Gastro
SALATE

Osvježenje uz slasne zalogaje roštilja
Objavljeno 27. travnja, 2018.

Ljetni roštilj nezamisliv je bez luka, ali i osvježavajućih salata koje možete prirediti na stotinu načina. Potrebno je samo malo mašte i ugođaj je potpun

Šopska salata

Rajčice, oguljene krastavce i paprike očistite od sjemenki i narežite na kocke. Povrće stavite u dublju zdjelu pa dodajte mladi luk narezan na kolutiće i sitno narezanu ljutu papričicu. Sve dobro izmiješajte i dobro ohladite. Prije posluživanja salatu posolite, popaprite, dodajte ulje, ocat i dobro izmiješajte, a na kraju dodajte naribani feta sir.

Krastavci s jogurtom

Krastavce ogulite i ponovo operite i stavite da odstoje desetak minuta u slanoj, hladnoj vodi. Nasjeckajte na kockice i posolite. Ostavite da se malo ocijede i začinite s malo bijelog luka i papra. Prelijte jogurtom i prema želji pospite nasjeckanim peršinom ili koprom.

Urnebes salata

U dublju zdjelu nasjeckajte tri svježe ljute paprike, 1 žlicu vrhnja, 40 dag kravljeg sira, tri kuhana jaja, samo žumance, 2 žlice mljevene crvene paprike, sol, papar.

Sve dobro izradite, a ako sir nije dovoljno mastan, dodajte žlicu ulja i ponovo izradite. U preostale polovice bjelanaca možete servirati urnebes salatu, a vadite je žlicom za sladoled.

Može poslužiti i kao prilog koji se maže na topao kruh ili lepinje.

Grčka salata od mahuna

SASTOJCI:

500 g mahuna, miješano žute i zelene

25 dag rajčica

6 žlica ulja

4 žlice limunovog soka ili octa

sol

papar

šećer

luk

bosiljak

peršin

2 češnja češnjaka

PRIPREMA:

Mahune očistimo, narežemo na komadiće duge 3 cm i skuhamo u posoljenoj vodi. Kuhane mahune ocijedimo i ostavimo da se ohlade. Rajčice izrežemo u osmine i pomiješamo s ohlađenim mahunama. Od ulja, limunova soka i šećera smiješamo preljev za salatu, dodavši sitno nasjeckani luk, češnjak i mirisne začinske biljke. Tim preljevom prelijemo mahune i rajčice, promiješamo i neko vrijeme ostavimo da odstoji da se okusi prožmu. Prije nego što poslužimo, salatu ponovno promiješamo.

MALI SAVJET!

Ako roštiljate u prirodi, salate pripremite ranije i ponesite ih u dobro zatvorenim posudama spremljenje u termotorbu da bi bile hladne.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike