Sport
TIHOMIR RUDEŽ

Trenirati nogometašice novo je iskustvo
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Iskusni stručnjak s igračkim pedigreom prvi je glasnik fuzije muškog i ženskog osječkog nogometa
Novo ovoljetno zaustavljanje na prvoj kvalifikacijskoj prepreci u Ligi europskih nogometnih prvakinja Bojana Bodražića potaknulo je na kadrovske promjene. Čelni čovjek ŽNK Osijek nije to načinio u afektu, nego nakon duljeg promišljanja i na tragu budućih neposrednijih odnosa s muškim imenjakom iz Gradskog vrta. Pod čije okrilje bi trebala doći i ženska sekcija, a prvi je konkretan korak u tome smjeru načinjen imenovanjem, odnosno ustupanjem trenera iz škole bijelo-plavih Tihomira Rudeža, koji će u sljedećoj sezoni voditi najuspješniji ženski nogometni kolektiv Lijepe Naše. Na Mačkamami zapravo vjeruju da je to dugotrajno stručno rješenje jer je Rudež trener s 15-godišnjim iskustvom i u najboljim godinama (55). Taj je tijek bio logičan nakon što je u 39. godini zaključio aktivnu karijeru nogometaša s prvoligaškim i profesionalnim inozemnim iskustvom.
- Preuzimanje najbolje ženske ekipe Hrvatske posve je novo iskustvo i osobni izazov, a uskoro vjerujem da ćemo doći ponovo u sastav NK Osijek, iako i sada koristimo njihove kadrovske resurse, odnosno stiže neposredna pomoć iz Gradskog vrta. Ne mogu ni iskazati koliki bi to bio iskorak u ženskom nogometnom napretku jer je sadašnji Osijek besprijekorno organiziran i financijski stabilan po uzoru na ponajbolje europske klubove kojima se, dakle, bitno približio. Formalni ulaz pod neposrednu ingerenciju takve uređene sredine izvjesno bi nas približio onom što svi danas na "Mačkamami" želimo - počeo je Rudež, koji je na kormilo "zečica" stigao primarno zbog približavanja ekipe s devet "A" reprezentativki europskim vrijednostima, u čijem kontekstu domaća konkurencija ne pogoduje takvim težnjama.
- Naš je igrački kadar prejak za državnu konkurenciju, ali je ipak protekle sezone ostao bez kupa Hrvatske. To se predstojeće sezone sigurno neće dogoditi i obje će titule stići u klupske vitrine. Ne podcijenjujemo nikoga, ali će ipak svi odnosi ovisiti o našem pristupu koji će permanetno biti maksimalan. Tako se i radi odnosno trenira, u čijem su kontekstu igračice prihvatile metodologiju i zahtjeve igre te će biti nekoliko stepenica više odnosno bolje - stigao je na teren taj Josipovčanin s UEFA Pro trenerskom licencom kojemu će u radu pomagati Nada Deže rođena Bešker. Misleći potom godinu unaprijed:
- Iako ćemo s dužnim poštovanjem shvatiti obveze u domaćim okvirima, ipak će fokus rada biti na europskom iskoraku koji planiramo sljedećeg ljeta. Kada ćemo, izvjesno, ponovo biti sudionici najjačeg klupskog kontinentalnog natjecanja i nastojati otići korak ili dva više. Za to ćemo morati biti na razini tih klubova iz srednje europske klase, a zatim i onih više premda to neće ići preko noći. Ekipu, dakle, pripremam za međunarodne utakmice visokog intenziteta punih kontakta tako da je naglasak u radu na agresivnosti i brzom protoku lopte kako bi posve iskoristila kvaliteta koja, nedvojbeno, stanuje u svlačionici. To je proces na kojemu ćemo inzistirati i svakodnevno se uvjeravati u napredak, a dokle smo stigli, najbolje ćemo znati sljedećeg ljeta kada ćemo pisati diplomski rad - zaključio je Rudež koji ga je u trenerskom smislu već napisao, a u bilježnici zapisao 18 seniorki i pet kadetkinja, koje će biti na raspolaganju nastupajuće sezone koja počinje 23. rujna. Selekcija, međutim, nije zaključena i permanentno će trajati, a svaki trening bit će nova prigoda za dokazivanje i napredovanje... D.Lekšan
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike