Sport
DERBI NA RUJEVICI

Kek i Zekić - odnos koji je prerastao u rivalstvo
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Uz Samira Toplaka, treneri Rijeke i Osijeka najdugovječniji su u HNL-u

Nedjeljni derbi na Rujevici između Osijeka i Rijeke imat će i zgodnu trenersku pozadinu. Naime, strateg Rijeke Matjaž Kek i Osijekov trener Zoran Zekić su dva od tri trenutačno najdugovječnija stručnjaka u HNL-u. Kek je petu godinu na klupi Riječana, a Zekić treću na kormilu Osijeka, a između njih dvojice ugurao se Samir Toplak, koji u Interu ima već četverogodišnji neprekinuti staž.


To je svakako ljepša strana HNL-a koja govori kako postoje klubovi koji imaju dugogodišnje strategije i spremni su stati iza svojih trenera i u radozboljima kada rezultati nisu na razini očekivanja. Zato su Kek i Zekić sad već postali "stari" rivali na domaćim travnjacima. Dosad su se sastali 13 puta tijekom tri sezone, a svaka od tih sezona nosila je drukčiju priču. U prvoj godini 2015./16., kada je Osijek još bio u teškoj situaciji, prevladavali su remiji, dvaput je bilo 1:1, a treći je susret završio pobjedom Rijeke 2:1, iako je i ta utakmica zapravo bila vrlo blizu istog ishoda kao i prethodne dvije jer je Osijek bio izjednačio u 89., a Rijeka stigla do pobjede u trećoj minuti sudačke nadoknade. Sezona nakon toga, u kojoj je Rijeka uzela dvostruku krunu, prošla je u apsolutnoj Kekovoj dominaciji. Odigrali su šest međusobnih utakmica (četiri prvenstvene i dvije u polufinalu Kupa nap. a.) i u svih šest slavila je Rijeka. U prošloj se sezoni priča okrenla na Osijekovu stranu koji je dobio tri od četiri međusobna susreta, a i u onom u kojem je minimalno poražen bio je blizu "nule" jer je kapitulirao u 88. minuti. Nedjeljni okršaj na Rujevici prvi je u aktualnoj sezoni i bit će zanimljivo vidjeti kakvu će nam priču donijeti. Uglavnom, Zekić i Kek sad su već prekaljeni u međusobnim ogledima.
- Ma, gdje sam ja od Keka. On je već pet godina tamo, ima iza sebe odlične rezultate. Nadam se kako smo i mi na tom putu koji je Rijeka prošla s Matjažom. Određeno rivalstvo sigurno postoji jer Osijek i Rijeka spadaju u elitu našeg nogometa pa su ipak malo drukčiji susreti od većine u HNL-u. Uvijek je izazov pripremati utakmice protiv trenera s kojim si se susretao puno puta. Nema tu velikih taktičkih tajni, obojica otprilike znamo kakve su osnovne ideje onog drugog. Teško je pripremiti nekakvo taktičko iznenađenje. Ako smo po snazi momčadi izjednačeni, prednost stekne onaj koji bolje pogodi odabir momčadi, odnosno raspoloženije igrače tog dana. Veselim se novom nadmudrivanju s Kekom - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.
Nema dvojbe kako u odnosu dvaju trenera vlada i dužno poštovanje, ali upravo taj segment rivalstva koje se stvorilo tijekom ovih godina čini i vrijednijim. Tijekom same utakmice uvijek bude napeto i na klupama, nekad čak i napetije nego na travnjaku, ali i to je dio kolorita koji jedan derbi HNL-a treba imati. Naravno, do određenih granica koje su uvijek i postojale kod njih dvojice.
U svakom slučaju, staž koji imaju na klupama Rijeke i Osijeka i rivalstvo koje ga prati, nedvojbeno je dobra reklama za HNL.
Dalibor Keler
RIJEČANI PRIŽELJKUJU PODRŠKU KAO NA KANTRIDI
Priprema operacije Osijek na Rujevici pomalo ulazi u završnu fazu. U cijeloj priči prvenstvene stanke bijelima je jako dobro došla i pripremna utakmica s Mariborom. Momčad se regenerirala i napunila baterije, već se protiv Slovenaca vidjelo koliko je gladna dobre igre i uspjeha. Za dodatno dobro raspoloženje zaslužne su dobre vibracije s Kantride, svi igrači oduševljeni su načinom na koji ih je nosila publika pod stijenama.

- Trenirali smo puno i kvalitetno. Puni smo snage i jedva čekamo utakmicu protiv Osijeka. Radili smo na svemu, na taktici, na završnici, na svemu pomalo... I atmosfera je jako dobra - kaže napadač Antonio Mirko Čolak i vraća film unazad:

- Vidjeli ste kakva je bila podrška s tribina protiv Maribora. To nas je jako obradovalo. Puno nam to znači, podrška s tribina za nas je dodatna snaga. S tribina se nekako ta dobra atmosfera prelila i u svlačionicu. Nadam se da će slično biti i protiv Osječana, da će navijači doći u velikom broju i pomoći nam na putu do nove pobjede. Mi igrači bi voljeli da se sve to ponovi u nedjelju i na Rujevici, rekao je napadač Rijeke.
Možda ste propustili...