutog kartona imaju: Alen Grgić, Erik Janža, Karlo Kamenar, Dmytro Lopa, Mirko Marić, Marin Pilj i Domagoj Pušić. Inače, trenutačno zdravstveno stanje je dobro jer je izvan stroja samo Ezekiel Henty, a i njegov se povratak treninzima očekuje ubrzo.
PIONIRI I KADETI SLAVILI U ZAGREBU
Uspješan vikend imali su kadeti i pioniri Osijeka. Gostovali su u zagrebačkoj veslačkoj ulici gdje su svladali domaće vršnjake Zagreba. Kadeti su slavili s 1:0 zahvaljujući pogotku Branštetera (33), dok su pioniri bili bolji od “pjesnika” s 3:1. Pogotke za Osijek postigli su Mikolčić (60.-11m), Kos (64.) i Sinković (65.). Susret juniora Osijeka i Dinama je odgođen zbog nastupa “modrih” u juniorskoj Ligi prvaka.
Najčitanije iz rubrike