Sport
DINAMU KUP HRVATSKE

Gavranović iskoristio Savvasov poklon, nije moglo proći bez dvojbenih odluka sudaca
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

Vezani članci

VINKOVCI POD OPSADOM

Policajac pogođen bakljom u glavu

Dinamo je po 15. put osvojio Kup Hrvatske. U velikom finalu odigranom prvi put u Vinkovcima protiv svog najvećeg rivala Hajduka, “modri” su došli do trofeja nakon pogotka Marija Gavranovića koji je iskoristio pogrešku Hajdukovog braniča Savvasa. Bilo je to zanimljivo finale u kojem, na žalost, nisu izostale dvojbene sudačke odluke o kojima će se raspravljati danima nakon finala.

Prigode i dvojbene situacije

Bilo je to bećarsko finale Kupa. Završnica se igrala u srcu Slavonije, a jak slavonski štih bio je kod oba finalista. Naime, momčadi Dinama i Hajduka s klupe vode rođeni Osječani Nenad Bjelica i Željko Kopić.

Premda je izgledalo kao da će to biti partija šaha, ipak se gledalo vrlo zanimljivo prvo poluvrijeme. Zanimljivo, na vratima Dinama i Hajduka stajali su pričuvni vratari. Zbog ozljede otpao je mladi Hajdukov vratar Karlo Letica, pa ga je zamijenio Dante Stipica, a Danijel Zagorac, kao uostalom i u prethodnim susretima, dobio je prednost pred Dominikom Livakovićem. Upravo je Hajdukov vratar bio najzaslužniji što Dinamo nije došao u vodstvo. U 13. minuti, nakon odličnog proigravanja Olma s desnog krila u kaznenom prostoru, Soudaniju je u idealnoj prigodi Stipica obranio udarac. Vratar Hajduka bio je odličan i u 19. minuti kada je u kaznenom prostoru pucao Ademi, a kroz šumu nogu Stipica je ponovno bio nesavladiv. U prvom poluvremenu igrači, ali i navijači Hajduka, protestirali su u dvije situacije. U 22. minuti pomoćni sudac mahao je zaleđe Saidu. Dvojbena situacija, posebice s obzirom na naputke da se u sličnim situacijama prednost daje napadaču. Druga dvojbena situacija dogodila se u 28. minuti. U kaznenom prostoru nakon duela Stojanovića i Gyurcsa, Mađar je pao u kaznenom prostoru, ali je sudac Mario Zebec prosudio da je igrač Hajduka simulirao pa mu je dodijelio žuti karton. Malo je nedostajalo da Hajduk povede kada je Gyurcso iz slobodnog udarca ubacio u kazneni prostor, a Said je za malo zakasnio. Najviše uzbuđenja dogodile su se u 43. minuti kada su se dogodile dvije prigode, po jedna na svakoj strani. Prvo je Caktaš udarcem glavom nakon izbacivanja iz kuta pogodio gredu, a odmah u kontranapadu, kojeg je istrčao Hajrović, Stipica je zatvorio bliži svoj desni kut te još jednom spasio svoju mrežu.

Gavranović iskoristio poklon

U nastavku gledatelji i igrači gledali su u nebo, jer je prijetilo nevrijeme, ali i na tribine, gdje su bili smješteni navijači Hajduka. Ubrzo se dogodio i jedini trenutak koji je presudio pobjednika. Katastrofalno je pogriješio Savvas, kojem je loptu uzeo Gavranović i konačno uspio svladati Stipicu. Kopić je s klupe morao reagirati pa je uveo u igru Šegu i Futacsa.

Odličnu prigodu imao je Caktaš za izjednačenje. Gyurcso je ponovno s lijeve strane ubacio u kazneni prostor, Zagorac i obrana Dinama nije stigla reagirati, a iz neposredne blizine Caktaš je pucao visoko preko grede. Bacio je Kopić sve karte u napad, uveo je u igru i Huga Almeidu. Mogao je Gavranović potvrditi pobjedu Dinama, ali nije uspio drugi put svladati Stipicu. U 88. minuti, nakon što su ponovno navijači Hajduka protestirali, jer je u kaznenom prostoru pao Hugo Almeida, Futacs je imao sjajnu prigodu, ali nije bio precizan. Igralo se pet minuta sudačke nadoknade u kojima Hajduk ipak nije uspio doći do pogotka koji bi značio i produžetke. Zebec je svirao kraj, a nad Vinkovcima je počela padati kiša.

Antun GRGIĆ

VINKOVCI - Stadion HNK Cibalije. Gledatelja: 8208. Sudac: Mario Zebec 5,5 (Varaždin). STRIJELCI: 1:0 Gavranović (55). ŽUTI KARTONI: Stojanović, Hajrović, Gojak (Dinamo), Hamza, Gyurcso, Futacs, (Hajduk). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: MARIO GAVRANOVIĆ (DINAMO)

DINAMO

1(0)

Zagorac 6,5, Stojanović 6 Perić 6, Rrahmani 6,5, Lecjaks 6, Ademi 6, Olmo 6 (od 82. Hodžić-), Gojak 6, Soudani 7 (od 90. Benković-), Hajrović 5,5 (od 69. Fiolić 6), Gavranović 7.

HAJDUK

0

Stipica 7, Tičinović 5,5 (od 59. Šego 6), Nižić 6, Savvas 5, Fomitschow 6, Caktaš 6, Radošević 6, Hamza 5,5 (od 76. Almeida-), Tudor 6, Gyurcso 6, Said 6 (od 70. Futacs 6).

Nenad Bjelica

trener Dinama

Dinamo je osvojio dvostruku krunu, želio bih čestitati vodstvu kluba, svim igračima i mojim prethodnicima. Iskreno, malo sam se pribojavao kada Ademi i Soudani nisu iskoristili prilike, dosta sam nesreće imao u posljednje vrijeme s ranijim klubovima, moralo mi se i posrećiti. Nakon vodstva, pred kraj sam obavio zamjene kako bi priveo susret kraju.

Željko Kopić

trener Hajduka

Generalno, odigrali smo hajdučku utakmicu. Nismo zabili pogodak, a imali smo dovoljno i pravih prilika i poluprilika. Presudila je, na žalost, jedna situacija u kojoj je Dinamo zabio pogodak. Suđenje? Svatko radi svoj posao kako najbolje zna i može.

1:0

Veliku pogrešku Savvasa, koji je izgubio loptu na 20-ak metara od vrata, iskoristio je Gavranović koji je izbio sam pred Stipicu i mirno pogodio mrežu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike