Svijet
PROPALO PRIMIRJE

Sirijske snage u Guti napreduju
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Snage sirijske vlade i njihove milicije u srijedu su napredovale na bojištu u istočnoj Guti, blizu Damaska, gdje i dalje traju sukobi s pobunjeničkim jedinicama, usprkos ruskom planu o obustavi vatre, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Vladine snage ušle su dublje u područje Hawsh al-Dawahira, na istočnom rubu pobunjeničkog uporišta, objašnjava SOHR.

Ruskim planom predviđen je svakodnevni petosatni prekid vatre, od 9 ujutro do 14 sati poslijepodne, no nakon kratkog zatišja taj je dogovor propao nastavkom bombardiranja u utorak, prvog dana plana.

Istočna Guta, u kojoj, prema UN-ovim podatcima, živi oko 400.000 ljudi, glavna je meta predsjednika Bašara al-Asada, koji je uz pomoć Rusije i Irana vratio pod svoju kontrolu brojna područja koja su bili zauzeli pobunjenici. Sirijske snage i njezini saveznici 18. veljače pokrenuli su jedno od najžešćih bombardiranja u sedmogodišnjem ratu, ubivši na stotine ljudi u topničkim napadima i zračnim udarima. To je natjeralo Vijeće sigurnosti UN-a na donošenje rezolucije u kojoj se poziva na 30-dnevno humanitarno primirje diljem Sirije. H

Možda ste propustili...

SJEVERNA I JUŽNA KAROLINA POPLAVLJENE I BEZ STRUJE

Florence poharala SAD, voda raste

VUČIĆ ŽELI POKAZATI "ZA ŠTO JE VOJSKA SPOSOBNA"

Umjesto vojne parade Srbija želi vojnu vježbu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana