Sport
SUSRET ZA TREĆE MJESTO U SVIJETU

"Crveni vragovi"
kući s broncom
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Završni vikend u Rusiji otvoren je utakmicom za 3. mjesto. Iako je u igri bila medalja, nije Belgijcima i Englezima bilo lako igrati. Polufinalne traume još su bile svježe, ali moralo se još jednom na travnjak. Na njemu su više pokazali "Crveni vragovi", koji kući idu s medaljom, ostvarili su ujedno svoj najbolji plasman na Svjetskim prvenstvima. Prije 32 godine bili su četvrti u Meksiku.
Na "oproštajki" engelski je izbornik Gareth Southgate napravio podosta izmjena u udarnoj postavi. Izrotirao je čak petoricu igrača. U zadnjoj liniji Walkera je zamijenio Jones, a u vezi su novi bili Loftus-Cheek, Dier, Delph i Rose, koji su upali umjesto Delea, Hendersona, Lingarda i Younga. S druge strane, Roberto Martinez nije puno kemijao, nije bilo ni potrebne, pa je tako samo umjesto Fellainija u vatru gurnuo Tielemansa, dok se nakon "žutice" na desni bok vratio Meunier, čiji se izostanak itekako osjetio kontra Francuza.
Sadržajno je bilo prvo poluvrijeme, a na pogodak se nije dugo čekalo. Belgija je povela već u 4. minuti, nakon akcije koja je bila u pet dodira, a u kojoj su sudjelovala četvorica igrača. Sve je krenulo od vratara Courtoisa, koji je loptu ispucao do centra igrališta, na glavu Chadlija. On ju je proslijedio do Lukakua, koji je malo povukao te je potom na lijevoj strani ponovo uposlio svog dodavača. Chadli je ubacio na peterac, gdje je Meunier brži od Rosea, a Pickford je nemoćan - 1:0. Osam minuta nakon vodstva, nakon nespretne reakcije engleske obrane, zaprijetio je De Bruyne, ali vratar "Tri lava" koncentriran je za razliku od svojih suigrača. Potom su prve udarce u okvir belgijskog gola uputili Delph i Loftus-Cheek, ali bilo je to preslabo, poslužilo je Courtoisu kao lagano zagrijavanje. U 17. minuti De Bruyne je lijepo uposlio Lukakua, koji nije najbolje primio loptu, da jest, moglo je biti svega. Prvu pravu prigodu za Englesku kreirali su Sterling i Kane. Ovaj prvi je proigrao prvog strijelca SP-a, koji nije reagirao kako se očekivalo, njegov je udarac s 15 metara otišao pokraj gola. Isto je završio i pokušaj De Bruynea, ali njegov je volej bio atraktivniji. U 39. minuti Martinez je bio prisiljen na prvu izmjenu, Chadli je izišao zbog ozljede.
U nastavak je Engleska ušla osvježena, Lingard i Rashford donijeli su ofenzivniji priču, a upravo je Lingard u 55. minuti proigrao Kanea, koji će čini se ni kriv ni dužan završiti kao prvi strijelac prvenstva. Odmah potom De Bruyne je sjajno proigrao Lukakua, koji sam dolazi pred Pickforda, ali ponovo je "tvrd" u primanju i velika prigoda odlazi u propast. Nakon toga su Englezi preuzeli inicijativu, ali do prve prigode čekalo se do 70. minute. Nakon št je Dier izašao pred vratara i prebacio ga, činilo se da je izjednačenje neizbježno, ali pred gol-crtom uklizao je Alderweireld i spasio čisti pogodak. Nakon toga slijede još dvije prijetnje glavom (Dier, Maguire), a ubrzo potom pitanje pobjednika je riješeno. Imala je Belgija dosta prostora za kontre, jednu munjevitu su izveli u 80. minuti, koju je Meunier završio lijepim volejom, ali Pickford je sve budno pratio. No, dvije minute poslije bio je prisiljen na svoju drugu kapitulaciju.
Raspoložen za proigravanje bio je De Bruyne, njegove lopte na pravi način ranije nije iskoristio Lukaku, ali jest Hazard. Kapetan "vragova" pobjegao je Jonesu, te s pet metara nije mogao pogriješiti. Nakon toga bilo je jasno da bronca ide u Belgiju, a Englezi se na Otok vraćaju bez nagrade. N. Benčina
Nino Benčina
SANKT-PETERBURG - St. Peterburg Arena. Vrijeme ugodno, teren odličan. Gledatelja: 64.406. Sudac: Alireza Faghani (Iran) 6,5. Strijelci: 1:0 Meunier (4.), 2:0 Hazard (82.) Žuti karton: Witsel (Belgija), Stones, Maguire (Engleska).

IGRAČ UTAKMICE: THOMAS MEUNIER (BELGIJA)

BELGIJA

2 (1)

Courtois 6,5, Alderweireld 6,5, Kompany 6,5, Vertonghen 6,5, Meunier 7,5, Tielemans 6 (od 78. Dembele), Witsel 6, Chadli 6 (od 39. Vermaelen 6), De Bruyne 7, Hazard 7, Lukaku 5,5 (od 60. Mertens 6).

ENGLESKA

0 (0)

Pickford 6, Jones 6, Stones 6, Maguire 6, Trippier 6, Loftus-Cheek 6 (od 84. Dele), Dier 6,5, Delph 6, Rose 5 (od 46. Lingard 6), Sterling 5,5 (od 46. Rashford 6), Kane 5,5.
Možda ste propustili...

NAKON PRVOG PORAZA BROKERA OD KVARNERA 2010

Finalna serija ne trpi ovoliki broj promašaja i nervozu

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike