Svijet
VIKTORU ORBANU JOŠ JEDAN MANDAT

Unatoč prigovorima, dio EU divi se kako dobiva izbore
Objavljeno 10. travnja, 2018.

Vezani članci

IZBORI U MAĐARSKOJ

Viktoru Orbanu i treći mandat na čelu vlade?

Iako konačni rezultati mađarskih parlamentarnih izbora još nisu poznati, Nacionalno-konzervativna stranka dosadašnjeg premijera Viktora Orbana njihov je veliki pobjednik. Već djelomični podatci Državnog izbornog ureda pokazuju da nakon prebrojavanja 64 posto glasačkih listića Orbanov Fidesz dobiva čak 49,15 posto glasova. Izbore je obilježila i vrlo velika izlaznost, od 68,80 posto, veća nego na trima prethodnim izborima.

Koalicija Fidesza i KDNP-a zasad je osvojila čak 133 od 199 mjesta u parlamentu. Orban je, nakon prebrojavanja većine glasačkih listića, proglasio izbornu pobjedu. “Stvorili smo priliku da obranimo Mađarsku. Velika je bitka iza nas. Postigli smo uvjerljivu pobjedu”, rekao je Orban. “Možemo se kladiti da samo nekolicina u Bruxellesu slavi izbornu pobjedu Viktora Orbana. Izabran u četvrti mandat, mađarski antiimigrantski nacionalistički vođa golem je izazov EU”, piše britanski list Guardian.

Narušena dioba vlasti

- Vidimo da je jedino pitanje bilo hoće li Orban osvojiti natpolovičnu ili čak dvotrećinsku većinu u parlamentu, a čini mi se da ovo ide k dvotrećinskoj većini, gdje bi mogao do kraja primijeniti svoj koncept iliberalne demokracije, da je volja većine sve, a po strani ostaju zaštita prava pojedinca, manjina i ostalih skupina koje nemaju dominantan utjecaj u društvu. Vidjet ćemo kako će taj njegov eksperiment, koji se provodi i u Poljskoj, a u Rusiji je na djelu desetljećima, gdje se trodioba vlasti narušava, na kraju završiti - kaže politički analitičar Tihomir Cipek, dodajući kako je Orban etabliran u Europskoj pučkoj stranci, koja ga na neki način prihvaća kao svog člana, i koji radi ono što bi CSU ili jedno krilo CDU-a u Njemačkoj napravili da mogu, a to je da vode suverenističku politiku, politiku jake države.

Cipek kaže da je vraćanje suverenističke politike prvi faktor važan za njegov uspjeh. Znači, nacionalna država koja na neki način uzima maksimalno sve svoje prerogative natrag suprotstavlja se globalizaciji, a s druge strane i EU.

Ekonomski rezultati

Prema njegovim riječima, Orban je s jedne strane donio neke ekonomske mjere koje su dale rezultate, a s druge strane Mađarima vratio vjeru da država još nešto može. EU to tolerira, kaže, a Orban ide do nekih granica, za razliku od Jaroslawa Kaczynskog, koji je tu puno radikalniji. Cipek kaže da se kod Orbana vidi da je studirao na Oxfordu i poznaje način razmišljanja konzervativaca te ide maksimalno dokle se može.

- Sve to pokazuje kako nacionalne države nisu stvar prošlosti i kako je teza da države više ništa ne mogu i da je sve u rukama nekakvih globalnih čimbenika moći, poput MMF-a i Svjetske banke, samo dijelom točna. Da, države još uvijek nešto mogu. On je zaključio, čini mi se s pravom, da je kazaljka previše otišla na liberalnu stranu. Tu, naravno, krši neka liberalna načela, koja bi trebala biti u ravnoteži. No očito je naišao na podršku - zaključuje Cipek.

Igor BOŠNJAK
Ključne Orbanove mjere: Krediti u francima i porez na banke

Ključne Orbanove mjere bile su što je sve kredite u švicarskim francima pretvorio u kredite u mađarskoj valuti - forinti, a potom je uveo porez na banke, što je do tada bilo nezamislivo i svi su govorili da će kapital pobjeći iz Mađarske, ali to se nije dogodilo. I kao treće, uveo je poreze na velika poduzeća, uglavnom u stranom vlasništvu. Da bi ublažio taj udar na krupni kapital, rekao je da će, ako banke i poduzeća reinvestiraju svoju dobit u Mađarskoj, plaćati nižu poreznu stopu. A ako je ne reinvestiraju, tj. odnose kapital iz Mađarske, plaćat će višu poreznu stopu. Ljudi ne razumiju te nijanse koje se odnose na pravnu državu, gdje je on na neki način udario na medije kako bi ih stavio pod kontrolu i odlučio kontrolirati sudsku vlast, što su elementi iliberalne demokracije, kaže Cipek.

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

Najčitanije iz rubrike