Osijek
PUT SVJETLOSTI

Poezija u kojoj se zrcali snažna vjera u Boga
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Pjesnikinja Tonka Tijardović Tuševski svečano je promovirala svoju drugu zbirku pjesama, naslovljenu Put svjetlosti, u HNK-u Osijek. U prepunom foajeu Miroslav Čabraja čitao je pjesme, uz glazbenu podlogu Piroške Hegy na violini, a o pjesmama i Tonki govorile su dr. sc. Zlata Živaković Kerže, književnica Jasna Horvat, Ljerka Hedl i izdavač Tibor Santo kojima je Tuševski zahvalila, kao i autoru fotografije s ovitka pjesmarice Josipu Šeriju te svima koji su sudjelovali na knjizi, ponajviše obitelji i kćerki Biljani Tuševski koja ju je poticala na pisanje.
- Pjesme (njih 84), metaforički uokvirene pod naslovom Put svjetlosti, odvažno preispituju osobni pogled pjesnikinje na svijet u kojemu je Bog bezuvjetna i neograničena ljubav. Susret s pjesmama u ovoj zbirci daje svu tematsku raznolikost i otkriva Tonkino stanje snažnog duha i vjere u Boga. Pjesnikinja zbirkom izražava fenomen težnje za željom da progovori o svojim emotivnim i misaonim preokupacijama - rekla je između ostalog Kerže.
- Ovo je drukčija zbirka od moje prve Isprepletene misli iz 2002. Učinila me je stvarno drugačijom, a i pišem drukčije. Sve moje pjesme trenutni su odraz mojega unutrašnjeg proživljavanja, u svakoj su prisutni svjetlost i sjaj. Zbirka je možda druga dimenzija mene jer ja ulazim u godine u kojima vidim da sam sve bliže Bogu kojemu se obraćam preko pjesme, iskreno pišem svoje misli i osjećaje iz duše i srca - kazala je Tuševski. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike