Osijek
U OČEKIVANJU TISUĆA POSJETITELJA ZA BLAGDAN

Pripreme za Svisvete
Objavljeno 20. listopada, 2018.

Za manje od dva tjedna, na blagdan Svih svetih, tisuće će građana diljem Hrvatske, pa tako i u Osijeku, obići posljednja počivališta svojih najmilijih. Prigoda je to da iz osječke tvrtke Ukop građane upute na pravila ponašanja na grobljima, ali i da ih upoznaju s svim novitetima u uređenju groblja koje je Ukop napravio proteklih mjeseci.


Uobičajeno, groblja će za posjetitelje 1. i 2. studenoga biti otvorena od 6 sati neograničeno cijeli dan. Uprave groblja bit će otvorene od 6 do 18 sati te će biti na raspolaganju za sve obavijesti i pomoć. Ulaz automobilima nije dopušten, izuzev dežurnim vozilima Ukopa, vatrogasnim, policijskim te vozilima Hitne pomoći.
Posjetitelji se mole da grobna mjesta očiste prije blagdana kako bi na dan Svih svetih ona, a time i groblja, bila uredna. U Ukopu podsjećaju da je na svim grobljima omogućeno odvajanje zelenog od ostalog otpada, a posjetitelji se mole da ne bacaju smeće na tuđa grobna mjesta. Na grobljima su također osigurane dostatne količine metlica i kanti za uređenje grobnih mjesta, a ako uoče da nedostaju, Ukopovi će ih djelatnici prema potrebi nadopunjavati.
- Srećemo pozornost i na vođenju računa o sigurnom paljenju svijeća, odnosno da se to ne čini u neposrednoj blizini cvjetnih aranžmana, posebice onih izrađenih od umjetnog i suhoga cvijeća. Molimo građane i da svijeće, ako ih je na jednom grobnom mjestu više, budu razmaknute jedna od druge da se izgaranjem ne bi otopile i izazvale požar. Naglašavam i to da je iz iskustva poznato kako svih tih dana prije blagdana krađe cvjetnih aranžmana na grobljima budu učestalije. Apeliramo posebno na djelatnike policije na prevenciju, kao i češće ophodnje ne samo prostora ispred groblja, nego ako je u mogućnosti i samih groblja kako bi se izbjegle krađe - ističe Hrvoje Ostrički, dirketor tvrtke Ukop.
Kad su u pitanju noviteti, na groblju s najviše organiziranih pogreba tijekom godine, Groblju svete Ane, postavljena je trodijelna tenda koja natkriva veći dio oproštajnog platoa te ima ugrađene senzore za vjetar. Prema riječima direktora Ostričkog, u planu je postavljanje tendi gdje god je to moguće, u skladu s planom i financijskim mogućnostima.
- Na Centralnom groblju dovršava se gradnja petog kolumbarija s 36 kaseta, a završena je gradnja Odjela Ružičnjak koji se sastoji od ispraćajnog prostora, kružne staze, ružičnjaka i novog vodovodnog priključka te služi za posipanje pepela pokojnika. Nova je i kanalizacija, a postavljena je za sve zgrade u dvorištu Ukopa - pojašnjava Ostrički, dodajući da je uvedena i nova usluga kontinuiranog skupljanja ostatka plastike, lima i najlona na Groblju svete Ane i Centralnom groblju. Ostrički kaže da su zbog toga spomenuta groblja znatno urednija, a također tu je i kosidba na svih 20 grobalja i to, kaže, u deset krugova. Na groblju Donji grad, pojašnjava Ostrički, realiziran je novi vodovodni priključak te kreće obnova potpornog zida prema krugu vojarne "Vrbik", u dužini od 44 metra, čime će se trajno riješiti stabilnost tog dijela groblja.
- Tijekom srpnja aplicirali smo dva projekta u programskom okviru Interreg IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014-2020 "Groblja kao turističke atrakcije". U okviru toga u tijeku je uređenje Groblja svete Ane te energetska obnova zgrade na Centralnom groblju - dodao je Ostrički. Od noviteta tu su i cvjećarnice Sveta Ana i Centra koje će 28. listopada i 1. studenoga biti otvorene od 7 do 19 sati.
Marija Mihelić
Plaćanje grobne naknade do kraja studenoga
Čak 7659, od oko 40 tisuća grobnih mjesta na svim grobljima, smatraju se napuštenima zbog neplaćanja godišnje grobne naknade, što je obveza svih korisnika. U Ukopu zato podsjećaju na redovito plaćanje.

- Građani koji imaju velik dug, ili ga ne mogu jednokratno otplatiti, mogu se javiti na telefon 031/272-655. Podsjećamo da drugi dio godišnje grobne naknade treba platiti do kraja studenoga, za što su korisnici dobili uplatnice na kućne adrese u prvoj polovini godine - naglašava Ostrički.
Možda ste propustili...

DKOLEKTIV I PRAVNI FAKULTET OSIJEK ZA DAN EUROPE

“Odjeci socijalne Europe” u četvrtak

Najčitanije iz rubrike