Svijet
SRBIJANSKI MINISTAR U MISIJI

Dačić lobira protiv Kosova po svijetu za povlačenje priznanja
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Vezani članci

ODNOSI SRBIJE I KOSOVA

Thaci i Haradinaj potiču pripreme za osnivanje ZSO

U intervjuu beogradskoj Politici šef srpske diplomacije Ivica Dačić priznao je kako mu je glavni posao lobiranjem smanjiti broj država koje su priznale neovisnost Kosova i moljakanjem ishoditi da države koje to do sada nisu učinile i ne učine. Diplomatska mu je misija, kaže, smanjiti broj država koje su priznale Kosovo na manje od sto, a u tome mu pomaže predsjednik Srbije Alekandar Vučić jer, kada bude razgovarao sa stranim diplomatima, uvjeravat će ih kako pitanje Kosova nije konačno riješeno i moći će im reći, kako si je to Dačić zamislio: “Pa, čekajte, evo u posljednj tri mjeseca pet je zemalja povuklo priznanje!” Do sada je neovisnost Kosova priznalo 112 država, među kojima uz Hrvatsku, SAD, 25 država Europske unije, mnoge utjecajne države svijeta poput Australije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Japana, Kanade, ali ne i Rusija i Kina, od velesila.

Dačić je, odgovarajući na izravno novinarsko pitanje kolike su šanse da se taj broj država smanji na manje od sto, rekao: “Ja vam to jamčim!”

- Samo mi treba vremena. Ne mogu stići sam baviti se svim tim stvarima, ne stignem sam sve obići – požalio se Dačić odgovarajući na pitanje za koje vrijeme će smanjiti taj broj te dodao kako je prvi počeo raditi da države povlače priznanje, pa zbog toga često putuje u Afriku i Aziju, a dužnosnici iz Prištine se zbog toga ljute.

- Budući da to Prištinu strašno nervira, ovdje sam formirao tim ljudi koji se bave isključivo tim pitanjem. Za mene je to prioritet naše političke aktivnosti – pohvalio se Dačić, a na pitanje hoće li Srbi na Kosovu 20. travnja, kako su najavili, formirati Zajednicu srpskih općina, odgovara kako “sve ovisi od naše procjene” i dodao kako Srbija mora imati i dalje čvrste odnose s Rusijom i Kinom jer samo tako će onemogućiti Kosovu ulazak u UN i druge međunarodne institucije. M.Flego

Najčitanije iz rubrike