Tehno
EINHELL CC-JS 12: DOBRODOŠLA POMOĆ U AUTOMOBILU

Je li vam se dogodilo da vas akumulator u automobilu iznevjeri u najgorem trenutku?
Objavljeno 11. svibnja, 2018.

Akumulator je jedna od stavaka na limenom ljubimcu koja najčešće otkaže poslušnost. Bez najave, bez ikakvih simptoma, zasigurno nema vozača koji to nije iskusio. Posebice zimi kada je akumulator pod posebnim stresom, no i u svakom drugom godišnjem dobu, kada nas akumulator iznevjeri, svi smo u stresu. Često tada ide pozivanje prijatelja, rodbine, pa i znanaca, tko će doći do vas i “upaliti vas”, a tek onda problem jer nemate kabele, a nema ih niti netko od bližih osoba. Sve su to situacije koje biste s lakoćom izbjegli, a strah od otkazivanja poslušnosti akumulatora sveli na nepostojeću razinu ako biste u svome automobilu imali Einhell CC-JS 12. Mislite da pričamo o nekoj čarobnoj formuli? Ne, nego samo o nečemu što bi trebalo postati dio obvezne opreme.

Struja kada ju trebate

Automobili su odavna prestali biti samo automobili. Nekada poprilično jednostavna sredstava za prijevoz od točke A do točke B postala su napredna čuda tehnike bogata silnom opremom. Popularno zvani dom na kotačima, jer nakon kuće i možda posla, većinu svog vremena provest ćemo na kotačima. Kako bi to vrijeme bilo ugodno, naši limeni ljubimci opremljeni su svim čudima današnje tehnike, ali i motorizacije upravljane računalnom snagom. Iako sve zvuči bajno, što u biti i je, jednom kada ostanete bez struje, odnosno akumulatora u automobilu, zapravo ste u teškoj muci. Jednostavan način za upaliti automobil ne postoji. Guranje i šlepanje također je često onemogućeno zbog silne tehnike i pomoći pri vožnji koje takvu egzibiciju danas čine više opasnom no korisnom. Dakle, ako nam se akumulator isprazni, a to se može dogoditi bilo kada i bilo gdje i bez ikakve najave, često smo osuđeni na dobru staru devizu - snađi se kako znaš. To snađi se kako znaš često je pozivanje rodbine i prijatelja koji bi došli do vas i pomoću kabela pokušali pokrenuti motor automobila. Međutim, što ako ste na nekom putu? Zamislite situaciju da ste na nekom poslovnom putu ili, kako nam se bliže topli ljetni dani, na nekom odmoru, ljetovanju? Malo je onih koji bi bez stresa riješili problem s akumulatorom u ovakvoj situaciji. No, na sreću, postoji rješenje. Ne, to rješenje nije da uvijek uza sebe imate kabele kako biste mogli nekog moliti za pomoć, nego ima svoje ime. Zove se Einhell CC-JS 12. Dok vam je prvi naziv sigurno poznat jer je riječ o etabliranom i popularnom njemačkom proizvođaču raznih alata i uređaja, iza pomalo kriptične oznake CC-JS 12 krije se starter za automobil i mobilni punjač za brojne uređaje. Uređaj veličine povećeg power banka za punjenje telefona bit će u mogućnosti pokrenuti vaš automobil, ali i puniti brojne druge uređaje, poput telefona, tableta, računala i slično.

Pod obveznom opremom

Einhell CC-JS 12 stiže u praktičnom pakiranju, svojevrsnoj torbi ili pernici u kojoj je sve uredno i pregledno organizirano. Najvažniji dio paketa svakako je sam power bank ili prijenosni punjač, baterija, kako god ga zvali. Unutar njega nalaze se litij polimer baterije visokog kapaciteta od 3 x 3.700 mAh koje pružaju veliku snagu. Pitate se koliku? Početna struja je 200A, dok je maksimalna za pokretanje automobila čak 400A, a to je dovoljno za pokretanje gotovo svih vozila s benzinskim motorima, dok za dizelske motore postoji i jači model CC-JS 18. Spajanje na akumulator automobila izvedeno je jednostavno sa stezaljkama ili narodski rečeno „klemama“. Za dopuniti mobitel ili tablet, tu je USB izlaz te kabeli s različitim USB konektorima, dok je za punjenje prijenosnih računala ili drugih uređaja na raspolaganju mnoštvo priključaka. Za kraj valja spomenuti kako Einhell CC-JS 12 na sebi ima i ugrađenu snažnu LED svjetiljku, koja bi također trebala biti dio opreme svakog automobila. Sama svjetiljka može svijetliti jednolično ili treperiti za znak upozorenja ako ostanete na cesti u mraku. U vremenu kada automobili obiluju električnim uređajima, a svatko od nas nosi telefon kojemu baterija također traje uvijek prekratko, a usto koristimo i nemali broj drugih gadgeta koji traže svoj dio struje, posjedovati Einhell CC-JS 12 paket jednostavno postaje stvar obveze. Za cijenu od oko kakvih 800 kuna možemo reći da nikada povoljnije nismo kupili sigurnost da nas naš akumulator neće ostaviti negdje bespomoćne na cesti. Ako možemo dati najveće preporuke za neki dio opreme u automobilu, neka to bude Einhell CC-JS 12.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike