Osijek
IDUĆE GODINE DIPLOMSKI STUDIJ SOCIJALNOG RADA NA PRAVU?

U cijeloj regiji kronično nedostaje magistara struke
Objavljeno 15. prosinca, 2018.

Suradnja stručnjaka, udruga civilnog društva, institucija te znanosti ključna je u pokretanju diplomskog studija Socijalnog rada na osječkom Pravnom fakultetu, koje njegovi predlagatelji najavljuju već za sljedeću akademsku godinu 2019./2020. kao nastavak preddiplomske razine u koju su prvi studenti upisani lani, a danas ih studira 148. Zaključak je to s jučerašnjeg okruglog stola "Strategija razvoja studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Osijek za razdoblje 2019. - 2024.", čije je usvajanje planirano u siječnju. Odazvao se velik broj relevantnih stručnjaka iz područja socijalne djelatnosti i šire, ali i mnogi studenti, kojih se to najviše i tiče.

Razgovor o navedenoj Strategiji izdvojio se kao prioritetna aktivnost u kreiranju daljnjeg razvoja procesa pa su sudionici okrugloga stola imali priliku sve što ih zanima iz prve ruke saznati od Povjerenstva za izradu strategije u sastavu - prof. dr. sc. Mladen Knežević, izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar, izv. prof. dr. sc. Rajko Odobaša, asistent u naslovnom zvanju Petar Šajfar, mag. act. soc. te asistentica Dinka Caha, dipl. soc. Predstavnike ustanova s kojima bi se trebalo surađivati zanimalo je koliko će vremena morati izdvajati za praksu studenta koja se u cijeloj strategiji ističe ključnom, kako će sve izgledati... U jednom trenutku profesor Knežević osvrnuo se na, kako kaže "opstruiranja i pritiske različitih interesnih skupina", aludirajući na ono što su nam studenti već ispričali - a to je da im se, tvrde, "predlagao nastavak studija u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom." Od toga se, kažu studenti, "srećom odustalo na posljednjem Fakultetskom vijeću." Profesor Knežević rekao je kako je "u Sloveniji moguće raditi socijalni rad ako završiš Teologiju", no to je demantirao profesor sa Sveučilišta u Ljubljani Vito Flaker rekavši kako je u pitanju poseban smjer, sličan Psihologiji. A da za prvostupnike socijalnog rada nema mjesta na tržištu, potvrdila nam je prethodno moderatorica Anita Barišić, magistra socijalnog rada iz Centra za socijalnu skrb Osijek i asistentica u naslovnom zvanju.

- Još uvijek nemamo uređeno i zakonski protokolarno kako zapošljavati prvostupnike. Kada se otvaraju natječaji, traži se diplomirani, odnosno magistar socijalnog rada, a to je osoba s punom kompetencijom. Upravo je to zanimanje među pet najtraženijih na području Slavonije, Baranje, pa i Srijema - kazala je Barišić. S time se složila i Ankica Vučković iz Regionalnog ureda Osijek HZZ-a uputivši apel nadležnima o nužnosti pokretanja diplomske razine.

- U cijeloj Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj regiji, krenuvši od Požege do Vukovara, kroničan je nedostatak magistara socijalnog rada, a mi ne možemo zadovoljiti potrebe poslodavaca kadrom kojim trenutno raspolažemo - zaključila je Vučković podržavši tako uplašene studente, koji se nadaju da će studij zbilja i krenuti iduće jeseni, kada izađe prva generacija prvostupnika.

Jasenka Pejaković
Kao prvostupnici ne mogu se zaposliti
Pred punom dvoranom hrabro je istupila jedna od studentica i u ime svih upozorila na nužnost pokretanja diplomske razine studija jer se s prvostupničkom diplomom ne mogu zaposliti. “Nama je potreban broj ECTS bodova koji se stječe petogodišnjim obrazovanjem. U Zagreb se ne možemo prebacivati jer ondje je studij drukčije koncipiran (4+1, nap.a.)”, kazala je studentica.
Možda ste propustili...

SPOJ GINEKOLOGIJE I NEINVAZIVNE ESTETSKE MEDICINE

Poliklinika Sara sada i u Osijeku

STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA

Posjetitelji će moći rukovati robotima

Najčitanije iz rubrike