Osijek
GOMILAJU NEPLAĆENE RAČUNE

Osječani duguju milijune za kućne režije!
Objavljeno 28. rujna, 2018.
Dug za komunalnu naknadu ove godine veći od osam milijuna kuna, Unikomu gotovo četiri milijuna, Toplinarstvu 1,6 milijuna...

Građani nerijetko zbog financijskih problema ili zbog nemarnosti ne plaćaju svoje kućne režije na vrijeme. Neki od njih preskoče samo mjesec dana plaćanja za određenu uslugu, ali nakon toga ipak plate svoj račun, no mnogo je više onih koji svoje novčane obveze ne ispunjavaju mjesecima, pa im se na iznose dugova dodaju zatezne kamate i prijeti im ovrha osobnog računa.


Tomu u prilog govore i podatci gradskih i državnih tvrtki koje, s obzirom na velik broj dužnika, bilježe milijunska dugovanja na godišnjoj razini. Jedno od najvećih dugovanja građana ono je za komunalnu naknadu, odnosno javno davanje koje je obveza utvrđena rješenjem za svakog obveznika. Tako je od 1. siječnja ove godine pa do 19. rujna (kad su traženi podatci, nap. a.), Upravni odjel za komunalno gospodarstva Grada Osijeka zabilježio čak 8,4 milijuna kuna duga! Od navedenog iznosa na Finu je poslano ovrha za dug za komunalnu naknadu u iznosu od nešto više od četiri milijuna kuna. U pripremi su i opomene i ovrhe za preostali iznos duga, pojašnjavaju u ovom gradskom Upravnom odjelu. Dodaju kako su građani u slučaju prekoračenja roka uplate dužni platiti zatezne kamate, a komunalna naknada, u skladu s rješenjem, plaća se do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Unikom i Toplinarstvo

Nešto manji iznos dugovanja, 3,8 milijuna kuna, bilježi Unikom, no poručuju kako dug nije od znatnijeg utjecaja na financijsko poslovanje društva. Inače, kao i u slučaju komunalne naknade, Unikom također obračunava zatezne kamate koje se naplaćuju prilikom uplate računa na blagajni, odnosno prvog računa u polugodišnjem obračunskom razdoblju. Svi su navedeni dužnici obaviješteni o postojanju duga preko zasebne obavijesti, odnosno opomene koja se iskazuje na redovnom računu za usluge za mjesec siječanj i srpanj tekuće godine. Protiv onih koji ne postupe prema opomeni pokreće se ovršni postupak koji Unikom u cijelosti vodi samostalno, i to uz minimalne troškove za korisnika (iznose prosječno 175 kuna), no oni koji dobrovoljno otplaćuju dug mogu računati na obročnu otplatu i odgodu ovrhe.
Ukupno 1,6 milijuna kuna duga u ovoj godini za isporučenu toplinsku energiju bilježi i HEP-Toplinarstvo.
- Obveza je svakog krajnjeg kupca toplinske energije da plati račun za isporučenu toplinsku energiju u roku dospijeća. Ako to ne učini, plaća zatezne kamate, a o nepodmirenim neutuženim obavezama obavještavamo kupce na svakom mjesečnom računu za toplinsku energiju – pojašnjava direktor HEP-Toplinarstva Zdravko Zajec, dodajući kako kupci najprije dobivaju opomene, a ako i tada ne podmire dospjela dugovanja, HEP-Toplinarstvo će, u skladu s Ovršnim zakonom, pokrenuti ovršni postupak. Dođe li do utuženja, navodi direktor Zajec, krajnji kupac plaća i troškove ovršnog postupka.
HEP Elektra i HEP Plin

Ne želeći otkriti točan iznos dugovanja, u HEP Elektri kažu kako je prosječno dugovanje kupaca na kraju mjeseca nešto viši od iznosa mjesečne rate te da je stanje naplate dugovanja u okvirima očekivanog pa HEP Elektra zbog toga nema financijskih poteškoća. Uvjeti za slanje opomena ondje su kombinirani i gleda se, kažu u HEP Elektri, ukupno, te dospjelo stanje računa i starost duga. Što je dug stariji, smanjuje se visina za koju se šalju opomene. Samoočitači dobivaju račune svakoga mjeseca i plaćaju kamate za kašnjenje u plaćanju, a kupcima se u akontacijskom sustavu plaćanja potrošnje račun izdaje svakih šest mjeseci i na kašnjenje se obračunavaju kamate. Kamate se pak ne obračunavaju za kašnjenje u plaćanju akontacijskih rata.

Kad je u pitanju HEP Plin, ondje prosječno dugovanje kupaca uglavnom ne prelazi iznos dva mjesečna računa. Nakon 30 dana šalju pisanu opomenu, nakon 60-og dana obavijest o obustavi isporuke prirodnog plina i pokretanje naplate preko suda s rokom plaćanja od deset dana. Posljednji je korak ovršni postupak koiji ovisi o visini duga i razdoblju neplaćanja.
Marija Mihelić
VODOVOD ŠALJE OPOMENE TRI PUTA
Koliki je dug za vodu tvrtki Vodovod-Osijek d.o.o. u toj tvrtki ne žele iznijeti u javnost, no sudeći prema dugovanjima ostalim komunalnim tvrtkama, za pretpostaviti je da dugovanja ima pa tako i opomena zbog neplaćanja.

- Nakon isteka dospijeća, Vodovod obračunava zakonske zatezne kamate za ispostavljene račune za vodne usluge. Kamate se obračunavaju na sva dugovanja, od datuma dospijeća računa za vodne usluge. Opomene, odnosno pozive na plaćanje šaljemo tri puta godišnje za sva dospjela dugovanja - poručuju iz Vodovoda.
Možda ste propustili...

UPOZNAJ SVOG BUDUĆEG POSLODAVCA

Otkrij svoj put na Career Dayu 2024.

SLAVONSKA UDRUGA HERCEGOVACA

Marko Eljuga novi predsjednik