Učionica
Pružite učenicima priliku da rade

Besplatno oglasite poslove za učenike!
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Zakonska minimalna satnica za učenike iznosi 5,25 eura u 2024. godini

Prvi korak prema zapošljavanju redovitih učenika je oglašavanje poslova na portalu danasradim.hr. Kako bi se učenici mogli javiti na vaš oglas u kategoriji radnika, prilikom kreiranja oglasa morate navesti da posao mogu raditi i učenici.

 

Učenici mogu raditi za vrijeme školskih praznika i mogu jednako kvalitetno obavljati administrativne poslove te lakše fizičke poslove baš kao i drugi radnici. Tako na primjer učenici mogu raditi poslove kao što su anketiranje, dijeljenje letaka, branje voća, slaganje polica, pranje posuđa i slično. Također mogu raditi poslove poput čišćenja i spremanja te pripremanja hrane.

 

Učenici su iskazali veliki interes za zapošljavanjem preko portala  danasradim.hr, što dovoljno pokazuje njihovu motivaciju i želju za radom.

 


Besplatno oglasite poslove za učenike na portalu danasradim.hr u periodu od 20.05.2024. do 20.06.2024. i pružite priliku i sebi i učenicima.


Učenik vam mora dostaviti učenički ugovor prije početka rada


Nakon što odaberete učenika, odnosno kandidata za posao, on vam prije početka rada mora dostaviti učenički ugovor, koji morate pohraniti i čuvati do završetka obavljanja posla.   

 

  

Ispravno popunite učenički ugovor nakon obavljenog posla


Nakon obavljenog rada učenika dužni ste popuniti ugovor sa stvarnim brojem sati rada, iznosom zarade učenika i opisom poslova te svojim potpisom i pečatom ovjeriti sve primjerke ugovora. Ugovor koji nije ispravno popunjen i ovjeren, učenički servis će vratiti poslodavcu na ispravak. No važno je napomenuti da nije moguće dostaviti ugovor na obračun prije obavljenog posla.

 


Nakon dostavljenog ugovora učenički servis će vam izdati račun


Nakon što je poslodavac dostavio učeničkom servisu pravilno popunjen, potpisan i ovjeren učenički ugovor, učenički servis će mu izdati račun. Račun se poslodavcu dostavlja poštom, elektronski ili se ispostavlja na licu mjesta ako netko osobno donese ugovor.
Na računu će se obračunati zarada za obavljeni rad učenika, doprinosi i naknada za posredovanje, a poslodavac je dužan cjelokupan iznos računa platiti na račun učeničkog servisa u roku od 8 dana od izdavanja računa. Nakon toga učenički servis ima rok od dva radna dana da isplati plaću učeniku na njegov tekući ili žiroračun.

 


Zašto se isplati zaposliti učenika?


Poslodavcima je isplativo zaposliti učenika preko učeničkog ugovora jer se na iskazanu zaradu obračunava samo 15,5 % davanja, odnosno trošak koji plaća je 15,5 % veći od iznosa netoplaće za učenika.


U to ulazi:


poseban doprinos za zaštitu zdravlja na radu po stopi od 0,5 %,


poseban doprinos za mirovinsko osiguranje za osobe osigurane u određenim okolnostima po stopi od 5 %,


naknada za posredovanje naplaćuje se u iznosu od 10 %.


Tekstovi objavljeni na www.danasradim.hr isključivo su informativnog karaktera te savjetujemo korisnike da za detaljnije informacije konzultiraju nadležne institucije. danasradim d.o.o. odriče se odgovornosti za eventualne pogreške u objavljenom sadržaju te će ih ukloniti ili ispraviti odmah nakon saznanja.


PROMO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike