Sport
ZAMALO SENZACIJA

O njemačkim hokejašima neće biti snimljen film
Objavljeno 25. veljače, 2018.

Zamalo se dogodila jedna od najvećih senzacija u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Jer da su njemački hokejaši u finalu olimpijskog turnira u PyeongChangu izdržali samo 56 sekundi u sudaru s velikim favoritima hokejašima Rusije, ušli bi sigurno u povijest uz bok slavnoj pobjedi hokejaša SAD-a nad SSSR-om u finalu Olimpijskih igara u Lake Placidu, ili pobjede Češke nad Rusijom u finalu Olimpijskih igara u Naganu kada su prvi put zaigrale NHL zvijezde, a najbolji češki hokejaš Jaromir Jagr simbolično na leđima dresa nosio broj 68, što simbolizira godinu otpora protiv sovjetske vlasti. Ovaj put finale turnira, na kojem nisu nastupili NHL igrači, ipak su dobili ruski hokejaši i to tek nakon produžetaka s 4:3 (1:0, 0:1, 2:2, 1:0). Pogodak koji je Rusima donio zlato postigao je Kiril Kaprizov u 10. minuti produžetka, u trenutku kada su Nijemci imali igrača manje. No, Nijemci su svoju prigodu propustili tijekom osnovnoga dijela igre. U 57. minuti susreta preko Jonas Müllera Nijemci su poveli 3:2 i stigli na korak do velike senzacije. No nade u naslov razbio im je 56 sekundi prije kraja junak dvoboja Nikita Gusev koji je izjednačio na 3:3 i odveo utakmicu u produžetak, i tako vjerojatno spriječio da se o njemačkim hokejašima i njihovom trijumfu u Južnoj Koreji jednoga dana snima film.

- Ako u Hollywoodu žele jednoga dana napraviti film o nama, želio bih da me glumi Brad Pitt - rekao je nakon finala Danny Aus den Birken, vratar Njemačke.

Zanimljivo, zlato u hokeju na ledu nikada nije osvojila reprezentacija Rusije. Njihovi hokejaši pod zastavom SSSR-a osvojili su čak sedam zlatnih odličja. Na Olimpijskim igrama u Albertvilleu slavili su kao dio olimpijske momčadi koju su činili hokejaši iz šest bivših sovjetskih republika (Rusija, Ukrajina, Kazahstan, Bjelorusija, Uzbekistan i Armenija). Sada u PyeongChangu zbog suspenzije Ruskog olimpijskog odbora zbog sustavnog dopinga njihovih 168 sportaša nastupilo je na Igrama uz posebne uvjete, pod olimpijskom zastavom i nazivom Olimpijski sportaši iz Rusije, ali bez nacionalnih obilježja i državne himne. No, to ruske hokejaše i njihove navijače nije spriječilo da osvajanje zlatne medalje proslave pjevanjem državne himne, dok je na svečanosti dodjele odličja izvođena olimpijska himna.

- Mi znamo šta ćemo učiniti ako pobijedimo. Zar nam netko može zabraniti veselje i nacionalni ponos? - najavio je takvu mogućnost prije finala ruska zvijezda Ilja Kovaljčuk, upitan hoće li ruski hokejaši zapjevati himnu ako osvoje zlato i time prekršiti sankcije MOO-a.

I doista se to i dogodilo. Rusi su iz sveg grla zapjevali svoju himnu. Nacionalni ponos kod sportaša očito je nešto što bezlični birokrati ne mogu razumijeti.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike