Osijek
NASTAVAK KVARTOVSKIH IZBORA

Sljedeći tjedan konstituirajuće sjednice vijeća
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Nakon što su početkom prosinca održani izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, slijedi postupak konstituiranja vijeća. Održat će se idućeg tjedna. Siniša Gregoran, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva, ali i pročelnik Upravnog odjela koji se brine o radu mjesne samouoprave, izvijestio nas je o terminima sazvanih sjednica.

- Odredili smo da se u četiri dana, od ponedjeljka do četvrtka, u dvama poslijepodnevnim terminima u 16 i 17.30 održe sjednice. Počet ćemo u ponedjeljak s konstituirajućim sjednicama u MO Josipovac i Cvjetno te u drugom terminu u Višnjevcu i Brijestu. U utorak počinjemo s MO Osijek Lijeva obala i Klisom, potom smo u Tenji i Sarvašu. Dan poslije nastavlja se sa sjednicama po gradskim četvrtima, u Retfali i Industrijskoj četvrti, te od 17.30 u Gornjem gradu i Tvrđi. U četvrtak počinjemo u Novom gradu i Donjem gradu, a posljednja je sjednica u GČ Jug 2 - kaže Gregoran.

Ovim će se poštovati rok da se s konstituirajućim sjednicama započne u roku od 30 dana nakon objave službenih rezultata. Gregoran podsjeća kako je Izborno povjerenstvo nakon izborne noći i objave privremenih rezultata zaprimilo nekoliko prigovora, što je otegnulo objavu službenih rezultata.

Procedura je sljedeća: sjednicu otvara predstavnik one kandidacijske liste koja je na izborima dobila najviše glasova. On stavlja na glasanje predložena imena kandidata za predsjednika. Izborom predsjednika smatra se da je vijeće konstituirano, a prema potrebi novoizabrani predsjednik nastavlja voditi sjednicu. Ako vijećnici ne budu konstruktivni iz prve, imaju pravo još dva puta sazvati sjednicu, nakon čega se raspisuju novi izbori za taj kvart. Siniša Gregoran i Mirsad Cerić, kao izaslanici gradonačelnika i gradskih službi, nadgledat će da konstituiranje prođe prema slovu zakona.

No čini se kako ovaj put neće biti previše neizvjesnosti. Bar ne u 12 od 15 vijeća, u kojima je jedna lista osvojila više od polovine mjesta: prednjači HDZ, koji je "apsolutan" u MO Josipovac, Višnjevac, Cvjetno, Brijest, Osijek Lijeva obala, Sarvaš te GČ Donji grad, Jug 2 i Novi grad. Lista Zorana Batnožića osvojila je GČ Tvrđu, a sva su vijećnička mjesta u Klisi pripala Demokratskom savezu Srba.

Neizvjesno je samo u trima situacijama. U Tenji i Retfali HDZ i HNS su "neriješeno", a u GČ Industrijska četvrt HDZ-u nedostaje jedna (koalicijska) ruka za osvajanje mjesta predsjednika. Neslužbeno, čini se da su se HDZ i HNS dogovorili o koaliciji na način da će dvije godine predsjednik biti iz jedne, a potom dvije godine iz druge stranke. D. Kuštro
Možda ste propustili...

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

JAVNA SLAVINA KOD STAROG STUDENTSKOG DOMA

Vodovod isprao cjevovod i voda je ponovno - pitka

Najčitanije iz rubrike