Učionica
U OKVIRU EU PROJEKTA UKUPNO VRIJEDNOGA 1,5 MILIJUNA KUNA

Otvoren laboratorij za analizu i ispitivanje tehničkih plinova i električnih veličina
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

U novouređenim prostorima tvrtke Cras d.o.o. na Vinkovačkoj cesti u Osijeku krajem kolovoza 2018. pušten je u funkciju istraživačko-razvojni laboratorij koji će se koristiti za analizu i ispitivanje tehničkih plinova i električnih veličina.


Laboratorij je opremljen najmodernijim uređajima kojima će se koristiti inženjeri tijekom procesa razvoja novih proizvoda. Naime, kroz EU projekt „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ koji zajednički provode tvrtka Cras d.o.o. iz Osijeka i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, razvija se prototip sušare koja će trošiti mnogo manje električne energije u odnosu na standardne sušare. Sušara će se koristiti u minimalno dvama sektorima: hotelijerstvu (sušionice rublja) te u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji (sušenje voća, povrća i bilja). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.715,99 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj iznosom od 1.038.814,37 kuna. Razliku u iznosu od 460.901,62 kuna osiguravaju tvrtka Cras d.o.o. i PTFOS. Projekt je počeo 1. srpnja 2017., a trajat će 24 mjeseca.

Istraživačko-razvojni laboratorij opremljen je mjernim instrumentima za mjerenje čestica plinova i električnih veličina, termovizijskom kamerom, freonskom opremom, lemnom stanicom, transformatorom za ionizator i informatičkom opremom. Korištenjem navedene opreme osigurat će se pouzdanost, točnost i stabilno mjerenje i umjeravanje parametara. Glavni je cilj i svrha laboratorija ispitivanje gotovih proizvoda koji svojim svojstvima i tehničkim obilježjima odgovaraju općim europskim i međunarodnim standardima kontrole kvalitete te osiguravaju sigurnost pri uporabi, zdravlju i brizi za okoliš, a kako bi se oni mogli izvoziti u EU i međunarodna tržišta. U sklopu suradnje sa znanstveno-istraživačkim sektorom, tvrtka Cras d.o.o. u budućnosti planira daljnji razvoj i proizvodnju novih proizvoda uz potporu iz EU fondova.

Kristina JOVANOVIĆ
Možda ste propustili...

7. MEĐUNARODNI FESTIVAL VOKALNE GLAZBE INTERVOX 2019

Svečanosti vokalne glazbe u gradu slavnoga dirigenta Lava Mirskoga

8. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SIMPOZIJ GOSPODARSTVO ISTOČNE HRVATSKE – VIZIJA I RAZVOJ

Predstavljena ukupno 104 rada 284 autora iz osam europskih zemalja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik