Sport
MODRIĆ I MESSI

Kapetan i lider i uvrijeđena zvijezda
Objavljeno 23. lipnja, 2018.
Modrić je igrao za momčad, a Messi je čekao da momčad odradi za njega. I to je jedan od razloga rušenja Argentine

Hrvatska će nakon 20 godina igrati u drugom krugu Svjetskog prvenstva. Već samo ta činjenica sasvim je dovoljna za zadovoljstvo, a osjećaj dodatno upotpunjuje način na koji smo to ostvarili.


„Radnička“ pobjeda nad Nigerijom i rapsodija s Argentinom. Razbili smo dvostruke svjetske prvake, natjerali Lea Messija na besciljno gledanje u tlo, upropastili mu sutrašnji rođendan. No, koga briga za sve to. Hrvatska je bila bitna te večeri, jer je ona imala „Messija“ u svojim redovima. Luka Modrić bio je u središtu pozornosti. Jasno se vidjela razlika između pravog kapetana (Modrić) i uvrijeđene zvijezde (Messi).

Kao momčad


Modrić je igrao za momčad, a Messi je čekao da momčad nešto odradi za njega. I zato smo, između ostaloga, razbili Argentinu. Hrvatska je bila jedno tijelo. Istina, prvih pola sata mučili smo se s posjedom, nismo imali ideju kako napasti. Umjesto dubine tražile su se lopte u noge, što su britki stoperi Argentine lako rješavali. No, i takva, ne baš blistava, Hrvatska, u tom prvom dijelu trebala je zabiti. Nisu nas ti promašaji pokolebali. Osim toga imamo i izbornika koji zna reagirati.


- Rekao sam dečkima na poluvremenu neka krenu pritiskati posljednju liniju Argentine. Znao sam kako neće to moći izdržati. Prvi pogodak i stigao je nakon pogreške Caballera, ali mi smo ga natjerali na nju. Nitko nama ništa nije poklonio - smatra Zlatko Dalić, koji ima velike zasluge za ovu Hrvatsku.


Uspio je igračima usaditi jedinu formulu pomoću koje je moguće ostvarivati velike pobjede – ego na stranu i svi u službu momčadi. Otkrio je Dalić i zanimljivu stvar vezanu uz pripremu utakmice protiv Argentinaca.


- Posljednja dva dana na treninzima uopće nisam spominjao taktičke zadatke. Želio sam opustiti momčad, neka uživaju u utakmici.

Živimo san


Pobjede poput ove s Argentinom moraju rasplamsati maštu. Hrvatska je u osmini finala. I nikada nije tako dobro startala na velikom turniru. Ova reprezentacija ima sve više poveznica s nezaboravno generacijom koja je bila treća na svijetu. No, ni tada Hrvatska nije igrala spektakularno, nego pragmatično i svrhovito. I tada, kao i sada, imala je pojedince koji su sami sposobni odlučiti utakmicu, ali samo kao dio momčadi. To će najbolje pokazati način na koji smo izolirali Messija. Zaustavili su protok lopte prema njemu, natjerali Argentince na besciljno kruženje oko naše zone. To je bio primjer momčadskog rada. I na kraju jako velika pobjeda. Sad moramo paziti da nas ne „prebaci“.

Dalibor KELER

PET STVARI KOJE ĆEMO PAMTITI


1. Najbolji start na velikim natjecanjima u povijesti

2. Sjajni Modrić – istinski vođa

3 Izbornik Zlatko Dalić – ima viziju i zna kako je provesti

4 Messija posve isključili iz utakmice

5 Prvi pogodak Ante Rebića na službenoj utakmici za reprezentaciju

PRVA POBJEDA NAD JUŽNOAMERIKANCIMA

Hrvatska dosad u službenim utakmicama nikada nije uspjela pobijediti neku Južnoameričku reprezentaciju. Dvaput nas je na SP-u svladao Brazil 1:0 (2006.) i 3:1 (2014.), jednom smo poklekli od Argentine 1:0 (1998.), a jednom i od Ekvadora 1:0 (2002.). I tome je došao kraj i to na kakav način. D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike