Sport
TURBULENTAN TJEDAN ZAVRŠEN REMIJEM PROTIV SLAVEN BELUPA

Kao da ih je netko ukleo: Osijek s igračem više samo do boda
Objavljeno 3. ožujka, 2019.
Kohorta je poručila: "Hoćemo borbu do krvi" i bilo je borbe, ali bijelo-plavi nisu uspjeli pobijediti

Vezani članci

PREDSJEDNIK NK OSIJEK: IVAN MEŠTROVIĆ

NK Osijek ne trpi izdaju ili kukavičluk poput napuštanja mjesta incidenta

Nogometaši Osijeka osvojili su samo bod protiv Slaven Belupa i tako okončali iznimno turbulentan tjedan. Nisu bijelo-plavi pobjedom uspjeli malo podići atmosferu, koja je ozbiljno bila načeta slabim izdanjem u Maksimiru, nakon čega je slijedila i javna kritika predsjednika Ivana Meštrović, a sve je zapečatio incident Petra Bočkaja. Raspoloženje bi donekle popravio pun plijen protiv Slavena, ali na kraju je u Gradskom vrtu ostao samo bod.


Imali su Osječani sve u svojim nogama protiv gostiju iz Koprivnice, rano su poveli, potom više od sat vremena imali igrača više na terenu, no nisu to znali iskoristiti. Definitivno nije to bilo blistavo izdanje Osijeka, ali je i s takvim stvoreno više nego dovoljno izrazitih prilika za pobjedu, no ni u nedjelju nije bilo lijeka za neefikasnost. Brojne promašaje domaćina Koprivničani su u završnici kaznili i zasluženo proslavili bod, a uz nešto više preciznosti u posljednjim minutama mogli su i potpuno nokautirati tada već grogiranog suparnika.

Rani pogodak

Kohorta je izvjesila transparent "Hoćemo borbu do krvi", jasno poručivši igračima Osijeka što očekuje od njih. No prvi su, i to nakon samo 20-ak sekundi, zaprijetili gosti, Bogojević je pucao s 20 metara iskosa zdesna, prisilivši Malenicu da loptu odbije u korner. Nije dugo trebalo da Osijek uzvrati, i to na najbolji način - pogotkom. Pilj je izveo korner s lijeve strane, lopta je pala u petercu točno na nogu Mariću, kojemu nije bilo teško smjestiti je u mrežu. Bio je to idealan početak, donio je olakšanje bijelo-plavima, iako se ni nakon njega nisu uspijevali potpuno nametnuti. Bilo je dosta isprekidanih akcija s obje strane, puno pogrešaka, pa se igra nikako nije rasplamasavala. Ipak, i u takvom odnosu snaga Osijek je mogao udvostručiti prednost. Marić je lijepo primio dugu loptu, gurnuo ju je u for Špoljariću, kojemu je u posljednji trenutak udarac bio blokiran u korner. Nakon njega lopta je stigla do Gutija, koji je pucao preko gola. Koprivničani su zaprijetili u 25. minuti, Goda je ubacio s lijeve strane, a Jelić iz prve sa sedam metara bio neprecizan. Samo tri minute poslije gosti su ostali s igračem manje na terenu. Nakon kornera Slaven Belupa domaća je obrana izbila loptu do sredine igrališta, gdje se za nju izborio Pilj te bio u prilici sjuriti se sam prema suparničkom golu, kada ga je srušio Goda. Lijevom bočnom gostiju bila je to druga javna opomena u samo 28 minuta pa je Osijek dobio još jedan vjetar u leđa. Mogao ga je iskoristiti već u 34. minuti, ponovno je u akciji bio Pilj, uposlio je Marića, koji je s desetak metara pucao isprve, no Filipović mu je obranio, a ni naknadni pokušaj škaricama Špoljarića nije donio željeni efekt. Bila je to sjajna prilika za prvog topnika bijelo-plavih, koji su novi zicer zapucali u 43. minuti. Abazaj je napravio pravi slalom kroz gostujuće redove, sjurio se od centra te izbio pred Filipovića, koji mu je obranio udarac, a novi je pokušaj škaricama Špoljarića odbijen ispred vrata te je na kraju bio samo korner za Osijek. Odmah potom u prilici se našao i Škorić, no lopta je otišla za malo pokraj suprotne, desne vratnice. Pogodak prednosti i igrač više bili su dobar kapital za nastavak, ali bili su svjesni bijelo-plavi da za mirniji tijek susreta moraju tražiti novi pogodak.

Lima kaznio promašaje

Odmah na početku drugog poluvremena Osijek je složio dobru kombinaciju, Kamenar je uposlio Marića na desnoj strani, koji je ubacio na prvu vratnicu, no Špoljarićev udarac glavom bio je neprecizan. Još je bolju priliku mladi domaći napadač imao četiri minute potom, nakon što je Škorić na sredini terena presjekao pokušaj gostujućeg napada te loptu proslijedio do Grgića na desnoij strani, a on je lijepo vidio usamljenog Špoljarića. No njegov je udarac s 12 metara otišao preko grede. I u 56. minuti ponovno je isti akter bio na sceni, ovaj put u gostućem ga je šesnaestercu povratnom loptom pronašao Marić, ali je udarac završio u gostujućem bloku. Slijedile su minute u kojima je ponovno u prvom planu bio Abazaj. Najprije se u 60. minuti albanski napadač sjurio po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i pucao, lopta je okrznula Karamarka i u luku bila nedostižna Filipoviću, no odsjela je na gredi te završila u korneru. Četiri minute poslije ponovno je pokušao slijeva, no od svega je bio još jedan korner za domaće. Bilo je to razdoblje u kojem je Osijek mogao i morao riješiti sve dvojbe oko konačnog ishoda, a ta neizvjesnost počela je sve više stvarati nervozu među domaćim navijačima. Sve češće su se čuli zvižduci i negodovanje, pogotovo zbog prevelikog okolišanja osječkih igrača. Nisu imali razumijevanja navijači za sve češća slanja lopte unatrag, smatrajući kako bi Osijek s igračem više morao biti još dominantiji te konkretniji pred gostujućim vratima. I kako to u nogometu često bude, za sve promašaje i propuštene prilike Osječani su u završnici bili okrutno kažnjeni.


Na identičan način kako su zabili, bijelo-plavi su i primili pogodak u samoj završnici - iz prekida. Karamarko je u 86. minuti izveo slobodan udarac s oko 40 metara, ubacio u domaći kazneni prostor, gdje je Lima bio najviši te glavom pogodio za izjednačenje. I veliko slavlje Koprivničana, koji su u preostalom vrememenu priuštili pravi horor Osječanima te su na kraju mogli iz Gradskog vrta odnijeti sva tri boda. Jurnuli su, naime, domaći nogometaši svim snagama po pobjednički pogodak, što je ostavilo prave kratere u posljednjoj liniji. U 88. minuti slijedila je tako kontra gostiju, Bogojević je izbio sam pred Malenicu, ali je, na Osijekovu sreću, otišao previše ulijevo pa je na kraju njegov ubačaj raščistila obrana. Još su bolju priliku za potpuni nokaut gosti imali u trećoj minuti sudačke nadoknade, kada su jurnuli u kontranapad s petoricom na samo dvojicu, lopta je stigla do Dolčeka, koji je izbio iskosa zdesna pred Malenicu, a Osijekov vratar ipak uspio spasiti svoju mrežu.
Posljednji sučev zvižduk donio je koncert zvižduka s tribina, koji su sve glasnije zazivale i odlazak Zorana Zekića s klupe. I najavile time nastavak turbulencija u prvoligašu iz Gradskog vrta.


Goran Roguljić
OSIJEK - Stadion Gradski vrt. Večernja utakmica. Teren: dobar. Gledatelja: 2087. Sudac: Igor Pajač (Zelina). Strijelci: 1:0 Marić (5), 1:1 Lima (86). Žuti kartoni: Ćavar, Škorić (Osijek), Bačelić-Grgić, Čanađija, Šarlija (Slaven Belupo). Crveni karton: Goda (28, Slaven Belupo, drugi žuti)

IGRAČ UTAKMICE: IVAN FILIPOVIĆ (SLAVEN BELUPO)

OSIJEK* 1 (1)

Malenica 6,5 Grgić 6, Škorić 6,5, Guti 6, Janža 6, Pušić 6 (od 54. Lončar 6), Ćavar 5,5 (od 46. Kamenar 6), Pilj 6,5, Abazaj 6,5, Špoljarić 6 (od 82. Dugandžić -), Marić 6,5

SLAVEN BELUPO*1 (0)

Filipović 6,5, Karamarko 6, Šarlija 6, Nowak 6, Goda 5, Vidović 6, Bačelić-Grgić 6 (od 66. Lima 6,5), Čanađija 6,5, Bogojević 6, Menalo 5,5 (od 75. Dolček -), Jelić 5,5 (od 40. Delić 6)
1:0
Pilj je izveo korner s lijeve strane, lopta je pala točno na nogu Marića, koji ju je s tri metra bez problema poslao u mrežu
1:1
Karamarko je iz slobodnog udarca ubacio u domaći šesnaesterac, gdje je najviši u skoku bio Lima te glavom pogodio za izjednačenje
NEKA UDARAJU PO MENI, ALI IGRAČIMA TREBA PODRŠKA
Nije bilo zadovoljstva u redovima domaćina, remi kod kuće, pogotovo s igračem više, nije ono što zadovoljava osječke ambicije. Svjestan je toga i trener Zoran Zekić, ističući kako se ovakav rasplet samo uklopio u iznimno turbulentan klupski tjedan.

- Ne mogu reći da smo imali preveliku protočnost, ali smo imali pregršt prilika i igrača više. A na kraju se dogodio takav rasplet kakav je bio cijeli tjedan. Dosta je negative oko nas, iako smo treći, s četiri boda više od Lokomotive, koja nam dolazi. Ne bježim od nekih stvari, ali ne bih volio biti jedini pedro - pričao je na presici Zekić, ne bježeći ni od odgovora na povike s tribina, koje su zazivale njegov odlazak.

- Puno je nervoze bilo kod nas, no s time se moramo naučiti nositi. Realizacija nam nije bila dobra, a nakon 60 minuta ušli smo u neku divljinu, no definitivno voljni moment nije izostao. Povici mi nisu problem, ne štitim se, znam da imamo puno problema u proljetnom dijelu sezone, ali sam i siguran da možemo puno bolje. Da smo zabili drugi gol, sada bismo pričali u drukčijem raspoloženju.

Zekić je potvrdio i kako je Bočkajev incident bio veliki šok za momčad te da se nada kako će on uz pomoć uspjeti izići na pravi put. I na kraju još jednom istaknuo nerazumijevanje zbog velike nervoze i negative, koja sve više prevladava.

- Tko nije živio u ovom gradu, teško mu je objasniti, mi smo takva sredina. No neka udaraju što jače po meni, ali neka igračima pruže podršku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike