Sport
TOUR OF CROATIA

Kosta Sivcov najbrže projurio kroz Hrvatsku
Objavljeno 22. travnja, 2018.

Prvi je kroz cilj šeste etape, koja je bila i posljednja u cijeloj utrci, na Trgu svetog Marka u Zagrebu, prošao Talijan Paolo Simion, no pobjednik četvrtog izdanja biciklističke utrke Tour of Croatia je Bjelorus Konstantin Sivcov iz momčadi Bahrain.

Bjelorus je u šest dana šest etapa i 1075 kilometara kroz Hrvatsku propedalirao za 26:51:12 sati te ostvario osam sekundi bolje vrijeme od drugoplasiranog Nizozemca Pietera Weeninga (Roompot), a od trećeg Kazahstanca Jevgenija Gidiča (Astana) bio je brži 53 sekunde. Najbolje plasirani hrvatski vozač je 39-godišnji Radoslav Rogina (Adria Mobil), koji je u ukupnom poretku zauzeo četvrto mjesto s minutu i 15 sekundi zaostatka za Sivcovim.

Momčadski rad

Posljednja etapa Tour of Croatije vozila se od Samobora do Zagreba u duljini od 151,5 kilometara, Sivcov je sa starta krenuo kao vodeći u ukupnom poretku i jedini cilj mu je bio odraditi utrku i zadržati tu poziciju. I uspio je. Bjelorus je uz pomoć svojih momčadskih kolega iz Bahraina svih 151 km kontrolirao svog jedinog konkurenta za pobjedu Weeninga. A dok su vodeći u ukupnom poretku pazili jedni na druge, takvu situaciju iskoristilo je šest vozača koji nisu bili opasni za ukupnu pobjedu kako bi se odvojilo iz glavne skupine u ranoj fazi etape i pokušalo doći prvi do Zagreba. U toj skupini bila su i dva vozača momčadi Bardiani CSF, Talijani Mirko Maestri i Paolo Simion, koji su sjajno taktizirali i zajedničkim radom uspjeli se održati ispred pelotona. Tijekom posljednjeg uspona prema cilju Simion je krenuo po svoju prvu pobjedu u profesionalnoj karijeri te je na Trg sv. Marka stigao s 11 sekundi ispred drugog Maestrija, a treće mjesto u šestoj etapi zauzeo je Rumunj Eduard Michael Grosu (Nippo Vini Fantini) s 25 sekundi zaostatka. Lijepo je pobijediti u etapi, no sva slava na kraju pripada ukupnom pobjedniku.

Sjajan Rogina

Šest dana, šest etapa, od Osijeka do Koprivnice, preko Plitvica pa kroz Dalmaciju, Istru i Kvarner, zatim povratak u unutrašnjost Hrvatske, više od tisuću propedaliranih kilometara i na kraju jedan pobjednik. A pobjednički šampanjac na Trgu sv. Marka otvorio je 35-godišnji Kosta Sivcov. Bjelorus se u trećoj etapi prvi popeo na Svetog Juru na Biokovu i preuzeo ukupno vodstvo, koje nije ispuštao do kraja.

Korak do pobjedničkog postolja ostao je hrvatski biciklist Radoslav Rogina, koji je sjajno odradio cijelu utrku kroz Hrvatsku i na kraju završio četvrti.

I. Liović
KROZ HRVATSKU ZA 26:51:12 SATI

1. Paolo Simion (Ita/Bardiani CSF) 3:21:39 sati, 2. Mirco Maestri (Ita/Bardiani CSF) +11, 3. Eduard Michael Grosu (Rum/Nippo Vini Fantini) +25, 4. Fabian Lienhard (Švi/Holowesko) +25, 5. Sondre Enger (Nor/Israel Cycling Academy) +28..., 16. RADOSLAV ROGINA (HRV/Adria Mobil) +35..., 28. JOSIP RUMAC (HRV/Meridiana Kamen) +44..., 47. VIKTOR POTOČKI (HRV/Ljubljana Gusto Xaurum) +1:28..., 52. EMANUEL KIŠERLOVSKI (HRV/Meridiana Kamen)+1:34...

UKUPNI POREDAK: 1. Konstantin Sivcov (Bje/Bahrain) 26:51:12, 2. Pieter Weening (Niz/Roompot) +11, 3. Jevgenij Gidič (Kaz/Astana)+1:01, 4. RADOSLAV ROGINA (HRV/Adria Mobil) +1:18, 5. Niklas Eg (Dan/Trek) +1:27...

Najčitanije iz rubrike