Sport
ŽDRIJEB ČETVRTFINALA KUPA HRVATSKE

Hajduk u prosincu u
Osijeku - Zekić: Splićani
će sve karte baciti na Kup
Objavljeno 7. studenog, 2018.
U četvrtfinalu igra se jedna utakmica, a Osijek i Hajduk igrat će 5. prosinca, s početkom u 17 sati

Nogometaši Osijeka put prema polufinalu hrvatskog Kupa tražit će protiv istog suparnika i na istom mjestu kao i lani. Naime, jučerašnji ždrijeb parova četvrtfinala Osijeku je za suparnika donio Hajduk, a susret će se igrati u Gradskom vrtu, 5. prosinca, s početkom u 17 sati.

Mogao je Osijek u ždrijebu proći i bolje, ali i gore, a svakako je olakšavajuća okolnost što će protiv Hajduka igrati pred svojim navijačima. To može i ne mora biti prednost, jer se igra samo jedna utakmica u kojoj suparnici nemaju razloga kalkulirati. Osječanima Hajduk u posljednje vrijeme leži, recimo u prvenstvu ne znaju za poraz u šest susreta zaredom, ove sezone dobili su obje utakmice protiv Splićana, ali upozorenje predstavlja baš Kup utakmica iz prošle sezone kada su se isti suparnici sastali u istoj fazi, u četvrtfinalu, na osječkom stadionu. I Splićani su tada pobijedili (3:1), a Osijek se od tog poraza praktično nije oporavio do kraja cijele sezone. To je jedina pobjeda Hajduka u posljednjih sedam okršaja protiv bijelo-plavih, ali je bila ostvarena u pravom trenutku.
"Ranjeni lav"
Velike su frustracije nastupile nakon tog poraza, jer je Osijek imao visoke ambicije u Kupu, a Hajduka se smatralo prolaznim suparnikom. No, tada se još jednom pokazalo kako se Splićane nikada ne smije doživljavati olako, pa čak ni kada nisu u idealnom stanju. Danas je Hajduk možda i u još kompliciranijem stanju nego lani, pa će mnogi u njemu vidjeti suparnika preko kojeg bijelo-plavi trebaju izboriti plasman u polufinale, ali lanjska iskustva dovoljno govore kako će Osječani morati "okrvaviti koljena" da bi ušli u društvo četiri najbolje momčadi u hrvatskom Kupu.- Mogli smo proći bolje, ali i lošije u ždrijebu. Dobro je što igramo kod kuće, ali ne pada mi na pamet tvrditi kako je Hajduk idealan ždrijeb. Dovoljno je sjetiti se iskustva iz prošle sezone kada su nas Splićani u ovoj fazi izbacili iz natjecanja, a također se igralo pred našim navijačima. Nevažno je sad što je to bilo nesretno, ili nespretno, jer smo tada odigrali dobru utakmicu, ali to nije bilo dovoljno za prolaz. U Kupu trenutačna forma i stanje u momčadi ne igraju posebnu ulogu, jer igra se samo jedna utakmica, nitko nema razloga kalkulirati, a u takvim okolnostima uvijek je sve moguće - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.Trenerov oprez sasvim je razumljiv, jer na svaki način želi izbjeći bilo kakvu euforiju. Hajduk jest u problemima, ali i znate onu priču o "ranjenom lavu" i kada je najopasniji.- Uvjeren sam kako će Splićani, s obzirom na veliki bodovni zaostatak u prvenstvu, sve karte baciti na Kup. To će ih učiniti vrlo neugodnim suparnikom, a osim toga oni uvijek imaju svoj duh. Hajduk je uvijek Hajduk, čak i kad mu ne ide sve prema planu treba ga respektirati - smatra Zekić.
Podjednaki izgledi
U susretima poput toga favorita doista nema, a osim toga do utakmice ima još mjesec dana, pa je teško reći u kakvom će stanju dotad biti suparnici.- Izgledi će u toj utakmici biti podjednaki. Mi smo trenutačno možda u boljoj formi, ali i prošle smo sezone uoči Kupa, recimo, remizirali na Poljudu (Osijek je primio pogodak za izjednačenje u 94. minuti nap.a.), pa su na temelju tog rezultata ljudi mislili kako ćemo lako izići s Hajdukom na kraju u toj utakmici. Zato je razočarenje bilo veliko nakon poraza. Zato sada neću dopustiti širenje takvog razmišljanja. Imat ćemo priliku uzvratiti Hajduku za jade koje nam je nanio prošle sezone u istoj fazi natjecanja, ali bit će velike borbe kako bismo došli do toga - kaže trener bijelo-plavih.Uostalom, trenutačno taj susret nije u prvom planu. Postoje neki posve drugi prioriteti. Osječane čekaju važni prvenstveni okršaji, a najvažnija stvar bit će oporavak brojnih ozljeđenih igrača.- Vjerujem kako ćemo se do tog susreta u Kupu posve ekipirati. Samo o tome razmišljam, jer ako se konačno riješimo ovih silnih muka sa zdravljem i budemo imali na raspolaganju kompletniji igrački kadar negoli je to slučaj danas, onda ćemo sigurno biti u stanju ispuniti naše visoke ciljeve i u prvenstvu, a bit ćemo sposobni ostvariti i plasman u polufinale Kupa - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.Uglavnom, ždrijeb hrvatskog Kupa donio nam je još jedan lijep nogometni doživljaj do kraja jeseni. Bit će to dobar izazov. Osijek je u eri Zorana Zekića u tri sezone uvijek najmanje stizao do četvrtfinala. Prve je godine 2015./16. ispao na jedanaesterce od Slaven Belupa u Koprivnici, u sezoni 2016./17. napravio je korak dalje i ušao u polufinale gdje ga je u dva susreta eliminirala Rijeka koja je te sezone osvojila dvostruku krunu, a lani su na već opisan način bijelo-plavi zapeli u četvrtfinalu kada ih je u Gradskom vrtu eliminirao Hajduk. Ako ćemo gledati nekakav red, onda bi Osječani trebali otići među četiri. Naime, u onoj sezoni kada su igrali polufinale u rundi prije uzvratili su Slaven Belupu za poraz iz sezone ranije. Sada imaju priliku isto učiniti s Hajdukom...
Dalibor Keler
repriza
OSIJEK I HADUK IGRALI LANI U KUPU
PAROVI 1/4 FINALA KUPA
Osim Osijeka i Hajduka, koji će igrati u Gradskom vrtu, u preostala tri susreta četvrtfinala hrvatskog Kupa sastat će se Dinamo - Slaven Belupo, Lokomotiva - Rijeka i Inter Zaprešić - Vinogradar. Prvoimenovane momčadi su domaćini, igrat će se samo jedna utakmica, a termin odigravanja utakmica je 5. prosinca. Nema dvojbe kako će susreti biti zanimljivi, a ždrijeb je ovaj put spojio nominalno dvije naslabije momčadi u tom društvu (Inter Zaprešić i trećeligaša Vinogradar), pa nema dvojbe kako će oni koji prođu u polufinale priželjkivati suparnika baš iz tog para.
MUDRAŽIJA I ŠORŠA IN, LOPA I HENTY OUT
Situacija u bolnici Gradskog vrta sporo se popravlja. U punom treningu je Robert Mudražija, s momčadi je počeo raditi, ali polagano, i Tomislav Šorša. No, izvan stroja i dalje su Petar Bočkaj koji se liječi od vodenih kozica, a Ezekiel Henty ni jučer nije napustio bolnicu zbog visoke temperature, dok će Dmitro Lopa, koji je obnovio ozljedu aduktora, pauzirati oko tjedan dana. Poznato je kako već duže vrijeme u procesu nije Muzafer Ejupi, a za Koprivnicu Zekić neće imati ni požutjele Lončara i Pušića. Dakle, šestorica sigurno neće konkurirati za momčad, a upitno je hoće li to moći i Šorša. Povratku je tako najbliži Robert Mudražija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike