Sport
RIJEKA - OSIJEK

Od bijelo-plavih se u derbiju očekuje prije svega hrabrost
Objavljeno 15. rujna, 2018.
Teren na Rujevici je specifičan i tamo nitko u HNL-u ne može imati status favorita

Vezani članci

RIJEČANI UOČI DOLASKA SLAVONACA

Mance: Rijeka i Osijek postali su sportski rivali

Drugo gostovanje nogometaša Osijeka ove sezone u HNL-u i drugi derbi. Onaj prvi u Maksimiru nije prošao dobro. Više zbog načina na koji se Osijek predstavio nego zbog rezultata. Zbog toga trener bijelo-plavih Zoran Zekić u nedjelju na Rujevici priželjkuje drugačije, hrabrije izdanje svoje momčadi.


Kada govori o hrabrosti, to se isključvio veže uz napadački segmet, a ne uz nekakvu "tučnjavu" ili nešto slično. Osijek treba pokušati napasti, naravno, ne "bez mozga i pameti", nego kroz ono što se vježbalo posljednih 14 dana.

Specifičan teren

- Isprobavali smo neke stvari tijekom ova dva tjedna. Očekujem nas u boljem izdanju nego što smo to bili u Maksimiru. Nismo puno gostovali od početka sezone, ali sva ta gostovanja bila su vrlo zahtjevna. Ni u nedjelju nas ne očekuje drugačija priča. Teren na Rujevici je specifičan. Vrlo je brz, pa ćemo se morati naviknuti na te uvjete jer nemamo u njima mogućnost trenirati. Tamo je atmosfera uvijek nabrijana, Rijeka ima sjajnu podršku publike i zato nitko tko dolazi na taj stadion, govorim o momčadima iz HNL-a, nema pravo reći kako je favorit. Neću govoriti o rezultatu već o načinu na koji trebamo igrati. Defenzivno je potrebno biti kompaktan i pravovremen, ali to nije sve što žeim. Volio bih kada bismo bili hrabriji u pasu i ulascima iz drugog plana, kada bismo pokazali inicijativu u ofenzivnom dijelu igre. To nam je nedostajalo protiv Dinama. Uvijek nas sputa taj nekakav grč. Za njega nema razloga jer ovo je derbi, a u njemu nitko ne bi trebao igrati podređenu ulogu - smatra Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka, pa dodaje:
- Želim da se nakon utakmice osjećamo ponosni. I mi i naši navijači. Osijek bi trebao na svakom gostovanju težiti zabiti pogodak ili dva. To možemo ostvariti samo ako će momčad malo više vjerovati u sebe i svoje napadačke sposobnosti. Obraniti se možemo od svakoga, ali nije bit u tome, već je ključ koliko ćemo kvalitetno iz te dobre defenzive napasti.
Iako je već prošlo šest kola državnog prvenstva, još ne postoji jasna slika o kvaliteti momčadi koju Osijek u ovom trenutku ima. Otišli su nositelji igre, došlo je "šareno" društvo od kojeg će Zekić u vremenu koje dolazi trebati napraviti momčad koja će biti konkurentna. Rijeka je, pak, također dosta toga izgubila u odnosu na onu šampionsku sezonu, ali ima momčad koja je nešto duže zajedno nego Osijekova.
- Rijeku ne doživljavam slabijom nego prije. Istina je, izgubili su dosta važnih igrača, ali ovo što imaju već je neko vrijeme zajedno i to je njihova snaga. Mi smo, pak, dosta toga mijenjali, pa smatram kako će baš ova utakmica otkriti koliko zapravo vrijedimo - kaže Zekić.
Provjerene snage

Malo je vjerojatno kako ćemo na djelu vidjeti neke od igrača koji su u Gradski vrt stigli u samom finišu prijelaznog roka. Zekić jednostavno nije imao vremena ili mogućnosti ukopiti ih u momčad jer su tijekom stanke neki od njih bili na reprezentativim akcijama, a drugi još nisu zreli za debi.
- Ćavar bi mogao biti taj, ali kako da ga već sad gurnem u vatru kad mu se ni imena nisam mogao sjetiti na treningu jer je bio na reprezentativnoj akciji. Zato ću se držati provjernih snaga. Utakmica s Rijekom nije poligon na kojemu se može eksperimentirati. Imamo određenu standardnost i nje ću se na Rujevici držati - tvrdi Zekić.
Tijekom tjedna bilo je diskusija i oko izbora suca za derbi. Fran Jović je ove sezone već dvaput sudio Osijeku i prilično je lako posezao za kartonima, što nije baš idealna najava derbija u kojima su tenzije uvijek malo povišene. No, trener bijelo-plavih u tome ne vidi poseban problem.
- Uopće se ne opterećujem suđenjem. Vjerujem kako je Jović dovoljno iskusan i jak da može kvalitetno amortizirati pritiske kakve nosi ova utakimica. Najvažnije će biti neka pusti igru da se razvije, da ne sudi nepotrebne prekršaje. To je sve što želim - zaključio je Zoran Zekić, trener osječkog prvoligaša.
Navijači od bijelo-plavih, pak, očekuju samo jednu stvar, istu onu koju je sam Zekić naglasio na početku. Odigrajte hrabro utakmicu!
Dalibor Keler
Možda ste propustili...

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike