Svijet
RUSIJA I SAD RAZMJENJUJU PRIJETNJE

Svaki će američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Vezani članci

SIRIJSKI REŽIM I RUSIJA

Optužuju Izrael za napad na vojnu bazu

Ruski veleposlanik u Libanonu rekao je da će svaki američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen te lansirno mjesto ciljano, a taj bi korak mogao biti okidač velikog širenja sirijskoga rata. Ruski veleposlanik Aleksander Zasipkin u komentarima objavljenima u utorak navečer rekao je da su se njegove riječi odnosile na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskoga zapovjednika oružanih snaga.

Ruska vojska rekla je 13. ožujka da će odgovoriti na svaki američki napad na Siriju, ciljati svaki projektil i lansirno mjesto odakle se izvodi napad. Rusija je najjači saveznik Bašara al-Asada.

SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi, pokraj Damaska, u subotu, za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

“Napadne li SAD, tad će... projektili biti srušeni, kao i mjesto odakle su ispaljeni”, rekao je Zasipkin za Hezbolahovu televiziju Al-Manar govoreći na arapskome. Također je rekao da sukob treba biti isključen i “stoga smo spremni održati pregovore”. Rusija i SAD uzajamno su blokirali pokušaje da se pokrene međunarodna istraga o kemijskom napadu u Siriji.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je put u Latinsku Ameriku ovoga tjedna kako bi se fokusirao na incident u Siriji, rekla je Bijela kuća.

Trump je u ponedjeljak upozorio da će, nakon što se utvrdi odgovornost za napad u Siriji, slijediti brz i silovit odgovor.

U srijedu je stigla i konkretna prijetnja iz SAD-a nakon ruske prijetnje. Trump je na Twitteru objavio nimalo diplomatski tekst.

“Rusija se zaklela da će gađati svaku raketu ispaljenu na Siriju. Spremi se, Rusijo, jer stižu nove i lijepe, a i 'pametne' su. Ne biste trebali biti partneri životinji koja ubija plinom ljude i uživa u tome!” poručio je Donald Trump preko Twittera.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je poručilo da američki “pametni projektili” trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu, ocijenivši da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova komentirala je na Facebooku upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će napasti Siriju. “Pametni projektili trebaju napadati teroriste, a ne zakonitu vladu, koja se nekoliko godina bori protiv međunarodnog terorizma na svojem teritoriju”, rekla je Zaharova.

U trenutku kada se američki razarač USS Donald Cook, opremljen s 50 krstarećih raketa “Tomahawk”, približio na oko 100 kilometara Tartusu u Siriji, a tamo se nalazi pomorska baza Rusije, ovakav je razvoj situacije vrlo zabrinjavajući. Osim razarača put Sirije poslan je i nosač aviona Harry S. Truman, zajedno s grupom brodova koja ga prati. Nosač aviona otplovit će zajedno sa sedam napadačkih brodova i na njima će biti 6500 mornara.V.Tešija/H

Rusko oružje već prisutno

U Sredozemlju se već nalazi nekoliko ruskih vojnih brodova, uključujući i podmornice naoružane raketama “Kalibar”, koje mogu nositi konvencionalno ili nuklearno oružje. Ruske rakete u završnoj fazi leta mogu dosegnuti supersonične brzine i teško ih je neutralizirati. U bazi Hmejmim Rusija ima lovce i bombardere, uključujući i nekoliko najnovijih aviona Su-57. Uz to, Rusija ima i raketne komplekse opremljene i protubrodskim raketama.

WHO: U DUMI TROVANJE kemikalijama

Simptomi 500 sirijskih pacijenata obrađivanih nakon subotnjeg napada u Dumi ukazuju da su bili izloženi toksičnim kemikalijama, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozivajući se na izvješća svojih medicinskih izvora u zemlji. "Kod izloženih su posebice bili prisutni znakovi teške iritacije mukoznih membrana, respiratornih poteškoća i poremećaja središnjeg živčanog sustava. WHO traži neometan i brzi pristup pogođenom području kako bi se zbrinuli ugroženi", kazao je dužnosnik UN-ove organizacije Peter Salama. Prema dostupnim informacijama, u tom je napadu poginulo najmanje 70 ljudi, uključujući 43 koji su očigledno podlegli visoko toksičnim kemikalijama, tvrdi WHO. Sirija tvrdi da se takav napad nije uopće dogodio, dok je sirijska saveznica Rusija optužbe za kemijski napad nazvala "lažnim vijestima".

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

ŠEF BIH DIPLOMACIJE

Konaković: Vi ste sramota

Najčitanije iz rubrike