Sport
ZLATKO DALIĆ UOČI PREOSTALA DVA SUSRETA U LIGI NACIJA:

Na Maksimiru želimo prikazati
zajedništvo kao na SP-u u Rusiji
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Nakon problema sa Strinićem te ozljeda Barišića, Leovca i Sose, izvan stroja je i Josip Pivarić

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog će tjedna završiti svoj nastup u skupini Lige nacija. Hoće li igrati i na finalnom turniru sljedećeg lipnja, ovisit će o tome kako će odraditi posljednja dva dvoboja u našoj skupini 4 najjače, A lige, protiv Španjolske i Engleske.

“Furiju” Hrvatska dočekuje u četvrtak u Zagrebu, na stadionu Maksimir, a tri dana potom s “gordim Albionom” igrat će na londonskom Wembleyju. Nakon dva odigrana susreta Vatreni su posljednja momčad skupine sa samo jednim bodom, no ako u preostala dva dvoboja ostvare maksimalan učinak, tada će izboriti prvo mjesto te odlazak na završni turnir na kojemu će igrati samo pobjednici skupina Lige A. Ako ne uspiju ostvariti taj uspjeh, tada bi bilo poželjno izbjeći začelje skupine jer ono vodi u niži rang natjecanja, što znači i manje atraktivne suparnike u sljedećem izdanju tog natjecanja.
Dvije teške utakmice
- Čekaju nas dvije teške i atraktivne utakmice. Mene posebno veseli ova prva protiv Španjolske, jer će to biti prva službena utakmica nakon Svjetskog prvenstva na našem terenu - rekao je izbornik Hrvatske Zlatko Dalić na konferenciji za novinare koja je počela minutom šutnje za legendarnog novinara Zvonimira “Amiga” Magdića.- Očekujem puni Maksimir, sjajnu atmosferu i zajedništvo kakvo nas je krasilo u vrijeme SP-a. Naravno, očekujem i tri boda koja nas ostavljaju u utrci za prvo mjesto u skupini, ali i koja će nas održati među nositeljima na skorašnjem ždrijebu za Euro 2022. godine - dodao je Dalić, koji je prošlog tjedna dobio nagradu za najboljeg trenera Europe, prema izboru Udruženja europskih nogometnih trenera (AEFCA). Dalić je priznanje dobio na kongresu u Antaliji, gdje je između ostaloga i gostovao kao predavač.- Svaka nagrada je lijepa, a ova mi je posebno draga jer je stigla od struke. Međutim, nije to nagrada samo meni, nego i našim trenerima, igračima i cijelom hrvatskom nogometu. To je rezultat reprezentacije u Rusiji - naglasio je Dalić.Početak Lige nacija i prvi službeni susret Vatrenih nakon srebra u Rusiji donio je bolno prizemljenje. Španjolska je “razmontirala” Hrvatsku u Elcheu, nanijevši joj sa 6:0 najteži poraz u povijesti. Izbornik smatra kako naša reprezentacija ovaj uzvrat dočekuje u puno bolje raspoloženju i formi te se ne želi previše vraćati na taj debakl.- Mislim da smo u puno boljem raspoloženju i formi nego u onoj prvoj utakmici. Moramo tražiti revanš, ne osvetu, već pobjedu i tri boda. Naši igrači sada su u boljem i kvalitetnijem stanju. Mi odlučujemo sami o sebi, trebamo dvije pobjede. Trebamo zaboraviti taj poraz i ne želim se na njega vraćati. U četvrtak nas očekuje drugačija utakmica. Morat ćemo uzeti inicijativu i posjed. Novi španjolski izbornik promijenio je stil njihove igre, sada igraju brže i okomitije i morat ćemo biti oprezni.
Ozljeda Pivarića
Dalić je otkrio i kako će na ovaj dvoboj stići i trojac “srebrnih” koji se poslije SP-a u Rusiji oprostio od reprezentacije. Priliku da se još jednom pozdrave sa suigračima s kojima su ostvarili povijesni uspjeh, ali i da dobiju zasluženi pljesak tribina nisu htjeli propustiti Mario Mandžukić, Danijel Subašić i Vedran Ćorluka.- HNS ih je pozvao i oni dolaze, dio su naše obitelji, a to želimo čuvati. Sada je prigoda da se okupimo i budemo zajedno. Ne smijemo ih zaboraviti, niti ono što su dali našem nogometu. Bit će s nama protiv Španjolske, htio sam ponovo da budemo skupa i obnovimo to zajedništvo. Dobit će svoja priznanja i biti na utakmici.Izbornik je svjestan kako najbolji igrač naše reprezentacije, ali i SP-a te godine po izboru FIFA-e Luka Modrić na startu sezone nije igrao u formi u kakvoj smo ga naviknuli gledati. No, vjeruje kako se polako diže te da će u ova dva dvoboja ponovo na pravi način predvoditi Vatrene.- Luka je u nedjelju namjestio gol u pobjedi Reala kod Celte. I on je svjestan da su oscilacije normalne. Podignuo je formu, znam da će biti pravi i da će biti vođa naše momčadi. Kada Real izgubi utakmicu, odmah se traži krivica među strancima. Međutim, njegove kvalitete su poznate, Luka je najbolji na svijetu.Pozicija lijevog bočnog u našoj reprezentaciji konstantno je godinama pod povećalom, a Dalić pojašnjava kako mu ozljede i izostanci dodatno povećavaju brige.- Pivarić je ozlijeđen, kao i Leovac i Sosa, a nema ni Strinića. Lijeva strana bit će upitna. Svi su lijevi bočni na ovaj ili onaj način izvan stroja. Iskreno, još nemam rješenje za tu poziciju. Imamo još dva, tri dana da pronađemo lijevog beka. Tu su Milić i Jedvaj, vidjet ćemo. Žao mi je Vidu trošiti na toj poziciji i razdvajati stoperski par.Što se vratarske “jedinice” tiče, i tu je ostao tajnovit:- Nije zgodno puno mijenjati i rotirati vratare. Kalinić se vratio, dok je Livaković sjajno branio protiv Engleza i u Dinamu. Vidjet ćemo, ne bih htio izgubiti oba golmana.Kao uvod u utakmicu protiv Španjolske, hrvatska nogometna reprezentacija sudjelovat će danas na svečanoj donatorskoj večeri u hotelu Westin kako bi pomogla djeci diljem Hrvatske. Tom će prilikom biti organiziran i pozivni centar u kojemu će sudjelovati svi reprezentativci, a građani će pozivom na humanitarni broj telefona sudjelovati u prikupljanju sredstva za pomoć Klinici za dječje bolesti Zagreb te za akciju Korak u život, koja pomaže u osiguravanju stipendija za školovanje djece iz dječjih domova.- To je lijepa akcija i mi moramo pomagati koliko možemo. Nadam se dobrom odazivu i da će se prikupiti dovoljno novca. Hrvatska reprezentacija uvijek mora biti prva u tom pogledu - poručio je Dalić, koji je s reprezentativcima sinoć odradio i prvi trening na igralištu Hitrec Kacijan.
Goran Roguljić
senatori
STIŽU ČARLI, SUBA I MANDŽO
OTVARA SE I ZAPAD GORE
Nakon što su u prodaji ulaznica preko interneta za susret protiv Španjolske iskorišteni puni kapaciteti za tribine istok i zapad dolje, rukovodstvo HNS-a odlučilo je aktivirati i tribinu zapad gore. Od jučer su na blagajnama stadiona Maksimir u prodaji ulaznice za tribine sjever i zapad. Ukupno je ostalo nešto više od 8500 ulaznica, a prodaju se po cijeni od 60 kuna (sjever dolje i gore) te 100 kuna (zapad gore). Ovisno o (ne)uplatama osoba koje su ulaznice kupile preko interneta u zadanim rokovima, moguće je da se povremeno pojave mogućnosti kupnje ulaznica za tribine istok i zapad dolje, koje su rasprodane. Jedna osoba može kupiti najviše šest ulaznica, a osim svojih podataka, kupac unosi i podatke o drugim navijačima za koje kupuje ulaznice. Blagajne na stadionu Maksimir radit će svakog dana od 12 do 18 sati do prodaje punog kapaciteta stadiona raspoloživog za ovu utakmicu.
Dominik Livaković

vratar Hrvatske

Sigurno nam je rezultat iz Elchea svima u glavi. Meni koji nisam igrao je u glavi. Nadam se da ćemo popraviti dojam nakon tih 6:0 i da će u Maksimiru biti puno bolje.
Možda ste propustili...

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

UMRO KRALJ NAMJEŠTANJA I PRIJEVARA

Namjestio da utakmica završi 134:0

Najčitanije iz rubrike