Osijek
ANUŠIĆ I TONKOVAC MIJENJAJU "POVIJEST" ČEPINA

Ipsilon iz doba Turaka odlazi u zaborav
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Županija i MUP investiraju u kružni tok na jednoj od najprometnijih hrvatskih cesta

Raskrižje, takozvani čepinski ipsilon, pretvara se ovih kolovoških vrelih dana u čepinski "O". Ondje se, naime, gradi kružni tok. Dražen Tonkovac, općinski načelnik, ističe kako će se završetkom projekta koji financira Osječko-baranjska županija promijeniti vizura Čepina, no ipak je ponajviše važno to što će se pridonijeti rješenju problema sigurnosti u cestovnom prometu na jednoj od najprometnijih hrvatskih prometnica.


- Svako malo bilo je problema na toj, možemo to reći, crnoj prometnoj točki, i to i u automobilskom, i u pješačkom, i u biciklističkom prometu. Kružni tok nabolje je rješenje i trebao bi biti završen najkasnije do kraja godine, iako postoje naznake da bi se to moglo dogoditi i ranije. Dugo se čekalo da se taj projekt realizira, jer se prije toga radila kanalizacija, Nismo, dakako, dopustili da se sagradi kružni tok i onda sve ponovno raskopava zbog kanalizacije. Ovim projektom rješavamo i pitanje povezanosti već sagrađenih dionica biciklističke staze kroz Čepin - kaže Tonkovac.
Investicija u kružni tok iznosi 3,8 milijuna kuna, od čega 2,4 milijuna kuna financira Ministarstvo unutrašnjih poslova za sigurnost cestvonog prometa.
- I Ministarstvo unutrašnji poslova prepoznalo je važnost promjene geometrije prijašnjeg Y rasrkrižja, te crne točke koja je postojala doslovce otkada i sam Čepin. Taj se ipsilon i takozvana tromeđa spominje već stotinama godina. Zbog toga možemo reći da župan Ivan Anušić i ja mijenjamo povijest, stavljamo crnu točku u jedan krug, a kažu da je krug savršenstvo. Sada će promet teći brže i sigurnije kroz dio Čepina koji se ne može zaobići prolazi li se kroz naše naselje. Zanimljivo je napomenuti da se čepinski ipsilon spominje u povijesnoj građi još od doba Turaka. Spominje se čak jedna poznata bitka koja se dogodila na tom ipsilonu. Kažu, tu se pružao veliki otpor u doba kada je Osijek pao u ruke Turaka, Čepin i Zidine odolijevali su i Turci nas nisu mogli još jako dugo osvojiti. Zato u šali i kažem da mi, od nekih 750 i više godina prvog spominjanja Čepina, mijenjamo povijest. Ipsilon je razdvajao putnike iz Osijeka na dva puta - ili prema Đakovu, ili prema Našicama. Tu je nekada bilo i trgovačko središte, pa zato mogu najaviti još jedan projekt uz kružni tok, a to je uređenje čepinske tržnice", ispričao nam je Tonkovac.
- Od ostalih radova na cestama radimo na sanaciji kolnika i rupa, riješili smo i problem cestovno-pružnog prijelaza u Željezničkoj ulici gdje smo jedan plato asfaltirali, a ranijih je godina bio u blatu... Od drugih investicija mogu spomenuti da kopamo za vodovod u Preradovićevoj i Ulici HOS-a, što bi također do kraja godine trebalo biti gotovo. Napokon ćemo u tim dvjema ulicama kvalitetno riješiti opskrbu pitkom vodom. Asfaltirat ćemo i ulicu Put Bare, uskoro će i to biti završeno - poručio je Tonkovac.
Darko Pejić
Načelnik Općine Čepin

Dražen Tonkovac

Čepinski se ipsilon spominje još od doba Turaka koji su Osijek pokorili, ali Čepin je još dugo odolijevao osmanlijskim napadima. Na našem ipsilonu vodila se povijesna bitka.
3,8

milujna vrijednost je investicije u kružni tok
Ovop je frekventno raskrižje bilo crna točka za mnoge sudionike u prometu koji su njime prolazili
Možda ste propustili...

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

Najčitanije iz rubrike