Svijet
ODNOSI SRBIJE I KOSOVA

Thaci i Haradinaj potiču pripreme za osnivanje ZSO
Objavljeno 6. travnja, 2018.

Kosovski predsjednik i premijer, Hashim Thaci i Ramush Haradinaj, ponovno su aktivirali radnu skupinu koja će raditi na prijedlogu statuta Zajednice srpskih općina, nakon što su krajem ožujka predstavnici Srba s Kosova najavili da će, kada Priština za pet godina nije ništa učinila, 20. travnja sami početi formiranje ZSO, “ako Priština ne bude spremna to učiniti”, javljaju srpski mediji pozivajući se na prištinske izvore.

- Izrada statuta bit će transparentan i cjelovit postupak koji će se sastojati od tri radna mehanizma – radne skupine, povjerenstva za primjenu i nacionalne konzultativne skupine, koji će jamčiti uključivanje cijelog političkog spektra, civilnog društva i drugih društveno relevantnih mehanizama – navodi se u priopćenju Vlade Kosova i dodaje kako će u postupak biti uključeni i međunarodni akteri koji su pomagali Kosovu u svim fazama i to će “biti važan korak za Kosovo na njegovu putu prema euroatlantskim integracijama”.

- Završni prijedlog statuta zajedno s direktivom bit će dostavljen Ustavnom sudu kako bi se osiguralo da bude u punoj suglasnosti s Ustavom Republike Kosovo. Tim korakom Kosovo ispunjava još jednu međunarodnu obvezu dokazujući opredjeljenje na svom euroatlantskom putu – kažu u kosovskoj vladi.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj na konferenciji “Scenarij za veliko finale između Kosova i Srbije”, u organizaciji RIDEA, koji je podržalo norveško veleposlantvo, iskazao je svoje nezadovoljstvo načinom kako Bruxelles postupa kao medijator u dijalogu Beograda i Prištine, a Hashim Thaci tvrdi kako je Priština proteklih godina bila spremna postići veliki povijesni sporazum s Beogradom, ali to do sada nije jer je, kako tvrdi, izostala “spremnost Srbije”.

- Ako nemate kapaciteta, zatražite pomoć. Ako ne želite zatražiti pomoć, onda nas obavijestite i mi ćemo krenuti svojim putem, baš kao i u prošlosti, radit ćemo svoj posao - rekao je Haradinaj, prenosi prištinska Gazeta ekspres. Dodao je kako Bruxelles dopušta da se događaju brojne nezakonitosti na sjeveru Kosova i drugim dijelovima gdje su Srbi većina, “ali nema snage reći Beogradu – nemate pravo na takve stvari”.

Thaci je na istom skupu rekao kako je zatvaranje političkog dijaloga sa Srbijom zakonski obvezujućim sporazumom nacionalni interes Kosova i poziva na jedinstvo Albanaca i Srba “kako bismo zatvorili ovo teško i historijski tragično poglavlje i kako bismo otvorili put Kosovu da postane jednaka država svim ostalim državama u UN-u, EU, NATO-u, svuda”. Istaknuo je kako je u svim međunarodnim procesima koji su težili rješenju pitanja Kosova “kosovsko vodstvo bilo spremno za politički sporazum sa Srbijom”, ali “izgubljena su desetljeća, ne našom krivnjom i odgovornošću, mnoge dobre prilike, zbog izostanka političke volje vodstva u Srbiji, kako bi se stavila točka na političko i povijesno neprijateljstvo između Kosova i Srbije, koje je starije od jednog stoljeća”.

Odnosi Beograda i Prištine pogoršali su se od kraja ožujka, kad su prištinske vlasti uhitile direktora Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića i protjerale ga s Kosova. Politički predstavnici kosovskih Srba odlučili su u povodu tog izgreda uskratiti potporu vladi premijera Ramusha Haradinaja te izići iz kosovske vlade i početkom travnja formirati Zajednicu srpskih općina. M.Flego

SAMO JE 8 POSTO GRAĐANA SRBIJE ZA PRIZNANJE NEOVISNOSTI KOSOVA

Građani Srbije podijeljeni su u ocjenama treba li Beograd nastaviti pregovore o normalizaciji odnosa s Prištinom i njih oko osam posto je za priznavanje neovisnosti Kosova, a sedam posto za povlačenje potpisa Beograda s Bruxelleskog sporazuma iz 2013., kojemu je u srpsko-albanskim pregovorima posredovala EU. U najnovijem istraživanju agencije Factor plus približno jednak broj ispitanika podupire nastavak dijaloga Beograda i Prištine i prekid tih pregovora sve dok prištinske vlasti ne pristanu formirati Zajednicu srpskih općina (ZSO), a za vojnu intervenciju je svaki deseti građanin Srbije. Oko 36 posto anketiranih je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU u Bruxellesu, a 33 posto vjeruje da pregovore treba prekinuti do formiranja Zajednice srpskih općina. H

Možda ste propustili...

SLOBODARSKA STRANKA VEĆ JE GODINU DANA NAJPOPULARNIJA U DRŽAVI

U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima

RUSIJA I UKRAJINA MEĐUSOBNO SE OPTUŽUJU

Služe se kemijskim oružjem?

Najčitanije iz rubrike