Tehno
TEST: LENOVO IDEAPAD 330S

Pristupačni šminker solidnih performansi i kvalitete
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Izrađen je od kvalitetne plastike i metala, a to rjeđe viđamo i na skupljim prijenosnicima

Lenovo Ideapad 330S dio je novije serije prijenosnika iz Lenova. Ovu seriju krase procesori i grafička rješenja koja potpisuje AMD, a kako smo to već naviknuli od AMD-a, to znači i jako dobar omjer uloženog i dobivenog. Svoj obol tome dao je i Lenovo kvalitetnom izradom, pa Lenovo Ideapad 330S doista smatramo Best Buy modelom.



Elegancija

Lenovo Ideapad 330S stiže upakiran u kartonskoj kutiji koja kao i svaka druga takva ni po čemu ne otkriva ikakvu posebnost ovog prijenosnika. Međutim otvaranjem kutije i uzimanjem prijenosnika u ruke ostajemo ugodno iznenađeni. Naime, Lenovo Ideapad 330S izrađen je od kvalitetne plastike i metala, a to su već elementi koje rjeđe viđamo i na mnogo skupljim prijenosnicima. Uz to valja pohvaliti poslovično visoku kvalitetu izrade koju Lenovo i inače nudi na svim svojim prijenosnicima. Profil prijenosnika je tanak uz kakvih 19 mm, a pri prenošenju prijenosnik neće tražiti puno napora jer teži samo cca 1,9 kilograma. Očekivano na bokovima prijenosnika pronalazimo standardne priključke u obliku USB 3.0 i USB-C utora, napajanja, 3,5-mm audioizlaza te HDMI videoizlaza. Tu je još i čitač memorijskih kartica te utor za zaključavanje, ako imate potrebe i za njim. Nedostaje nam mrežni ulaz, međutim njega ćete dobiti kupnjom USB-to-ethernet konektora. Koliko se pazilo da ovaj prijenosnik bude prijenosan pokazuje i doista majušno napajanje. „Ciglica“ je malena toliko da stane u dlan.

Solidna postava

Pogled na naš testni Lenovo Ideapad 330S otkriva AMD-ov Ryzen 3 2200U mobilni procesor kojem društvo pravi Radeon Vega 3 grafika. Uz to tu je i 8 GB DDR4 radne memorije, od kojih je jednu pločicu moguće promijeniti i proširiti, a 4 GB radne memorije fiksno je postavljeno na matičnu ploču. Uključivanjem dočekuje nas još jedno iznenađenje – osvijetljena tipkovnica. Naime, neki od Lenovo Ideapad 330S modela stižu s tipkovnicom koja je pozadinski osvijetljena, što će pak donijeti snažan vizualni efekt, ali i olakšati tipkanje u mraku. Zaslon je Full HD, a donosi više nego solidan prikaz koji će zadovoljiti veliku većinu korisnika, čak i one naprednije. Iako smo očekivali nešto bučniji rad, Lenovo Ideapad 330S nam je prilikom testa bio poprilično tih, što je pohvalno. Prijenosnik nam je stigao bez operacijskog sustava, pa smo uz njega morali kupiti i Windowse, no to je već pomalo postao standard kod velikog broja prijenosnika, čak i onih s mnogo višom cijenom na etiketi.

Za multimediju

Lenovo Ideapad 330S svoje zadatke izvršava solidno brzo. Dakako, ovaj prijenosnik u ovoj postavi nije za napredne korisnike koji traže maksimum, no za prosječna korisnika ovo će biti i više nego dovoljno. U ovakvoj postavi Lenovo Ideapad 330S bit će idealan kao multimedijalno računalo, poslovni prijenosnik ili uredsko računalo. Toj činjenici u prilog ide i mamutskih 2000 GB (2 TB) prostora za pohranu, ali i solidna autonomija od preko 5 sati rada na bateriji. Pogled na cijenu ipak je najveća prednost ovog prijenosnika. Naš testni model stigao je s etiketom ispod 4000 kuna, a to je već cijena koja će izazvati poprilično zanimanja. Ako ste se prepoznali kao prosječan korisnik koji želi uživati u multimedijalnim mogućnostima - Lenovo Ideapad 330S može biti idealan prijenosnik za vas.
Marin Režić
Nije za napredne korisnike koji traže maksimum, no za prosječnog korisnika ovo će biti i više no dovoljno
Zaslon je Full HD, a donosi više nego solidan prikaz
Najčitanije iz rubrike