Sport
ZLATKO DALIĆ:

Želimo u Moskvi ostati do samog kraja
Objavljeno 8. srpnja, 2018.
Uspjeli smo zaustaviti Messija i Eriksena, pa ćemo i Kanea, rekao je hrvatski izbornik dan nakon susreta s Rusijom

Stigli smo u Moskvu, gdje smo željeli i završiti svoj put. Hrvatska ga još nije završila. Plasmanom u polufinale osigurali su naši nogometaši još dvije utakmice. Nadamo se kako će sve okončati velikim finalom 15. srpnja.

Jučer su hrvatski nogometni reprezentativci stigli u Moskvu, gdje ih u srijedu očekuje polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva i sudar s Englezima. Već uobičajeno, igrači su dan nakon utakmice dobili slobodno, a izbornik Zlatko Dalić družio se s novinarima. Krenuo je u analizu sljedećeg suparnika.
- Engleska je pokazala da ima mladu i poletnu momčad. Jako puno trče, igra se puno bazira na prekidima i tu su jako opasni. Nemaju izrazitih slabosti, pokazuju veliku kvalitetu i bit će za nas težak protivnik. Respektiramo ih, ali i vjerujemo u sebe - kazao je i nastavio:
- I njih i nas očekuje težak posao. Možda nas niste očekivali u polufinalu. Dobili smo šansu da govorimo na hrvatskom jeziku, držimo do naše države, respektiramo naše suparnike, ali još više našu zemlju.
Dalić je priznao kako se momčad potrošila nakon dvije utakmice od 120 minuta, plus drama kaznenih udaraca, pa bi moglo biti promjena u sastavu za dvoboj u srijedu.
- Neki su se umorili, neki su ozlijeđeni. Ali stalno pronalazimo novu snagu i nećemo stvarati probleme sada kada smo došli u Moskvu. Bilo bi nam žao doći u Rusiji i ne vidjeti Moskvu. Želimo tu ostati do kraja.
S Englezima igramo već za tri dana.
- Utakmica je već u srijedu, pokušat ćemo odmoriti igrače, no neće nam biti lako. Međutim, s ulaskom u polufinale dobili smo novi elan i motiv tako da ćemo sigurno pronaći novu energiju.
Istaknuo je kako je Hrvatska posljednje tri utakmice igrala protiv suparnika koji nam ne odgovaraju.
- Posljednje tri utakmice igrali smo protiv suparnika koji igraju različito od nas. Skok i agresija nisu naš stil. Utakmice su bile teške. Sada nas očekuje Engleska, koja će igrati otvorenije, što nam više odgovara. Ostale su reprezentacije koje igraju nogomet, koje vole napadati.
Na pitanje kako naši nogometaši misle zaustaviti najboljeg engleskog napadača Harryja Kanea, Dalić je poručio:
- Teško ga je zaustaviti, ali imamo mi dobre igrače u obrani. Uspjeli smo zaustaviti Messija i Eriksena, pa ćemo i Kanea.
Hoće li Hrvatska protiv Gordog Albiona zaigrati u otvorenijoj formaciji, u kojoj smo igrali protiv Nigerije i Rusije, ili ipak nešto opreznije, kao protiv Argentine ili Danske?
- Morat ćemo pronaći najbolje rješenje. Nećemo puno toga izmišljati i pametovati, moramo naći zdrave i sto posto spremne igrače. Bio bi rizik ići s igračima koji nisu spremni.
Demantirao je ruske medije koji su tvrdili kako su Strinić i Mandžukić nakon utakmice završili u bolnici.
Još jednom je ponovio kako je ulazak u polufinale velik uspjeh.
- Mnoge reprezentacije koje su po renkingu bolje od nas već su kod kuće. Ovo je za nas sjajno. Ako uspjemo zaustaviti englesku reprezentaciju, tako bogatu i jaku, to će biti još bolje. Da je nama novca koliko vama, gdje bi nam bio kraj - odgovorio je hrvatski izbornik.
Krešimir Lacković
NA PRESICI SAMO HRVATSKI
Jedan engleski novinar na press konferenciji u jednom se trenutku pobunio zašto Dalić na pitanja odgovara na hrvatskom, ne na engleskom jeziku. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak mu je odgovorio da je to iz poštovanja prema hrvatskim medijima, da Dalić jako dobro govori engleski, bolje od njega, ali da se na presici Vatrenih odgovara na hrvatskom jeziku.
Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Zahvaljujem našim navijačima, našim ljudima, kojima je hrvatska reprezentacija sve, običnim ljudima koji žive za Hrvatsku. Ide nam na ponos i čast što cijela zemlja slavi.