Sport
ODGODA S LOKOMOTIVOM

Prolongirana obnova terena u Gradskom vrtu
Objavljeno 23. veljače, 2018.
U obnovu terena u Gradskom vrtu neće se krenuti ove godine jer još nije definirana točna lokacija gradnje novoga stadiona

Utakmica između Lokomotive i Osijeka neće se igrati sutra u 15 sati, kako je to rasporedom bilo određeno. Grozni vremenski uvjeti koji su se ovih dana nadvili nad Hrvatskom povjereniku za natjecanje HNS-a Josipu Brezniju nisu ostavili previše izbora.

Sagledavajući objektivne okolnosti u kojima bi se susret trebao odigrati, Brezni je već jučer donio logičnu odluku da se utakmica odgodi. Novi zakazani termin je utorak u 15 sati, iako se ni tada, bar prema prognozi, priča neće previše promijeniti. Čekaju nas polarne hladnoće s novim snijegom, ali Brezni se držao protokola, koji govori kako se odgođeni susret mora odigrati prije nove runde prvenstvenog natjecanja. Međutim, ako ni u utorak ne budu postojali uvjeti za koliko-toliko normalno odigravanje utakmice, nova odgoda nije isključena.

I utorak je upitan

Dodatno odgađanje utakmice stvorit će i nove probleme jer Lokomotiva je “živa” još u hrvatskom Kupu, pa je pitanje, ako se ni u utorak ne bude moglo igrati, kada će taj susret zapravo biti odigran. Možda bi se rješenje moglo pronaći u terminu kada igra reprezentacija polovinom ožujka, jer to je FIFA-in termin u kojemu izbornik Zlatko Dalić može računati na najjače igračke snage među kojima će se teško naći igrači iz Osijeka ili Lokomotive. No, dobro, ne treba trčati pred rudo, nego prvo treba vidjeti hoće li se u utorak ostvariti uvjeti za odigravanje utakmice. U svakom slučaju, trener Osijeka Zoran Zekić dobit će nešto više vremena nego što je planirao za pripremu tog važnog susreta. Naravno, pitanje je gdje će i na koji način Osijek uopće i trenirati s obzirom na vremenske uvjete, jer oni nisu samo problem kada je u pitanju odigravanje utakmica, nego i sama priprema za njih. Uglavnom, odluka o odgodi je dobra jer nema dvojbe kako bi sutra u Kranjčevićevoj uvjeti za igru bili ispod svakog kriterija. Taj stadion i njegov teren ionako već dugo ne zadovoljavaju ni minimalne kriterije za odigravanje prvoligaških susreta kada su vremenski uvjeti nepovoljni, a teško nam je i zamisliti kako bi sve to izgledalo u subotu. Ako bi se i očistio snijeg, teren bi izgledao kao “živo blato” u kojemu je nemoguće hodati, a ne igrati, a s druge strane temperature nisu dovoljno niske kako bi se eventualno podloga zaledila, pa da se može “preparitati” snijeg i odigrati utakmicu u takvim uvjetima. Nema dvojbe kako je povjerenik za natjecanje donio dobru odluku i na vrijeme da Osijek ne mora ni putovati u Zagreb i tako si stvarati dodatne troškove. Nogomet se ne mora i ne smije igrati baš pod svaku cijenu jer nije samo u pitanju može li se igrati, nego je “na stolu” i ono puno važnije - zdravlje igrača

Nema obnove

Jučerašnji dan bio je baš sadržajan za hrvatski nogomet. Pojavile su se prve trzavice u HNS-u koje ukazuju na nešto što smo smatrali nemogućim do prije kojeg tjedna. No, dobro, to je neka druga priča. Pričalo se jučer i o najavljenoj obnovi prvoligaških terena na kraju tekuće sezone u koju Osijek ne ulazi. Zar se Osijek odrekao mogućnosti sređivanja travnjaka koji nije obnavljan otkako je postavljen krajem 70-ih godina prošlog stoljeća ili je Gradski vrt jednostavno zaobiđen u tom projektu?

- Ne, nije nas HNS nikako zaobišao kada su ta sredstva u pitanju, niti smo ih se mi odrekli. Samo je u pitanju odgoda, odnosno prolongiranje za godinu dana kasnije u odnosu na ostale klubove koji su obuhvaćeni tim projektom. Poznato je, naime, da imamo u planu gradnju i novoga stadiona, a još nije sasvim definirano na kojoj će to biti lokaciji, pa je logično i praktično da smo i taj posao prolongirali, dakako u dogovoru sa Savezom - rekao je Igor Galić, direktor NK-a Osijek.

Objašnjenje takve priče mogli bismo pronaći i u tome što će Gradski vrt početkom lipnja ugostiti reprezentaciju Hrvatske u prijateljskoj utakmici protiv Senegala uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo. Početkom obnove travnjaka došlo bi se i u vremenski tjesnac. Jer ako bi se “dizao” teren u Gradskom vrtu, posve je jasno kako u tom slučaju ne bi bio spreman za taj susret, a nakon njega upitno bi bilo bi li se radovi završili do početka nove “europske kampanje” bijelo-plavih.

Dalibor KELER

Novi susret Lokomotiva - Osijek zakazan je za utorak u 15 sati, premda je upitno hoće li se i tada susret odigrati

Najčitanije iz rubrike