Svijet
"MIDTERM" IZBORI U SAD-U

Demokratima većina u Kongresu, Trump izgubio monopol na vlasti
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Za uspjeh demokrati mogu zahvaliti ženama, mladima i Latinoamerikancima

Demokrati su u utorak na kongresnim izborima preuzeli Zastupnički dom, razbili republikanski monopol na vlasti i stekli institucionalnu kontrolu nad predsjednikom Donaldom Trumpom privukavši mlađu, ženama aktivniju i rasno raznolikiju generaciju birača. Uspjeh, međutim, nije potpun jer je republikancima ostala kontrola nad Senatom.


Iako "plavi val" nije zapljusnuo Ameriku onoliko koliko su htjeli, demokrati su nakon osam godina ipak postali većina u Zastupničkom domu. Prema trenutačnim rezultatima, osvojili su 222 mandata, republikanci 199, a još je 14 mandata neizvjesno. Time su dobili priliku blokirati neke legislativne inicijative Donalda Trumpa i podvrgnuti njegovu administraciju temeljitijem nadzoru. Iako se Trump predstavlja kao pobjednik jer je zadržao Senat, gubitak donjeg doma Kongresa za njega je gorka pilula nakon kampanje koja je bila svojevrsni referendum o njegovoj dvogodišnjoj vladavini. U novom sastavu Zastupničkog doma osnaženi demokrati moći će istražiti Trumpove porezne prijave, moguće poslovne sukobe interesa i optužbe vezane uz povezanost njegove predsjedničke kapanje 2016. s Rusijom. Također bi mogli prisiliti Trumpa da smanji svoje zakonodavne ambicije i osujetiti njegovo obećanje o financiranju zida na granici s Meksikom, usvajanje drugog paketa porezne reforme i provođenje tvrde trgovinske politike.

Trump proglasio pobjedu

"Zahvaljujući vama sutra će biti novi dan za Ameriku", kazala je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi. "Demokratski Zastupnički dom radit će na rješenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podjela. Odgovorni smo pronaći zajednički jezik tamo gdje možemo. Gdje ne možemo, nećemo odstupiti i čvrsto ćemo braniti svoja stajališta", dodala je Pelosi.
U Senatu republikanci trenutno imaju 51 mandat, demokrati 45, a za još četiri mjesta broje se glasovi.
Obranjena, vjerojatno i povećana, republikanska većina u Senatu Trumpa je potaknula da na Twitteru oglasi "golemi uspjeh" na izborima. Stanar Bijele kuće, 72-godišnji poslovni čovjek i nekadašnja televizijska zvijezda koja se pretvorila u političara, uoči izbora je zaoštrio retoriku oko pitanja migracije, osuđujući pritom američku liberalnu "svjetinu".
U posljednja dva desetljeća bila su samo tri izborna ciklusa u kojima je jedna strana drugoj "otela" 24 ili više mjesta u Zastupničkom domu. Pobjeda demokrata u utorak je najveća od 2010., kada su republikanci u mandatu predsjednika Baracka Obame ugrabili nevjerojatna 64 zastupnička mjesta. Na izborima na sredini predsjedničkog mandata bira se 435 članova Zastupničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici.
U znaku žena

Amerikanci su na ovim izborima dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka, koja je izabrana u Zastupnički dom. Ona je nova zvijezda lijevog krila stranke i štićenica Bernieja Sandersa.
Ayanna Pressley iznenađenje je iz Bostona. Ta 44-godišnja demokratkinja bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu. Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres. Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib, rođenu u Detroitu. Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa.
U Senatu, gdje su demokrati branili mjesta u deset država koje je Trump osvojio 2016., republikanci su pobijedili četvero demokrata: Billa Nelsona na Floridi, Joea Donnellyja u Indiani, Heidi Heitkamp u Sjevernoj Dakoti i Claire McCaskill u Missouiriju.
Američki kongresni izbori održani u utorak označili su i prekretnicu za žene koje su se kandidirale za Zastupnički dom.
Žene su osvojile najmanje 93 mjesta u Zastupničkom domu, srušivši dosadašnji rekord od 84 zastupnice.
Također su osvojile deset mjesta u američkom Senatu i devet u utrkama za guvernere, navodi Los Angeles Times. Od ukupno 112 izabranih 95 je demokratkinja, a 17 je republikanki. Za uspjeh u Zastupničkom domu demokrati mogu zahvaliti ženama, mladima i Latinoamerikancima, pokazali su rezultati istraživanja Reutersa i Ipsosa. Ove je godine demokrate za Zastupnički dom podržalo 55 posto žena, a na istim izborima 2014. godine 49 posto.
Vuk Tešija/H
Tihomir Cipek

politički analitičar

Uspostavljena ravnoteža unutar SAD-a

Politički analitičar Tihomir Cipek podsjeća kako je nakon Drugog svjetskog rata američki proizvod činio polovinu BDP-a cijelog svijeta, a sada je to samo čevrtina. "Iako SAD u ekonomskom smislu nekako polako pada, on je i dalje najmoćnija sila današnjice i naravno da nije svejedno tko će tu silu voditi. Znači, hoće li to biti više politika koja će ići na podržavanje globalnih procesa, kao što je bila Obamina, jer bi politika demokrata išla na to da se poštuju multilateralni međunarodni sporazumi i da se politika Zapada koordinira na međunarodnoj razini, a vanjska politika Donalda Trumpa ide na pregovaranje ‘jedan na jedan‘, u kojemu je SAD uvijek nadmoćan, što uvijek vodi u konflikt SAD-a sa svim ostalima čimbenicima međunarodne politike. A i nekadašnje dogovore koji su teškom mukom postignuti, poput ovoga s Iranom, razvrgnuo je ili prekršio. Tako da mi se čini jako važnim da se uspostavi neka ravnoteža unutar SAD-a, što se na ovim izborima, očekivano, i dogodilo, jer se u pravilu nikada ne događa da predsjednik koji dvije godine upravlja SAD-om nakon toga dobije većinu vlastite stranke i u Kongresu. Tako da su ti rezultati očekivani - demokrati drže Kongres i to će im omogućiti da pokušaju više kontrolirati Trumpovu politiku. To je, naravno, još puno neizvjesnosti, ali bi to mogao biti prvi znak da bi se ovaj svijet mogao vratiti politici međunarodnih sporazuma na širokoj razini, koja teži ravnoteži između zainteresiranih sila, a ne isključivo politici nametanja svoje volje i interesa SAD-a", rekao nam je Cipek.I.Bošnjak
EU dužnosnici "nadahnuti biračima"
Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans pozdravio je u srijedu pobjedu Demokratske stranke na američkim kongresnim izborima, koja je dobila kontrolu nad Zastupničkim domom, u komentaru u kojem je kritizirao "nepristojnost" i "rasizam" pod predsjednikom Donaldom Trumpom. "Nadahnut sam biračima u SAD-u, koji su odabrali nadu umjesto straha, civiliziranost nad nepristojnošću, inkluziju nad rasizmom, jednakost umjesto diskriminacije", objavio je na Twitteru Timmermans. "Oni su ustali za svoje vrijednosti. I mi ćemo", dodao je. Europski povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Pierre Moscovici, također iz redova socijalista, objavio je ironični komentar na Twitteru o Trumpu, koji je u utorak navečer proglasio "golemi uspjeh" na izborima. "Demokrati su osvojili Zastupnički dom prvi put u osam godina unatoč moćnim republikanskim pokušajima opstruiranja", napisao je Moscovici. "Donald Trump je u pravu: Golemi uspjeh noćas."
93

mjesta u Zastupničkom domu osvojile su žene
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike