Sport
NOGOMETNA LIGA PRVAKA

Atletico se pribojava svog “krvnika” Ronalda i bivšeg igrača Mandžukića
Objavljeno 20. veljače, 2019.

Utakmicama u Madridu i Gelsenkirchenu večeras će se zaključiti prvi krug utakmica osmine finala Lige prvaka. Na Wanda Metropolitano stadionu Atletico Madrid dočekuje Juventus, a na Veltins Areni Schalke ugošćuje Manchester City.

Madridski susret nije samo zvučniji, nego je i ogled aspiranata na krunu europskog prvaka nešto čemu su posljednjih godina vrlo blizu, no ipak ostanu prekratki. Naime, i Atletico i Juventus u prethodnih pet sezona po dva su puta gubili u finalima, Atletico oba puta od gradskog rivala Reala (2014., 2016.), a "stara dama" morala je priznati primati prvo Barceloni (2015.), a potom i Realu (2017.). Dodatan motiv nogometašima Atletica za novi ulazak u finale svakako je i to što se ono igra baš na njihovom stadionu. Ne treba posebno ni naglašavati kako ni Španjolci ni Talijani nisu htjeli međusobni susret u ovako ranoj fazi, no napravit će sve kako bi baš oni prošli među najboljih osam europskih klubova. Do sada su odigrali samo dvije međusobne utakmice, prije pet sezona u skupini tog natjecanja, kada je bilo 1:0 za Atletico u Madridu te bez pogodaka u Torinu. Te su utakmice dio vrlo uspješnog niza Simeoneove momčadi protiv talijanskih klubova, protiv kojih nisu izgubili posljednjih devet dvoboja (sedam pobjeda). Lijep niz Atletico ima i u nokaut-fazi Lige prvaka, gdje na svom terenu nije poražen više od 20 godina, te 12 utakmica, pa je i to razlog optimizmu u španjolskim redovima.

No u Atleticu se itekako pribojavaju današnjeg suparnika, a glavni je razlog tomu vjerojatno što će njegov napad predvoditi Ronaldo. Sjajni je Portugalac, naime, u karijeri bio iznimno raspoložen protiv Atletica, kojemu je zabio čak 22 pogotka u 31 utakmici. Bojazan povećava i činjenica da je rekorder Lige prvaka ove sezone bio vrlo samozatajan, zabivši samo jedan pogodak (u Serie A već 19), a upravo od osmine finala kreće "njegovo" vrijeme, jer samo u ovoj fazi zabio je već 20 pogodaka u 28 nastupa. Međutim, nije samo Ronaldo prijetnja domaćoj obrani, veliku ulogu ima i Mario Mandžukić, koji je sezonu proveo u Atletico Madridu, a ostaje vidjeti hoće li se Allegri odlučiti na ofenzivniji pristup te tom dvojcu priključiti i Dybalu ili ipak nekog s defenzivnijim zadaćama. Argentinski napadač postigao je pet pogodaka u Ligi prvaka ove sezone, no svjestan je kako neće biti lako zatresti i mrežu današnjeg suparnika.

- Znamo sve o njihovu načinu igre, kako Simeone postavlja svoju momčad i koliko će nam teško biti. No da biste stigli do finala i osvojili naslov, morate pobijediti koga god vam ždrijeb namijeni, nema laganih utakmica. Atletico je obrambeno vrlo jak i opasan iz kontranapada i ako niste na oprezu, imaju igrače koji vam mogu stvoriti nered. Isto vrijedi i za nas, znamo koje su nam jake strane te da će i oni pokušati napraviti sve da nas spriječe - rekao je Dybala u najavi večerašnjeg susreta.
G. Roguljić

Goran Roguljić
SCHALKE SANJA POTHVAT
Od svih parova osmine finala dvoboj Schalkea i Manchester Cityja vjerojatno je onaj s najizraženijim favoritom. Naime, njemački je klub samo 14. u Bundesligi, bliže zoni ispadanja nego mjestima koja vode u Europu, a do koje mu je jedina realna opcija ostao Kup. No to ne znači kako će se unaprijed predati. Naprotiv, u Gelskenkirchenu vjeruju kako mogu iznenaditi “građane”, koje smatraju jednom od najboljih momčadi Europe.

- M. City praktički nema slabe strane. Postižu puno pogodaka, tehnički su nevjerojatni, uspješno rade presing i imaju odlične igrače na svakoj poziciji. Imamo puno poštovanja za njih, ali ne i straha od njih. Jasno je kako smo u ovoj utakmici autsajderi, no unatoč tomu imamo šansu. S podrškom navijača dat ćemo sve od sebe - rekao je stoper domaćih Nastasić, koji je u karijeri igrao i za City.

A engleski prvak stiže u sjajnoj formi, u posljednjih 13 susreta nanizao je 12 pobjeda i samo jedan poraz, uz razliku pogodaka čak 49:6. Menadžer Guardiola gotovo da i nema ozbiljnijih problema s ozljedama te se “građani” nadaju kako već večeras mogu odraditi veći dio posla oko ulaska u četvrtfinale.
Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

Najčitanije iz rubrike