Sport
ZLATKO DALIĆ ZA GLAS SLAVONIJE

Imam jasan plan i viziju nitko i ništa na mene ne može utjecati
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

Vezani članci

EPIZODA U SLAVONIJI

Vinkovčani su sigurno utjecali na Štimca i mene

Zgusnut je bio raspored boravka hrvatskih reprezentativaca u Slavoniji. Dolazak u Vukovar, trening u Bogdanovcima, sudjelovanje na dodjeli HNS-ovih nagrada u Hrvatskom domu, pa priprema i utakmica sa Senegalom. Ipak, Zlatko Dalić, samo za Glas Slavonije, odvojio je dio vremena i u ekskluzivnom razgovoru otkrio neke detalje.

Visok elan i motivacija

Ne kurtoazno, pohvalio je boravak u Slavoniji. Čak mu prije utakmice vrućina nije smetala. Našalili smo se da nam nakon što smo preživjeli onu sparinu s PSV-om više ništa nije iznenađenje.

- Da, to je bilo lijepo, pobijedio je Osijek, bila je sjajna atmosfera. Vidio sam i sada ponovno koliko je Slavoncima stalo do naše reprezentacije. Hvala Slavoniji, ali ostali smo malo dužni publici u Gradskom vrtu na planu igre. Istina, lijepo je bilo kada smo došli na ovako lijepo vrijeme, ali moja je bila pogeška što sam prihvatio da susret počinje u 18 sati - rekao je hrvatski izbornik.

Na raspolaganju ovih dana imate igrače duže na okupu. Stigli ste ih još bolje upoznati. Funkcioniraju li oni kao “klapa” izvan terena.

- Motivacija i elan kod igrača doista su na visokom nivou. Smatram atmosferu u reprezentaciji jako važnom. Svatko od njih dolazi iz klubova gdje se nakupilo puno stresa. Međutim, reprezentacija je čast i ponos. Ovo je jako dobra grupa igrača koji su svjesni kako svih 23 imaju isti cilj i spremni su se žrtvovati.

Po tome je onda biti izbornik lakše nego trener u klubu. Mjesec dana na okupu svatko je spreman žrtvovati se, pa možda lakše doživljava i slabiji status, spremniji je čekati priliku. U klubu, ako igrač ne igra, buja veće nezadovoljstvo.

- Ne bih baš rekao. Imamo tri utakmice i tu nema puno odstupanja. Ali, u klubu je dugačka sezona, moguće su i ozljede. Međutim, klub je ugovor, lova, reprezentacija su ipak emocije.

Situacija s Barišićem

Dojam je da ste u izboru igrača možda i najbolje pogodili bilo nogometne javnosti. S Vašim izborom većina bi se složila. Suprotno mišljenju da Vam momčad i popis sastavljaju neki drugi.

- Prije svega siguran sam u svoj izbor. A kao što ste rekli, rasprave bi se vodile o jednom do dva imena. Možda mi je žao što nemamo više igrača iz HNL-a, tu su samo Bradarić i Livaković, ali kažem, to je bio moj izbor i stojim iza njega. Kada sam sastavljao, želio sam da na svakoj poziciji imam po dva igrača. Tom logikom vodio sam se pri izboru.

Kada ste spomenuli HNL, jedinu javnu prozivku s kojom ste se susreli, bila je ona iz NK-a Osijek.

- Nisam želio ulaziti u polemike s NK-om Osijek jer iznimno poštujem njihova predsjednika i ono što rade. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a ja sam uvijek bio otvoren za razgovor. Meni je možda jedino malo zasmetao timing, dogodilo se to odmah nakon što smo izgubili u SAD-u od Perua.

Objasnio je situaciju s Bornom Barišićem.

- Iznimno ga cijenim. Još je mlad, uvjeren sam kako će napraviti veliku karijeru. Žao mi je što nije dobio prigodu, ali objasnit ću vam što se dogodilo. Samo zbog njega u Osijek sam došao gledati ga protiv Rijeke. Nije igrao zbog ozljede. Kasnije sam došao gledati još jednu utakmicu Osijeka samo zbog njega i opet nije igrao. Ja ga pratim, ali na osnovi tih ozljeda i što ga nisam gledao uživo, nisam ga ni mogao pozvati. Sada sam se odlučio na lijevom boku za Strinića i Pivarića. Igrači su to s međunarodnim iskustvom. Stojim iza izbora. Uostalom, ja sam taj koji će platiti ceh ako nešto ne bude dobro.

Dojam je da ste jasniju sliku imali oko momčadi nakon Grčke nego sada?

- Ja sam odavno imao sastav za Nigeriju. Imam viziju i cilj. Naravno, ako se netko u međuvremenu pojavi, to se mora respektirati. To je bio slučaj s Rebićem. Jesam li ja smio njegove odlične igre u klubu ignorirati?

Koncentrirani samo na SP

Živimo u svijetu gdje svatko može izraziti svoje stavove, ma koliko oni bili nebulozni. Mogu li Vas kritike ili čak uvrede izbaciti iz takta?

- Na mene ništa ne može utjecati. Borim se kao trener 12 godina, slijedim svoje osjećaje i instinkt, imam svoj put i ne smijem se opterećivati time što je netko rekao. Doduše, ne znam iz kojih pobuda netko nešto ide pisati ili govoriti.

Svjedoci smo negativnih pojava oko hrvatskog nogometa, nepravomoćnih presuda, dolazaka na sud glavnih reprezentativaca. Može li ta situacija utjecati na Vas i momčad?

- Neće utjecati nikako. Ni pozitivno ni negativno. Mi smo svi koncentrirani na Svjetsko prvenstvo. Na prvu utakmicu s Nigerijom.

Potencirate često tu prvu utakmicu s Nigerijom. Očito Vam je dojam u startu jako važan?

- To je jako važna utakmica, naravno, nije i presudna. Zbog čega spominjem često tu Nigeriju, češće možda nego druga dva suparnika u skupini. Prvo, jer je to prva utakmica, idemo utakmicu po utakmicu. Drugo, važno je u toj utakmici izvući maksimum iz sebe. Afričke momčadi često upravo u jednoj utakmici mogu dobiti krila, a isto tako i potonuti. Zbog čega ne bismo odmah jednog suparnika izbacili iz igre? Usto, nakon Nigerije slijedi nam utakmica s Argentinom. Slažete se, Argentina sigurno nije reprezentacija na kojoj se možemo vaditi u slučaju neplaniranog rezultata na startu.

Novi ugovor na klupi Hrvatske nakon Svjetskog prvenstva vjerojatno bi bio dobar znak da ste u Rusiji odradili dobar posao?

- Imam ugovor do 2020. godine, ali vjerujte, ja sam prvi koji će znati jesmo li odradili dobar posao. Neće mi trebati nitko ništa nuditi. Znat ću koje poteze povući ako rezultat bude lošiji od očekivanoga ili, nadam se, onakav kakav svi priželjkujemo.

Pokušavate širiti pozitivne vibracije. Tko ili što Vam daje snagu, motivaciju?

- Najviše snage dobivam od običnih ljudi. Onih koje susrećem po gradu ili kafićima. Vidim koliko je hrvatski narod uz nas i koliko nam obični ljudi daju podršku. Dosad se nisam susreo s ničim lošim ili negativnim kada sam blizu tih ljudi. Samo pozitivna energija i maksimalna potpora.

Jeste li se susreli s takvom potporom u svim dijelovima Hrvatske?

- Apsolutno. U svim dijelovima Hrvatske!

Krešimir LACKOVIĆ

Nigerija

DALIĆU JE JAKO VAŽNA PRVA UTAKMICA

Možda ste propustili...

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

Najčitanije iz rubrike