Svijet
TEMPERATURNI REKORD

U Rajni uginula tona ribe zbog velikih vrućina
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
I ostale njemačke rijeke ovih dana bilježe rekordno niske vodostaje, a ribolov je zabranjen

Tona mrtve ribe izvađena je iz gornjeg toka Rajne na granici Njemačke i Švicarske unatoč naporima da ih se spasi od nezapamćenih vrućina, objavio je u ponedjeljak ceh švicarskih ribara. Riječ je većinom o lipljenu koji živi u vodama na temperaturi od 23 stupnja. No, Rajna je u tom dijelu dosegnula 27 stupnjeva zbog toplinskog vala koji dva tjedna pogađa veći dio Europe. Ribari su ih pokušali spasiti tako što su napravili šest bazena s hladnijom vodom u koje je dio riba doplivao prošlog tjedna.


Stručnjak za ribarstvo Samuel Gruendler rekao je da će broj uginulih riba vjerojatno rasti i da tek treba vidjeti hoće li dosegnuti 50.000 koliko ih je uginulo u toplinskom valu 2003. godine. Njemačka je prošlog tjedna zabilježila povijesno visoku temperaturu od 39.5 stupnjeva u istočnom gradu Bernburgu. I ostale njemačke rijeke bilježe rekordno niske vodostaje, pa je na pojedinim dijelovima riječni promet obustavljen, a ribolov zabranjen. Na rijeci Labi je pak zbog rekordno niskog vodostaja izišlo je na vidjelo streljivo koje su njemački vojnici bacali na kraju Drugog svjetskog rata, uglavnom granate, mine i pješadijsko streljivo. U plićacima Labe često se pronalazi i vojnički pribor za jelo. Laba kod Magdeburga trenutno je samo nekoliko centimetara viša od rekordno niskog vodostaja od 48 cm iz 1934. godine.
Problema zbog ekstremnih vrućina imaju i poljoprivrednici iz sjevernih dijelova Njemačke koji već sad otpisuju dijelove žetve, a zbog sporog rasta trave strahuje se da neće biti dovoljno stočne hrane. Goveda osim toga pate i zbog jakog sunca. "Goveda se najbolje osjećaju pri temperaturama do 10 stupnjeva. Trajnu temperaturu preko 30 stupnjeva krave teško podnose“, kaže poljoprivrednik Jan Koerte iz udruge stočara Mecklenburga. "Ne moramo ih doduše mazati kremom za sunčanje, ali krave u svakom trenutku moraju imati dovoljno hlada“, kaže Koerte. Ono što sad izgleda kao ekstremna toplina uskoro bi mogla postati redovita pojava. Od industrijske revolucije temperatura u Njemačkoj se u prosjeku povisila za 1,4 stupnja.
U velikom broju njemačkih gradova vatrogasci već danima svojim vozilima prskaju biljke po gradskim parkovima koje kao i većina vegetacije u Njemačkoj trpi zbog visokih vrućina.H
Milan Bugarić
27

stupnjeva bila je temperatura vode gornjeg toka Rajne
2003.

godine bio je najsmrtonosniji toplinski val za ribe u Njemačkoj
Problema zbog ekstremnih vrućina imaju i poljoprivrednici iz sjevernih dijelova Njemačke
Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

VRIJEDNA POTPORA EUROPSKE UNIJE DO 2027.

Dvije milijarde pomoći i zajmovi zapadnom Balkanu

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike