Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Sastojci:
1 svinjski kare bez kosti težak približno kilogram
5 velikih krumpira
grančica ružmarina
2 češnja češnjaka
ulje
sol
papar
2 glavice ljubičastog luka
2 dl crnog vina
3 žlice tamnog vinskog octa
2 žlice likera od ribiza ili borovnice
žličicu šećera
na vrh noža cimeta
muškatni oraščić
dva-tri klinčića
Priprema:
Luk narežite na deblje listiće, pržite na ulju lagano dok ne postane staklast. Pospite šećerom i zagrijavajte dok se ne karamelizira. Zalijte vodom, octom, likerom i vinom te zagrijavajte mješajući dok se karamel ne otopi. Dodajte sol, papar, cimet, oraščić, klinčiće, a kad provri, smanjite temperaturu i kuhajte na sasvim laganoj vatri 30-ak minuta.Meso stavite u protvan s grančicom ružmarina. Pecite 2o-ak minuta, posolite, a onda dodajte krupno narezane i posoljene krumpire. Poprskajte s oko 2 dl vode i popaprite. Pecite povremeno podlijevajući sokom ili s malo vrele vode, a kare povremeno okrenite. Kada je gotovo, poslužite s pripremljenim umakom od luka u koji možete dodati malo limuna, a poslužuje se uz kriške naranče ili breskve iz kompota, oprane od soka i pokapane limunom.