Sport
ZORAN ZEKIĆ:

Zbog Špoljarića razmišljam o promjeni sustava igre
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Mogo veći europski klubovi rade prema principu kupi jeftino, a prodaj skupo

Odradili su nogometaši Osijeka prvi tjedan priprema za nastavak sezone. Nakon sedmodnevnog rada na Malom Lošinju, bijelo-plavi su jučer otišli u Rovinj, gdje će boraviti sljedeća dva tjedna.

Na istarskoj će destinaciji uslijediti i klasično uigravanje taktičkih zamisli, čemu će poslužiti i šest prijateljskih dvoboja, nakon što su prvi dani osim rada s loptom uvelike bili posvećeni i uobičajenom te prijeko potrebnom punjenju baterija. Još kada su se u Osijeku odlučili na promjenu destinacije za zimske pripreme, te umjesto inozemnih izabrali domaća odredišta, bili su svjesni da će na Kvarneru i u Istri imati sve što im treba za kvalitetan rad. Nije stoga ni čudo da je trener Zoran Zekić imao samo riječi pohvale svojim domaćinima, za sve što su im omogućili tijekom boravka na Malom Lošinju.

Zahvala Lošinjanima
- Zahvalio bih još jednom svima koji su nas tako srdačno ugostili i vodili brigu o nama, od gradonačelnice pa do svih ljudi koji su nas ugostili na visokoj razini. Doista smo imali sve što smo poželjeli, od mira preko odličnog smještaja i hrane pa do svega potrebnog za rad. Zadovoljan sam i kako je momčad prihvatila i odradila sve što smo bili zadali igračima i doista nemam nikakve primjedbe na rad, angažman i entuzijazam igrača - istaknuo je Zekić, koji je, kako smo već i pisali, uistinu imao pravu idiličnu atmosferu do sada. Nije bilo nikakvih problema ni s ispunjavanjem zadanog, ni s ponašanjem, a ni ozljede nisu remetile rad.

Zekićevo zadovoljstvo proizlazi i iz činjenice da se igrači iz, uvjetno rečeno, "drugog plana" žele izboriti za bolji status, a time dodatno "tjeraju" aktualne prvotimce. A posebno je istaknuo jednog igrača koji se nameće, zbog kojeg bi čak mogao i mijenjati sustav igre ako nastavi istim tempom.

- Oni koji su do sada manje igrali žele se nametnuti, što je odlično, jer time daju poticaj igračima koji su imali veću minutažu na još veći angažman. Jasno je da ne mogu u pripreme krenuti svi baš od "nule", neki ipak imaju prednost, ali neće biti nikakvih prevelikih starih zasluga. Ako bih morao izdvojiti jednog igrača koji se ozbiljno nameće, to je svakako Špoljarić, zbog kojeg počinjem razmišljati čak i o promjeni sustava. Ovo što pokazuje je upravo ono što želim od njega i ako nastavi ovako, definitivno će nam biti veliki dobitak. Zato sam i govorio uoči priprema da nam ne treba novi napadač, jer sam vjerovao u njega. Sad samo treba nastaviti ovako i bit će naša velika vrijednost u svakom smislu. Vjerujem da će uhvatiti kontinuitet te od njega očekujem da bude najbolji igrač Osijeka - rekao je trener bijelo-plavih, koji je riječi hvale našao i za Pilja.

Osijek je drugim mjestom na tablici i polufinalom Kupa vrlo uspješno odradio prvu polusezonu i jasno je kako se momčad koja pobjeđuje rijetko mijenja. Iznimka će, naravno, biti igrači koji se uspiju nametnuti u ovom razdoblju, ali i moguća pojačanja, koja se još čekaju.

- Neću previše lutati oko sastava, što prije želim pronaći idealnu momčad. U drugom dijelu sezone nastojat ćemo imati još bržu protočnost lopte, puno kretanja bez lopte, reposjed i borbu za "drugu" loptu, traženje dubine... sve što smo i do sada radili, ali želim to sve dići na još veću razinu. Mi smo sada u situaciji da najveći broj utakmica igramo na postavljenu obranu, protiv suparnika koji se postavi u dvostruki obrambeni blok. Zbog toga sam se i odlučio na ovim pripremama igrati ipak s lakšim suparnicima jer u ovakvim okolnostima od ogleda s jačim klubovima ne bismo imali previše koristi. Uz to, morali smo uzeti u obzir i kratkoću priprema, treninzi su doista intenzivni i stoga bi bilo kontraproduktivno da smo birali teže suparnike.

Nešto će sigurno morati mijenjati, jer osječki je prvoligaš prodao Harisa Hajradinovića. Nije "kukao" Zekić zbog toga, svjestan kako je to realnost za gotovo sve klubove.

- Naša je sudbina da kad god netko svojim igrama odskoči, dobije ponudu koju je doista nemoguće odbiti. To je logičan slijed, nagrada tim igračima, ali i svima nama, a bitno je da je Klub zadovoljan. Dovoljno se sjetiti kako su nam do prije nekoliko godina odlazili igrači, a sada uspijevamo ostvariti itekakvu zaradu na tim transferima. I mnogo veći europski klubovi rade prema principu kupi jeftino, a prodaj skupo, tako da s tim nemam nikakvih problema. Ne mijenja to naše ambicije za proljeće, a vjerujem da će nam neka pojačanja i stići sljedećih dana - rekao je Zekić nakon završenog prvog tjedna priprema.

Goran Roguljić
Amaterima Malog Lošinja 13 pogodaka
Na oproštaju od Malog Lošinja nogometaši Osijeka odigrali su protiv istoimenog županijskog drugoligaša i prvu pripremnu utakmicu te s lakoćom slavili s 13:0 (4:0). U prvom su dijelu strijelci bili Lopa (2), Janća i Dugandžić, a u nastavku su mrežu Ivušića i Antolovića, koji su branili za domaćine, tresli Špoljarić (5), Henty (2), Ćavar i Marić. Domaći vratar Milković branio je za bijelo-plave, za koje su u prvom poluvremenu još igrali Škorić, Radeljić, Šutalo, Janža, Kamenar, Lopa, Bočkaj, Boban, Dugandžić i Špoljarić, a u nastavku Bagadur, Lončar, Grgić, Marin, Pušić, Ćavar, Pilj, Marić, Henty i Špoljarić.
Ejupi miruje zbog udarca u testise
Muzafer Ejupi definitivno nema sreće ove sezone. Nakon što je zbog bolesti bubrega pauzirao osam mjeseci, a time propustio i cijeli prvi dio sezone, makedonski je napadač u pripreme krenuo zdrav te željan konačnog povratka na teren. Radi opreza zbog duge stanke pod kontrolom liječničke službe radio je prema posebnom programu, no ni to nije pomoglo da ga ne zadesi novi peh. Naime, Ejupi je na treningu dobio jak udarac u testise, zbog čega će morati mirovati sljedećih desetak dana. U stručnom su stožeru stoga odlučili da je najbolje da se vrati u Osijek, gdje će se priključiti momčadi nakon njezina povratka iz Rovinja.
Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike