Osijek
NEZABORAVNI DOJMOVI I NOVA IZVIĐAČKA PRIJATELJSTVA

Izviđačica Monika Feher vratila se iz Južne Koreje
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Monika Feher, planinka iz Izviđačkog kluba Javor, i Doris Jambrišak, planinka Odreda izviđača MP iz Zagreba, imale su čast predstavljati Savez izviđača Hrvatske na kampu mladih World Youth Camp u provinciji Gangwon-do u Južnoj Koreji.

Na kampu je sudjelovalo 150 mladih iz Južne Koreje te 150 izviđača iz raznih država svijeta kao što su Fiji, Papua Nova Gvineja, Peru, Paragvaj, Niger, Tanzanija, Kazahstan…

- U četiri dana, koliko smo Doris i ja krajem veljače boravile u Južnoj Koreji, imale smo priliku upoznati puno izviđača iz cijelog svijeta te se s njima odlično zabaviti. Također, veslale smo poluzaleđenim jezerom, vozile se kroz Rail park (pedalirale tračnicama) te tako izviđale krajobraz provincije Gangwon-do, skijale se, odlično se provele na festivalu korejske glazbe gdje su nastupali poznati korejski izvođači te obišle grad Chuncheon. Posjetile smo i Phoenix snow park u Olimpijskom selu, gdje smo pratile natjecanje u disciplini freestyle skiing - opisuje svoje dojmove Monika Feher.

Na kampu je održan i Peace Forum, gdje su hrvatske predstavnice upoznate s projektom Messengers of Peace, u koji se Monika planira uključiti sa svojom družinom istraživača.

- Doris i ja izrađivale smo razglednice mira koje smo kasnije zajedno s ostalima objesile na mlado drveće u zajedničkom holu, što simbolizira nešto što će rasti i razvijati se, ili smo ih, jednostavno, poklonile nekom dragom. Također, svi zajedno zaplesali smo ples Messengers of Peace. Tijekom cijelog kampa bili smo u miješanim grupama te je svaki sudionik kampa na jedan dan imao korejskog partnera s kojim je taj dan sudjelovao u aktivnostima - prisjeća se Monika.

Hrvatskim se predstavnicama jedino nije svidjela korejska hrana.

- Svima nam je bilo drago zbog prilike da kušamo korejsku hranu, no kada smo tijekom svečane večere s guvernerom provincije Ganwon-do ugledali stol s europskom hranom, nije bilo sretnijih od nas - našalila se Monika.

Korejska je izviđačka organizacija svim sudionicima osigurala jakne, kape, rukavice, marame, ruksake, grijače za ruke i bon od 10.000 korejskih wona koji su mogli potrošiti tijekom obilaska Chuncheona.

- Najdraža su mi uspomena nova prijateljstva s izviđačima iz dalekih mjesta na ovom planetu, ali posebno će mi u srcu ostati ona sklopljena s izviđačima iz Hrvatskoj susjednih zemalja. Cijelo je ovo putovanje bilo predivno iskustvo te se nadam da ću imati priliku ponovno sudjelovati u nečemu sličnom - zaključuje Monika Feher. M.Mandić

Možda ste propustili...

SUTRA OD 10 SATI HOD ZA ŽIVOT

Policija će regulirati promet

SVEČANO NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Promovirani prvostupnici

NOVA, DOBRODOŠLA SAJAMSKA MANIFESTACIJA

Učenici: Lakše je odlučiti se uz putokaz budućnosti

Najčitanije iz rubrike