Ekonomija
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Sva preostala sredstva iz PRR-a poljoprivrednicima
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Stekli smo uvid u potrebe ruralnih prostora za pripremu novih mjera, kaže Tolušić

Ove će godine kroz natječaje Program ruralnog razvoja RH (PRR-a) 2014. - 2020. biti stavljeno više od 15,7 milijardi kuna na raspolaganje korisnicima, što je 87 % ukupno raspoloživih sredstava.Izjavio je to potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao da je dosad ugovoreno 10,3 milijarde kuna, što čini oko 65 % ukupne alokacije.
Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je korisnicima isplaćen 31 % programske alokacije, tj. 5,5 milijardi kuna. "Prošlu godinu zaključili smo sa 150 % (više od 541 milijun eura) ostvarenja ciljane vrijednosti ovjeravanja za 2018. i već ostvarenih 69 % ciljane vrijednosti ovjeravanja za 2019. Tijekom ove godine na raspolaganje stavljamo ostatak cjelokupne alokacije kroz 30-ak postupaka dodjele ukupne vrijednosti veće od 360 milijuna eura, čime će cjelokupna programska sredstva Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020. biti aktivirana. Zadovoljan sam dinamikom provedbe mjera iz PRR-a. U posljednje dvije godine skratili smo procedure, uveli administrativna rasterećenja i ubrzali proces dodjele sredstava, a rezultat je visoki stupanj iskorištenosti i na tisuće zadovoljnih korisnika. Obilaskom terena stekli smo dobar uvid u potrebe stanovnika naših ruralnih prostora, odredili smo prioritete za pripremu mjera za iduće programsko razdoblje", izjavio je ministar Tolušić.
"Sredstva pojedinih tipova operacija Programa u cijelosti smo iskoristili pa ove godine neće biti natječaja za 6.1.1. (potpora mladim poljoprivrednicima) i 6.3.1. (potpora malim poljoprivrednicima). Oni se mogu financirati iz Programa ruralnog razvoja preko natječaja koje provode 54 lokalne akcijske grupe. I za operaciju 4.1.1. neće biti raspisivani natječaji osim za sektor tovnog govedarstva, a nastavlja se podrška rastu i razvoju poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora preko novog oblika financiranja uvedenog lani a za čije se investicije iz Programa ruralnog razvoja omogućavaju povoljniji uvjeti financiranja", navode iz Ministarstva poljoprivrede. Zdenka Rupčić

HAMAG-BICRO nastavlja zaprimati zahtjeve za zajmove za ruralni razvoj
Tijekom cijele 2019. godine HAMAG-BICRO nastavlja zaprimati zahtjeve za zajmove za ruralni razvoj, a do kraja prvog tromjesječa 2019. bit će dostupna i Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj, kojima se osigurava pokriće glavnice kredita ili leasinga do najviše 1,3 milijuna eura sa stopama jamstva od 70 %, odnosno do čak 80 % za projekte mladih poljoprivrednika i za ulaganja u mljekarski sektor. Navedena jamstva također omogućavaju financiranje obrtnih sredstava iznosa do 200.000 eura, odnosno do 30 % ukupnog iznosa prihvatljivih troškova kredita (ovisno koji iznos je viši, tj. povoljniji za krajnjeg primatelja). Od jeseni 2018. godine. započelo je podnošenje zahtjeva za mikro i male zajmove za ruralni razvoj, a do kraja siječnja 2019. odobreno je već više od 80 zajmova ukupne vrijednosti 24 milijuna kuna.
Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike