Gastro
RECEPT

Čokoladna Pavlova s malinama
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Sastojci:

6 bjelanjaka

300 g šećera

1 žlica crvenog vinskog ili balzamičnog octa

3 žlice kakaa

50 g tamne čokolade

500 g mascarponea

200 ml slatkog vrhnja

1 mahuna vanilije

3 žlice šećera u prahu

500 g malina

čokoladne strugotine

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 150° C. Na veliki lim stavite papir za pečenje i na njemu nacrtajte krug promjera 23 cm. Pavlova će se prirodno malo raširiti i sniziti. Sitno narežite čokoladu. U velikoj posudi mikserom izradite bjelanjke dok se ne počnu formirati glatki vrhovi. Dodajte šećer, žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Poškropite s octom, dodajte prosijani kakao i narezanu čokoladu. Nježnim pokretima ukomponirajte ocat, kakao i čokoladu u snijeg od bjelanjaka. Kružite spatulom i podižite smjesu odozdo, pa presijecite kroz sredinu. Budite strpljivi i ponavljajte tu kretnju dok ne vidite više komadiće snijega od bjelanjaka. Bjelanjke lagano istresite na lim na kojem ste stavili papir za pečenje i oblikujte. Pokušajte ne stiskati previše da ne izbijete zrak. Poravnajte površinu i rub te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu, zatim odmah smanjite temperaturu na 130° C. Pecite, tj. sušite oko sat i pol vremena. Izvana bi trebala biti hrskava i popucala, a iznutra, na lagan dodir, mekana. Pokušajte ne otvarati pećnicu do samog kraja pečenja. Kada mislite da je gotova, ugasite pećnicu, malo je otvorite, i pustite da se postupno ohladi. Kada se ohladi, na isti način ispecite i drugu koru. Pavlovu nemojte stavljati u hladnjak, jer će pokupiti vlagu i neće biti hrskava, a to onda nije to. Mascarpone i sjemenke mahune vanilije izradite mikserom te dodajte slatko vrhnje. U ovom će omjeru vrhnje za šlag samo olakšati mascarpone, no neće se u okusu osjetiti. Dodajte šećer u prahu po želji. Uzmite jednu koru, pažljivo odlijepite papir za pečenje. Pažljivo rukujte s njom, krhka je i mogla bi se slomiti. Stavite koru na etažer ili pladanj na kojem ćete servirati. Stavite dio kreme i lagano razmažite. Poredajte nekoliko malina te stavite na njih drugu koru. Većinu kreme koja vam je ostala razmažite, ali ne skroz do ruba, da ne sakrijete lijepe raspuknute kore. Ostatak malina istresite iznad sredine da vam se napravi mali brežuljak divnih malina. Pobacajte strugotine čokolade preko malina.

Savjet: Ako ste ljubitelj šlaga, možete izbaciti mascarpone i samo sa šlagom napraviti kolač. U tom slučaju treba vam 500 ml slatkog vrhnja

Možda ste propustili...