Tehno
SAVJET - POVRATAK U ŠKOLSKE KLUPE

Dell Inspiron 15 5000 – školski suputnik
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Ispunjava sve zahtjeve i malo je onih koji će posegnuti za nečim snažnijim

U danas nepreglednoj ponudi prijenosnih i stolnih računala pomalo je teško i onima koji se „kuže u računala“ izabrati pravi primjerak, no ipak jedan model učinio nam se više nego dobar odabir za svakoga tko se još školuje.


U našem trećem, ujedno i posljednjem od tri članka u serijalu posvećenom povratku u školske klupe govorimo o možda i najnužnijem uređaju za uspješno školovanje – računalu. Danas smo bez računala gotovo hendikepirani u obavljanju bilo čega, a posebice školskih ili studentskih obveza. Od seminara, eseja, raznih pisanih radova pa do pohađanja nastave i praćenja prezentacija, sve to obavljamo na računalu. Ili možda bolje rečeno prijenosnom računalu, jer prijenosnici su ti koji su zauzeli primat. Već odavno svi cijenimo kompaktnost prijenosnih računala i njihovu mobilnost, a koja više nije "okljaštrena" slabijim performansama. Upravo je jedan „zlatni“ primjer takvog prijenosnika najnovija serija Dell Inspiron 15 5000. S obzirom na to da je ova serija prijenosnih računala već godinama s nama, ovdje govorimo o modelima za 2018. godinu.

8. generacija

Dell Inspiron 15 5000 izabrali smo zbog više faktora. Jedan od njih je fer cijena s obzirom na ponuđenu konfiguraciju, a to je za roditelja ili studenta jedan od jako važnih faktora. Ako ćemo tražiti dalje, onda je to svakako najnovija generacija računalnih procesora, konkretno osma generacija Intelovih Core procesora. Možemo zatim spomenuti i kvalitetnu izradu, lijep izgled i štošta što ovaj prijenosnik ističe. S obzirom na izgled prijenosnik je lijepo dizajniran djelujući znatno, hmm, rekli bismo skuplje nego što to jest. Tomu je zato što se cijeli prijenosnik čini kao da je izrađen od jednog komada metala, a posebice je takav dojam izražen u srebrnoj boji. Pogled na konektore na bokovima neće vas razočarati, tu su LAN, 2x USB 3.1, 1x USB Type C, 1x USB 2.0, audio, HDMI, čitač kartica, DVD-RW DL i napajanje. Dakle, sve što nam treba je tu. Uz više-manje standardne i očekivane dimenzije prijenosnik donosi i masu od 2,2 kilograma. Otvaranjem pokrova s lijepo dizajniranim Dell logotipom dočekuje nas zaslon od 15,6 inča u IPS Full HD (1920 x 1080) u AntiGlare izvedbi. Posebno nam se svidjela tipkovnica koja i na 15,6-inčnom modelu ima numerički dio.

Windowsi kao dodatak

Dell Inspiron 15 5000 u našim se trgovinama često nudi u raznim izvedbama. No nama najatraktivniji i u pogledu uloženo-dobiveno pobjednički se pokazao model u konfiguraciji s Intel Core i5 8250U procesorom koji kuca na 1,60 GHz, a uparen s 8 GB radne memorije. Kako školarcima nikad dovoljno prostora za pohranu, tu je čak 2 TB diskovnog kapaciteta, što će zadovoljiti i one najnaprednije, a kao šlag na kraju tu je i DVD-RW čitač, jer svi znamo da iako ga možda nećemo često koristiti, uvijek je dobro imati čitač optičkih medija. Za one koji se vole zaigrati u slobodno vrijeme, podršku pruža AMD Radeon R5 530 s čak 4 GB radne memorije. Kakav je ovaj prijenosnik u igrama nismo isprobali, no pogled na konfiguraciju govori nam kako će se s ovim računalom dati zaigrati, i to dobro. U pogledu rada Dell Inspiron 15 5000 ispunjava sve zahtjeve i malo je onih koji će posegnuti za nečim snažnijim, boljim, jer realno gledajući, u uredskom okruženju (kakvo je ono školsko) ovo je „zvijer“ od prijenosnika. Cijena ovog prijenosnika je oko 5500 kuna. Nudi se u brojnim trgovinama informatičke opreme, a zanimljivo je kako često dolazi bez operacijskog sustava. Točnije, isporučuje se s nekom od Linux distribucija, međutim, za lagodniji rad svakako preporučujemo razmatranje kupnje Windows 10 operacijskog sustava s kojim Dell Inspiron 15 5000 postaje pravi školski suputnik u mjesecima školovanja, pa i godinama koje su ispred.
Marin Režić
Cijena je ovog prijenosnika oko 5500 kuna, a često dolazi bez operacijskog sustava
Danas smo bez računala gotovo hendikepirani u obavljanju bilo čega, a posebice školskih ili studentskih obveza.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike