Osijek
NAKON ZAHLAĐENJA TIJEKOM VIKENDA

Stiže proljeće s učestalim olujama
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Čini se kako se Osječani mogu poveseliti dolasku proljetnih temperatura, koje već ovoga tjedna dosežu i 15 Celzijevih stupnjeva te se na mala vrata već vratilo uživanje na terasama osječkih ugostiteljskih objekata.

Naime, prema prognostičkim najavama do manjeg će zahlađenja doći tek preko vikenda. Tako bi petak trebalo obilježiti kišovito vrijeme i pad temperatura, koje bi tijekom subote trebale pasti na zimskih jedan stupanj Celzijev. U Državnom hidrometeorološkom zavodu naglašavaju kako će hladnije vrijeme pratiti umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Ipak, novi rast temperatura počinje već od ponedjeljka, pa bi se proljetno vrijeme trebalo vratiti do četvrtka, kada će se temperature opet kretati oko ugodnih 14 Celzijevih stupnjeva, a Osječane će dodatno grijati i sunce bez oblaka. Glede biometeorološke prognoze meteorolozi najavljuju povoljne prilike, koje će biti poticajne za mnoge meteoropate i kronične bolesnike. Tek bi tijekom nadolazećeg vikenda vrlo osjetljivi meteoropati i kronični bolesnici u unutrašnjosti, uz nešto veću vjerojatnost za istočnu Hrvatsku, mogli osjetiti manje tegobe. Zanimljivo je i da ocjena siječnja ove godine od strane DHMZ-a pokazuje da je apsolutna maksimalna temperatura zraka u siječnju bila na većem broju postaja viša odnosno niža od odgovarajućeg prosjeka, a odstupanja su se nalazila u rasponu od -3,4 °C (Zavižan) do 2,9 °C (Osijek). Ovih je dana i najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio svoju prognozu za proljeće za cijelu Europu. Tako se prema njihovoj prognozi ovoga proljeća Slavonija i dijelovi središnje Hrvatske trebaju pripremiti na učestale oluje. Što se tiče ostatka Hrvatske, na prostoru zapadne i južne Hrvatske očekuje se proljeće s manje oborina od prosjeka, bar na Jadranu. Svi koji žele pobjeći od zimske hladnoće morat će se uputiti na područje zapadne Europe, gdje će tijekom gotovo cijelog proljeća prevladavati umjerene temperature. Na području središnje Europe očekuje se izmjenjivanje razdoblja prodora hladnog zraka i razdoblja dugotrajne suše.

Istočna Europa najduže će čekati na dolazak proljetnih temperatura jer će se hladan zrak zadržati nad tim područjima u prvom dijelu proljeća. N.Z.Eberhard
Možda ste propustili...

OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja

Najčitanije iz rubrike